کد خبر:۳۱۵۵۱۱
گزارش/

سناریوی «مذاکره برای مذاکره» با طرح موضوع «موشک‌های بالستیک» تکرار می‌شود؟

آیا تاکید چندین باره و به کرات مقامات غربی، بخصوص مقامات آمریکایی، در آستانه مهم‌ترین و دشوارترین دور مذاکرات ـ که به گفته طرفین رسیدن به توافق هسته‌ای نزدیک است ـ در راستای سناریو «مذاکره در برابر مذاکره» است؟
گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ یکی از موارد مورد بحث بین ایران و گروه 1+5، موضوع گنجاندن «موشک های بالستیک ایران» در متن مذاکرات هسته ای است؛ امری که با واکنش صریح مسئولان جمهوری اسلامی ایران همرا بوده؛ چرا که مقامات ایرانی معتقدند مذاکرات هسته ای هیچ ارتباطی به موشک های بالستیک ندارد و مذاکرات صرفاً باید درباره فعالیت های هسته ای ایران باشد نه چیز دیگر.
 
در ذیل به چند نمونه از موضع گیری مسئولان جمهوری اسلامی ایران نگاهی می اندازیم:
 
رهبر فرزانه انقلاب در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه با اشاره به اظهارات غیر عاقلانه و غیر هوشمندانه طرف غربی در مذاکره با ایران، بخصوص تأکید بر محدود شدن توان موشکی کشور خاطرنشان کردند: آنها در حالی توقع محدود شدن برنامه موشکی ایران را دارند که دائماً در حال تهدید نظامی ایران هستند، بنابراین چنین توقعی، احمقانه و ابلهانه است. 
 
 
سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای بعد از پایان شام کاری ظریف و اشتون در دور چهارم مذاکرات هسته ای در وین در جمع خبرنگاران ایرانی گفت: با قاطعیت همواره گفته‌ایم که سیستم‌ها، تجهیزات و برنامه‌های دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست و به هیچ وجه موضوع گفت‌وگو قرار نخواهد گرفت و در مذاکرات هسته‌ای اجازه نمی‌دهیم این موضوع مطرح شود. این موضع ما بوده و کماکان خواهد بود و در این خصوص هیچ تردیدی وجود ندارد.
 
محمدجواد ظریف در نشست خبری مشترک با سباستین کورتز، وزیر امور خارجه اتریش در تهران با تأکید بر اینکه انتخاب روش‌های دفاعی از سوی کشورها با توجه به نیازها و مقدورات آنهاست، گفت: توان نظامی و موشکی ایران هیچ گاه موضوع مذاکرات میان ایران و 1+ 5 نبوده و نیست. 
 
 
رئیس مجلس شورای اسلامی دوشنبه، 22 اردیبهشت در نطق پیش از دستور تأکید کرد: وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده صرفاً در این محدوده و فقط در موضوع هسته‌ای و نه چیز دیگر می‌توانند مذاکره را ادامه دهند و قدرت‌های غربی بدانند که اگر نسبت به مذاکرات مقدماتی با مسامحه برخورد شده،‌ مذاکرات نهایی محل مسامحه نخواهد بود. 
 
این موضع گیری های صریح و قاطع مسئولان جمهوری اسلامی گویی مورد قبول غربی ها نیست و آنان اصرار دارند تا موضوع «موشک های بالستیک ایران» را در متن مذاکرات هسته ای با ایران بگنجانند؛ این امر را می توان در سخنان یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در آستانه آغاز رسمی دور چهارم مذاکرات هسته ای در وین در یک جلسه توجیهی با خبرنگاران بین المللی مشاهده کرد که گفت: «موشک‌های بالستیک ایران را جزو مسائل مورد بحث در مذاکرات وین است. باید این را خاطرنشان کنم که قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل باید در نظر گرفته شود. این موضوع در طرح اقدام مشترک مطرح شده است. این قطعنامه‌ها، مثل خیلی چیزهای دیگر می‌گوید که هر موشک با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای باید مورد بررسی قرار گیرد.» یا بنیامین نتانیاهو،نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سفرش با ژاپن تصریح کرد«1+5 باید از ایران بخواهد تا فعالیت های هسته ای نظامی خود را برچیند.آنان چرا موشک های بالستیک می خواهند؟».
 
 این موضوع در حالی مطرح می شود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پس از پایان شام کاری با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در دور چهارم مذارکرات هسته ای در وین در جمع خبرنگاران گفت: «من به شما اطمینان می‌دهم که بحث دفاعی جمهوری اسلامی و امکانات دفاعی ما موضوع مذاکره نخواهد بود.»
 
 
با این وصف باید دید موضوع «موشک های بالستیک» تا چه اندازه می تواند در مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 یک چالش جدی باشد و آیا تأکید چندین باره و به کرات مقامات غربی، بخصوص مقامات آمریکایی، در آستانه مهم ترین و دشوارترین دور مذاکرات ـ که به گفته طرفین رسیدن به توافق هسته ای نزدیک است ـ در راستای سناریوی «مذاکره در برابر مذاکره» است؟ و در حقیقت، آمریکا به عنوان یک بازیگر برهم زننده در مذاکرات هسته ای که هیچ علاقه ای به توافق هسته ای با ایران ندارد، فقط وظیفه دارد با طرح موضوعاتی غیر مرتبط به مذاکرات هسته ای و خارج کردن مذاکره از حالت فنی و تبدیل آن به یک پرونده سیاسی، از دستیابی به یک توافق جامع ممانعت به عمل بیاورد؟
 
با توجه به خطوط قرمز ترسیم شده برای مذاکرات هسته ای از تیم دیپلماسی کشورمان انتظار می رود همانند موضع گیری صریح و قاطع درباره ادعاهای مقامات غربی درباره قرار گرفتن موضوع «موشک های بالستیک» در مذاکرات هسته ای، در مقام عمل هم، هیچ وقت حاضر به پذیرش رایزنی و گفت و گو درباره «موشک های بالستیک» در خلال مذاکرات هسته ای نباشند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار