به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» مهدی محمدی عضو سابق تیم مذاکره کننده در دولت گذشته در «همایش توافقات هستهای و مذاکرات پیش رو» که عصر امروز در سالن جابرابن حیان دانشگاه شریف برگزار شد با بیان اینکه با کسی بحث شخصی و یا جناحی ندارم گفت: اما یک بنای کج در کشور بنا نهاده میشود که دردسرهایی را برای آینده ایجاد خواهد کرد و ما خطراتی را میبینیم که برخی نمی بینند و احساس میکنیم که ملت در حال تحقیر شدن هستند. هنوز این دعوا وجود دارد که غرب درباره علوم هستهای ایران میگوید این علوم را از کجا آوردهاید؟ باید راجعبه این موضوع یک دهه توضیح دهیم در صورتی که این مسئلهای است که سرنوشت و آینده کشور را درگیر میکند.
وی در انتقاد به سخن روحانی مبنی بر اینکه منتقدین صهیونیست هستند و هم آنان نمیخواهند مذاکره شود خاطرنشان کرد: غنیسازی 20درصد و ذخیره غنیسازی آن در ایران اتفاق افتاده است اما در توافق ژنو در ازای هیچ، مهمترین نگرانی اسرائیل یعنی غنیسازی 20 درصد را رفع کردیم و در مورد اینکه روحانی منتقدان توافقنامه ژنو را کاسبان تحریم میداند باید گفت آیا ما کاسب تحریم هستیم و یا کاسب تحریم کسی است که با تحریمها به جایی رسید! نکتهی دیگری که روحانی به آن اشاره داشته اینکه منتقدین بیسواد هستند اما باید بدانید که دولتی سر کار آمده که اعتقاد به توافق خوب ندارد و معتقد به توافق به هر قیمتی است یعنی هر توافقی خوب است.
دولت جدید هر خباثتی از سوی امریکاییها را توجیح میکند
محمدی در ادامه در پاسخ به سخنی از روحانی مبنی بر اینکه آیا خوب است در دنیا خنجر بکشیم تصریح کرد: ما نمیگویم شما خنجر بکشید اما سپر هم نیندازید اینکه آنها ما را تحریم می کنند دولت میگوید این دنباله تحریمهای گذشته است در صورتی که توافقنامه نوشته شده که تحریم جدید وجود نداشته باشد و هر خباثتی که امریکاییها داشتند دوستان در دولت جدید به دنبال توجیح آن هستند. دولت روحانی و کسانی که میخواهند توافق جدید انجام دهند اینکه دائما در حال تأیید محاسبات امریکا هستند درست نیست اگر قرار است معادله دشمن تغییر کند باید محاسبات استراتژی آنان نیز تغییر پیدا کند.
این عضو سابق مذاکرات هستهای با اشاره به اینکه کند کردن فعالیت هستهای ایران به لحاظ فنی ایجاد اختلاف در کشور، هدف و استراتژی غرب برای تحریم است تأکید کرد: ما میتوانستیم از طریق مقاومت یک سطح خط قرمز دشمن را تغییر دهیم و در مذاکرات بغداد آنان میگفتند توقف 20 درصد تعطیلی فردو و انتقال مواد به خارج از کشور باید صورت گیرد که در این حالت ما نشان دادیم که تهدید دشمن باعث میشود ما یک قدم جلوتر بگذاریم ما در آستانه انتخابات 92 در وضعیتی قرار داشتیم که اگر به جای خرداد شهریور انتخابات انجام میشد میتوان گفت: توافق خوب و یا کمخطای اتفاق میافتاد.
سخنان دستگاه دیپلماسی باعث شد که دشمن به عجله ما برای مذاکره پی ببرد
محمدی ادامه داد: توافق آلماتی برداشته شد و 17 مورد جدید به آن اضافه شد که روحانی گفت خزانه خالی است و دستگاه دیپلماسی نشان دادند که برای توافق مضطر هستند و دشمن فهمید که تیم هستهای برای مذاکره عجله دارد و ما ارزش چیزی را که داریم نمیدانیم.
وی با بیان اینکه ما نیز خواهان توافق هستیم واین فقط خواست روحانی نیست اظهار کرد: ما معتقدیم زمان توافق رسیده بود چون امریکا میدانست اگر تحریم را افزایش دهد ممکن است که نظام تحریم کاملا فروریخته شود زیرا رشد خطی تحریمها فرایند مشخصی نیست اما نکته دیگر این است که باید توافق خوب صورت گیرد نظام جمهوری اسلامی آنقدر خوب بود که توافق قدرتمند داشته باشد و توافق خوب این است که زیرساخت صنعتی را حفظ کند زیرا اساس برنامه هستهای مواد هستهای است اکنون میخواهند توافق جامع را در شورای امنیت تصویب کنند تا از آن گریزی نباشد در توافق ژنو میگویند بعد از اینکه گامهای توافقنامه را اجرا کردید باید 20 سال اعتمادسازی کنید بعد مانند شهروند عادی شوید.
ما یک توافق بد انجام دادیم و اکنون در حال انجام یک توافق بدتر هستیم
محمدی با اشاره به اینکه امریکا اجازه نمیدهد ما یک دلار پول های واریزی را برداریم گفت: همانگونه که امریکاییها اشاره کردند هدف آنان از ارتباط تولید انتظار است یعنی جامعه ایران را تشنه مذاکره کنند اینکه به کره جنوبی گفته میشود پولهای ایران را بدهید میگوید به دلار پرداخت کنم اما امریکا اجازه این پرداخت را نمیدهد با این توافق صورت گرفته بسیار بعید است که توافق جامعای انجام شود ما یک توافق بد انجام دادیم و بعد در حال انجام توافق بدتر هستیم.
وی درادامه با اشاره به اینکه دستگاه دیپلماسی ما کاری را انجام داد که امریکا بفهمد استراتژیاش درست بوده گفت: امریکا چگونه این استراتژی را کنار میگذارد اما وقتی شما به گونهای رفتار کردید که نشان دادن استراتژی امریکا موفق بوده زیرا آن این مسئله را به خواب نیز نمیدیدند وقتی در موضوع هستهای توافق میکنید توافق هستهای باید سرمایهای برای مقاومت باشد کسانی که بر سر کار هستند نه مقاومت را قبول دارند نه اینکه بهاندازه ما دشمن را دشمن میدانند.
این تحلیلگر سیاسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رهبری میتواند به این موضوع وارد شود تصریح کرد: آن چیزی که برای رهبری اهمیت دارد تجربه تاریخی است که در ذهن مردم شکل گیر اینکه اگر اتفاقی بیفتد معتقد هستند تجربهای برای مردم شکل خواهد گرفت در سال 88 که موضوع تقلب به جامعه القاء شد اجازه دادند که مردم تجربه کنند و بفهمند که راست یا دروغ است والگوی مدیریت جامعه برای فرصت دادن به جامعه بود تا نگاه مردم اصلاح شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکره میتوانست در زمان جدیدی اتفاق بیفتد گفت: در گام اول میتوانستیم به توافق برسیم و توافق ژنو براساس توافقنامه زمان جلیلی انجام شد اما آنان توافق را دفورمه کردند اما گام آخر توافقنامه که در آن غنیسازی صنعتی و نیمهصنعتی باشد وجود ندارد رویکرد ما جریان توافق را تغییر داد غرب منتظر بود چیزهای بیشتری بدهد اما دستگاه دیپلماسی ما به طوری رفتار کرد که آنان خیلی چیزها را گرفتند.
محمدی درباره نقش مجلس در روند مذاکرات هستهای عنوان کرد: تجربه توافق ژنو به ما می گوید نه اینکه ما هر چه داریم بدهیم رژیم تحریم حل نخواهد شد اگر میشود یک نفر بگوید تحریمها برداشته خواهد شد اگر کسی بگوید جایگاه تحریمها تغییر میکند نظام امریکا را نشناخته و تنها در جایی توانستهایم تحریم را متوقف کنیم که خودکفایانه رفتار کنیم وگرنه اگر بگویم مثلا از تحریم نگرانم و یا اینکه خزانه خالی است چرا آنان باید تحریمها را کنار بگذارند؟! ما یک رژیم حقوقی تحریم ویک رژیم حقیقی تحریم داریم که ما به دنبال برچیدن رژیم حقیقی تحریم هستیم اما شواهد می گوید که رژیم حقیقی تحریم حفظ خواهد شد.
دستگاه دیپلماسی به دنبال فرایند محرمانه و شوکآور برای ادامه روند مذاکرات هستهای به مردم است
وی در پایان خاطرنشان کرد: قوانین می گوید اگر قرار به توافق نهایی باشد مجلس باید آن را تصویب کند منطق این است اگر قرار است در انتها توافقی صورت گیرد مجلس در ابتدا وارد این موضوع شود لااقل نمایندگان مجلس در جریان آن باشند اما به نظر میرسد که دستگاه دیپلماسی میخواهد توافق را در فرایندی محرمانه و به صورت شک به مردم ارائه نماید.