محققان دانشگاه ملایر نوعی نانوکامپوزیت برای حذف آلایندههای پساب کارخانهها عرضه کردند که قادر به حذف آلایندههای آلی تا 3 برابر روشهای معمول است.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» در زمان تبلور تیتانیا سه فاز مختلف ایجاد میشود. آناتاز یکی از فازهای تیتانیا است که خواص فتوکاتالیستی و ضد باکتریایی بالاتری نسبت به دو فاز دیگر، روتایل و بروکایت، دارد.
این فاز، در حذف آلایندهها بسیار موثرتر از دو فاز دیگر است ضمن آنکه پایداری بالایی در دماهای بالا دارد. با توجه به جذابیتهای این ماده محققان دانشگاه ملایر به بررسی تأثیر ناخالصسازی تیتانیا به کمک سیلیسیم (Si) و زیرکونیوم (Zr) بر پایداری فاز آناتاز تشکیل شده در دماهای بالا پرداختند.
برای این منظور این محققان ابتدا به بررسی عناصر تأثیرگذار بر خواص فتوکاتالیستی و پایداری فاز آناتاز پرداختند و در نهایت دو عنصر Siو Zrجهت آلاییده کردن تیتانیا انتخاب شدند. سپس ترکیبات نانوکامپوزیتی با درصدهای مختلف تهیه شده و میزان تجزیه شدن آلاینده آلی متیلن اورانژ تحت تابش نور مرئی و در حضور ترکیبات مورد نظر اندازه گرفته شد.
در نهایت ترکیب بهینه تحت عملیات حرارتی در دماهای بالا قرا گرفت تا میزان پایداری فاز آناتاز و خواص فتوکاتالیستی آن در دماهای بالا مورد بررسی قرار دادند. نتایج حاصل نشان دهنده پایداری فاز آناتاز تا دمای 1000 درجه سانتیگراد بود که یکی ازنتایج بسیار مهم و قابل توجه در این تحقیق محسوب میشود.
نتایج به دست آمده نشان میدهد نانو کامپوزیت تولید شده نسبت به تیتانیای خالص، حذف آلایندههای آلی را تا 3 برابر امکانپذیر خواهد کرد. این نانوکامپوزیت میتواند در حذف فلزات سنگین و تصفیه پسابها به کار گرفته شود.