به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، ورود مواد مخدر از مرزهای کشور افغانستان به داخل کشورمان و قاچاق این مواد به نقاط مختلف کشور، معضلات امنیتی و اجتماعی بسیاری را برای استانهایی همچون سیستان و بلوچستان وکرمان به وجود آورده است که در مسیر اصلی ترانزیت این مواد به پایتخت و دیگر استانهای مرکزی و شمالی کشور قرار دارند.
نبود زمینه اشتغال در مناطق محروم و دور افتاده این استان ها و به تبع آن گرفتار شدن برخی از مردم این مناطق در دام قاچاقچیان مواد مخدر برای کسب در آمد از طریق قاچاق این مواد و بروز برخی ناامنی ها که قاچاقچیان مواد مخدر در مسیر قاچاق این مواد به وجود می آورند، در کنار تبعات منفی اجتماعی و اقتصادی ترانزیت این مواد از جمله مشکلات و معضلات استان های جنوب شرقی کشور است.
البته در چند سال گذشته در استان های کرمان و سیستان و بلوچستان، کشفیات مواد مخدر افزایش قابل توجهی داشته است؛ به طوری که به گفته مدیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر نهاد ریاست جمهوری، در سال گذشته 570 تن انواع مواد مخدر شامل تریاک، مرفین، حشیش، شیشه و دیگر موادمخدر کشف شده که 70 درصد این مواد مکشوفه تریاک بوده است.
سردار اکبر شاهی با اشاره به افزایش کشفیات مواد مخدر در استان کرمان می افزاید: در سال 91 استان کرمان 11 درصد کشفیات کشور را به خود اختصاص داد، اما در سال 92 و باافزایش کشفیات رشد بیش از 17 درصدی داشته است.
آسیب های ترانزیت مواد مخدر در کرمان
با وجود این اقدامات، باند های ترانزیت مواد مخدر همچنان به روش های مختلف به فعالیت خود ادامه می دهند و در این راه مشکلات و معضلات بسیاری را برای مردم استان ها ی سیستان وبلوچستان وکرمان به وجود آورده اند. مواد مخدر بزرگ ترین مشکل مردم این دو استان بوده و سال هاست آنان بار سنگین فرهنگی و اجتماعی این پدیده شوم را به دوش می کشند.
کرمان که از لحاظ جغرافیایی در مسیر ترازیت مواد مخدر قرار گرفته همواره به طور طبیعی هزینه های زیادی به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پرداخت کرده است که می توان به بروز برخی از ناامنی ها از سوی باندهای قاچاق مواد مخدر اشاره کردکه سبب سرمایه گذاری نکردن بخش خصوصی در برخی از مناطق محروم و دور افتاده این استان شده است. همچنین محرومیت و نبود زمینه اشتغال در مناطق محروم و دور افتاده این استان باعث گرایش برخی از مردم به قاچاق مواد مخدر و کسب درآمد شده است. از سوی دیگر کشفیات مواد مخدر باعث شده تصویری منفی از مردم ساکن استان های کرمان و سیستان و بلوچستان در ذهن مردم دیگر مناطق کشورشکل گیرد و بسیاری از مردم نقاط مختلف کشور تصور کنند که به دلیل آمار بالای کشفیات مواد مخدر در این دو استان، احتمالا بیشتر مردم ساکن این دو استان به مواد مخدر اعتیاد دارند. این موضوع علاوه بر خدشه دار کردن وجهه اجتماعی مردم این دو استان، سبب شده که حتی در ایست و بازرسی های پلیسی ورودی برخی از شهر ها و استان های کشور همچون یزد، اصفهان و تهران، خودروهایی که پلاک شهر های این دو استان را دارند بیشتر مورد بازرسی قرار گیرند.
در استان سیستان و بلوچستان نیز ورود مواد مخدر و قاچاق آن مشکلات زیادی را به همراه داشته است. این استان به لحاظ موقعیت جغرافیایی و برخورداری از 1100 کیلومتر مرز خاکی با کشورهای پاکستان و افغانستان و 300 کیلومتر مرز آبی، همواره از این موهبت برخوردار بوده که کانال ارتباطی با شرق آسیا باشد؛ اما این مرزهای مشترک سبب شده تا این منطقه به عنوان مسیر ترانزیت این مواد خانمانسوز قرار گیرد.
یکی از شهروندان زاهدانی با اشاره به معضلات قاچاق مواد مخدر در این استان می گوید: در حالی که سالانه میلیارد ها تومان سود حاصله از عبور مواد مخدر از نوار مرزی سیستان وبلوچستان به جیب قاچاقچیان بین المللی سرازیر می شود، ضرر و زیان ناشی از فعالیت این افراد دراین منطقه آلوده شدن جوانانی است که نا خواسته وارد این وادی می شوند.
وی با بیان این که رواج اعتیاد بین جوانان بیکار سیستان و بلوچستان که اکثرا از خانواده های فقیر و نیازمند هستند آمار طلاق را در این منطقه بشدت افزایش داده است، می گوید: در سیستان و بلوچستان خانواده های زیادی نگران فرزندان جوان معتاد خود هستند و این درحالی است که هیچ کاری از دست آنها برای نجات این افراد بر نمی آید؛ زیرا این افراد برای تامین معاش و خرید مصرف روزانه موادمخدر یا باید دنبال کار های خلاف از قبیل سرقت، بزهکاری یا کار های خلاف شرع بروند یا دنبال کسب و کارباشند؛ اما متاسفانه در این استان تعداد بیکاران بسیار زیاد است و این در حالی است که هیچ کس حاضر نمی شود به افرادمعتاد کاربدهد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس نیز با اشاره به مشکلات این استان می گوید: آمار بیکاری، فقر و نداری در بین جوانان استان سیستان و بلوچستان بیش از 30 درصد است که موجب شده تا جوانان برای تامین معاش روزانه مجبور به همکاری با سوداگران مرگ و توزیع کنندگان موادمخدر شوند.
شهریاری با بیان این که تعداد زندانیان سیستان و بلوچستان که برای تامین زندگی مجبور به همکاری با قاچاقچیان مواد مخدر شده اند دو برابر دیگر نقاط کشور است، می گوید: دلیل این موضوع بیکاری است و با توجه به رشد چند ساله دانشگاه ها و مراکز عالی سیستان و بلوچستان و این که در هر سال تعداد زیادی از جوانان از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند در خانه ای نیست که چند نفر از فرزندان خانواده با مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر بیکار نباشند.
لزوم توسعه بخش صنعت و ایجاد اشتغال
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سیستان و بلوچستان هم در گفت وگو با جام جم در این باره می گوید: افزایش قیمت مواد مخدر و سود کلانی که عاید قاچاقچیان این مواد می شود، یکی از عوامل اصلی است که باعث شده قاچاقچیان از هر فرصتی برای انتقال مواد مخدر به داخل کشورمان استفاده کنند.
محمدحسین اشرفی با بیان این که کمبود اعتبارات به منظور تجهیز نیروهای امنیتی و انسداد مرزهای استان و تقویت یگان دریایی از جمله موضوعاتی است که باید مورد توجه مسئولان کشور قرار گیرد، تصریح می کند: به موازات مبارزه با مواد مخدر، ایجاد زیرساخت های لازم به منظور فراهم شدن بستر های اشتغال از ملزومات امر مبارزه با قاچاق و بخصوص مواد مخدر است که با سفر اخیر رئیس جمهور به این استان امیدواریم در آینده شاهد توسعه بخش صنعت و ایجاد بستر های اشتغال باشیم.
منبع: جام جم آنلاین