به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، اگرچه این تنها بخشی از تحریم فضایی روسیه علیه آمریکاست، ناسا بویژه برای فرستادن ماهوارههای نظامی خود به مدار زمین بشدت به موشکهای 180 ـRD و33 ـ NK ساخت روسیه نیازمند است بهطوری که حتی اگر بتواند در کوتاهمدت نیاز خود به پرتابگرهای مزبور در مورد ماهوارههای تجاری را با پرتابگرهای چینی یا فرانسوی برطرف کند در زمینه ماهوارههای جاسوسی و نظامی چنین امکانی وجود نخواهد داشت.
این تنها بخشی محدود از اختلالی است که در صورت ادامه تحریمهای روسیه توسط آمریکا و غرب در روابط فضایی گسترده مسکو و واشنگتن پدید میآید بهطوری که میتوان گفت همکاریهای دو غول فضایی در ماورای اتمسفر زمین که به مدت 2 دهه بسیار گرم و پررونق بوده است رو به پایان است.
در همین راستا آینده همکاریهای روسی- آمریکایی درایستگاه بینالمللی فضایی (میر سابق) با موضعگیری تازه روسیه برای همکاری با ناسا زیر سایه تردید قرار گرفته است. فضاپیمای روسی سایوز در حالی روز چهارشنبه در ژِزقازغان واقع در مرکز قزاقستان به زمین بازگشت که مسکو از تصمیم به قطع همکاری با ناسا در ایستگاه بینالمللی فضایی پس از سال 2020 میلادی خبر میدهد.
دیمیتری روگزین، معاون نخست وزیر روسیه نیز در همان نشست خبری گفت: «آژانس فضایی فدرال، همکاران ما، آکادمی علوم و صندوق پژوهشهای عالی آمادگی دارند تا طرحهای راهبردی تازهای را برای کمک به توسعه برنامه فضایی روسیه پس از سال 2020 پیشنهاد کنند. بنابراین اکنون فکر میکنیم به ایستگاه بینالمللی فضایی فقط تا سال 2020 نیاز داریم». همکاری دولتهای روسیه و آمریکا در تحقیقات فضایی و سرمایهگذاری در این ایستگاه بینالمللی، نمودی از دوران پس از جنگ سرد بوده که اکنون تداوم آن با تردید روبهرو است. ایالات متحده آمریکا خواستار حفظ سرمایه 100 میلیارد دلاری شرکای این ایستگاه، دستکم تا سال 2024 میلادی است.
علاوه بر این به گفته روگزین، روسیه قصه دارد تمام پایگاههای جیپیاس (GPS) را که به شبکههای GPS متصل بوده و تحت کنترل مرکزی آمریکا قرار دارند به طور کامل تعطیل کند. البته روسیه تنها در صورتی این پایگاهها را نخواهد بست که مذاکرات جاری میان واشنگتن و مسکو برای افتتاح پایگاههای GPS روسی در آمریکا که بخشی از شبکه انحصاری «گلوناس» روسیه است با موفقیت صورت پذیرد.
منبع: وطن امروز