به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی در مورد روند مذاکرات ایران و 1+5 نوشت:
جان بولتون نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل ویکی از نو محافظه کاران آمریکا اخیرا بر خلاف عرف دیپلماتیک از دولت آمریکا خواسته تا تلاش خود را برای مقابله جدی با جمهوری اسلامی به کار گیرد.
جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی غیر مسولانه گفت که ایران باید درحوزه هسته ای تصمیمات سختی اتخاذ کند و ثابت کند که برنامه هسته ای اش کاملا صلح آمیز است.
اینگونه اظهارنظرها روند دست یابی به یک توافق نهایی را پیچیده تر خواهد کرد و ممکن است این توافق که قرار است تا 29 تیر ماه آینده علیاتی شود هرگز به سرانجامی نرسد.
دور بعدی مذاکرات ایران و 1+5 قرار است در 23 اردیبهشت در وین صورت گیرد تا سایر موضوعات فنی بصورتی شفاف برای رسیدن به یک توافق نهائی مطرح شود.
بر آیند گزارشها نشان میدهد که روند مذاکرات تیم کارشناسی ایران و1 +5 درنیویورک به خوبی پیش می رود و این پیشرفت تاثیر مثبت خود را بر دور مذاکرات آینده ایران و 1+5 باقی خواهد گذاشت.
آنچه که در طول مذاکرات ایران و1+5 بویژه در دوران دولت یازدهم روی داد موضوع پیشبرد روند گفتگو با کشورهای 5+1 بود که این تعامل هوشمندانه به کاهش سطح تحریم های اعمال شده علیه ایران منجر شد.
با این حال برخی از شخصیت های سیاسی دلسوز نظام از یک منظور کاملا دلسوزانه دلواپسی هائی نسبت به روند مذاکرات دارند که این نگرانی کاملا مشروع و قابل قبول است.
اعتقاد این طیف این است که جمهوری اسلامی ایران هزینه های انسانی وسیاسی واقتصادی سنگینی برای دست یابی به یک فناوری پیچیده مانند فناوری هسته ای پرداخت کرده وهر گونه عقبنشینی غیر قابل توجیه به مفهوم تسلیم شدن در برابر قدرت های استعمار گر تلقی می شود.
تقدیم چندین شهید والامقام درعرصه فناوری هسته ای موضوع ساده ای نیست که قابل جبران باشد ولذا مسیرپر پیچ وخمی که ایران برای رسیدن به این فناوری طی کرده ،غیر قابل بازگشت است.
اما باید به دیپلماسی گفتگو فرصت داد تا بتوان از رهگذر تعامل سازنده وشفاف راه لغو تحریم های اعمال شده هموار شود که این امر می تواند سیاست برد- برد جمهوری اسلامی را پیش ببرد.
این سیاست میتواند برای همه طرف های شرکت کننده در مذاکرات ایران و 1+5 سازنده ومثبت باشد ولذا این نگرانی ها تا زمانی که نتایج نهایی مذاکرات مشخص نشده تنها به تضعیف تیم مذاکره کننده منجر خواهد شد.
طبیعی است اگر مذاکرات با سیاست های تعریف شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی سازگاری داشته باشد در آن صورت جای نگرانی نیست اما اگر مشخص شود که حقوق ملت ایران تضعیف شده طبیعی است ایران باید به نقطه صفر باز گردد و همه توافقات را "کان لم یکن" تلقی کند.
بنابراین تا 29 تیر ماه زمان زیادی باقی نمانده و باید با صبر و تانی روند مذاکرات دنبال شود و با توجه به هوشمندی تیم مذاکره کننده امید میرود که کشورهای 5+1 به تعهدات خود در برابر ملت ایران صادقانه عمل کنند.