به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، فیلترینگ شبکه طلاع رسانی دانا بدون اطلاع قبلی و طی شدن مراحل قانونی واکنش های گسترده ای را در میان اهالی رسانه و سیاسیون و کارشناسان حوزه های مختلف در پی داشته است به گونه ای گه بسیاری از صاحب نظران با ذکر نقاط قوت و اثر گذاری های ویژه این رسانه در فضای امروز کشور خواهان بازگشت شبکه اطلاع رسانی دانا شدند.
در فضای رسانه ای کشور مخصوصا در دنیای مجازی شبکه های اطلاع رسانی و تحلیلی معدودی هستند که با اتکا به قدرت مانور بالا و به کارگیری قلم های محلل در حوزه های مختلف می توانند در میان صدها سامانه خبری تحلیلی دیگر نمود پیدا کنند.
یکی از این شبکه های اطلاع رسانی که با سرعتی چشمگیر جای خود را درمیان غول های رسانه ای کشور باز کرد وب سایت «دانا» بود.
گزارش های خبری و تحلیلی پیاپی و نو، خبرهای داغ و دسته اول، جریان سازی های خوب و به موقع، وحدت آفرینی میان اقوام و مذاهب، اطلاع رسانی شفاف و… همه و همه از شاخصه هایی است که می توان گفت شبکه اطلاع رسانی دانا را برجستگی خاصی داده بود.
اما متأسفانه در هفته های گذشته ابزار فیلترینگ که راهی برای کنترل تخلف سایت هایی به دور از شاخصه های داناست، بدون اطلاع قبلی و با شیوه ای نادر این شبکه اطلاع رسانی پر مخاطب را از دست رس کاربران خارج کرد.
با نگاهی به اظهارات رئیس جمهور در جمع اهالی مطبوعات در خواهیم یافت که خو آقای روحانی نیز به این موضوع که برخوردهای چکشی مثل فیلترینگ راه حل مناسبی برای برخورد با رسانه ها آن هم رسانه هایی از جنس انقلاب نیست.
دکتر روحانی: اگر در جامعهای دهانها بسته و قلمها شکسته شود، اعتماد عمومی سلب میشود.
رییس جمهوری در مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید معتقد به آزادی مسئولانه و واگذاری فرهنگ به صاحبان آن است، گفت: بیتردید، اگر در جامعهای دهانها بسته و قلمها شکسته شود، اعتماد عمومی در آن جامعه از بین خواهد رفت و چشمها و گوشها به سمت امکانات ارتباطاتی بیگانگان قرار خواهد گرفت. بگذاریم میدان قلم و میدان بیان، میدانی باز باشد تا حقایق برای مردم و جامعه تبیین شود. البته آزادی بیان باید با در نظر گرفتن اوضاع تاریخی، فرهنگی، دینی، مذهبی و اجتماعی آن کشور و جامعه باشد.
دولت در برخورد با رسانهها و مطبوعات توقیف را آخرین راه حل میداند!
رئیس جمهور افزود: دولت معتقد است، توقفها و توقیفها آخرین راهحل است، نه اولین راهحل. ممکن است مطبوعهای یا جریدهای خطا کند یا مرتکب اشتباهی بزرگ شود. اولین قدم این است که اگر میخواهیم برخورد کنیم با نویسنده و مدیر مسئول برخورد کنیم. چرا کل آن رسانه بسته شود و عدهای از عزیزانی که آنجا در بخشهای مختلف کار میکنند به دلیل خطای یک نفر بیکار شوند.
اشکال ندارد اگر نویسندهای خطا کرد با او برخورد قانونی شود. اگر خدای ناکرده فردی خیانت کرد و به مقدسات و منافع ملی احترام نگذاشت با او برخورد شود. اما چرا با همه و چرا قدم اول توقیف و توقف؟ چرا اینقدر عجله...
به گزارش مرصاد، یک از شاخصه های متمایز دانا تلاش برای تحکیم وحدت و هم افزایی میان اقوام و مذاهب کشور مخصوصا کردها و اهل تسنن بود که نمود و بروز خاصی داشت. موضوعی که نماینده مردم اورامانات (4 شهرستان کردنشین اهل تسنن) بر آن تأکید و از فیلترینگ دانا انتقاد کرد.
«دانا» یکی از قویترین عوامل انسجام کردها و اهل تسنن در فضای مجازی است/ فیلترینگ برای منتقدان دلسوز نیست
نماینده مردم اورامانات با انتقاد از فیلترینگ بدون اطلاع قبلی شبکه اطلاع رسانی دانا گفت: دانا یکی از قویترین مراکز تقویت وحدت و انسجام شیعه و سنی در فضای مجازی بود که برخورد مناسبی با آن نشد.
نعمت الله منوچهری در گفتگویی اظهار داشت: نظرات رئیس جمهور محترم در خصوص نحوه برخورد و تعامل با رسانه ها و تحمل انتقاد از سوی مخالفین، مباحث مهمی بود که باید سایر نهادهای مرتبط با موضوع این موارد را در نظر گرفته و بر مینای آن عمل کنند.
وی ادامه داد: باز هم گفته خود آقای رئیس جمهور است که باید فیلترینگ و برخورد های صلبی در مرحله آخر باشد و این موضوع باید در برخورد با رسانه های ارزشی و اثرگذاری مثل شبکه اطلاع رسانی دانا بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
منوچهری با انتقاد از بستن دهان منتقدین با چنین روشهایی گفت: این که بدون اطلاع قبلی و یا حتی کوچکترین تذکری به یک باره تصمیم به محو کامل یک رسانه گرفته می شود حقیقتا کار اشتباهی است که باید در این خصوص تجدید نظر کرد.
نماینده مردم اورامانت در مجلس شورای اسلامی افزود: شبکه اطلاع رسانی دانا در مواقع حساسی مثل حمله وحشیانه تروریستها به کردهای سوریه و عراق، اقدامات دشمن برای تخریب برادران اهل سنت با دسیسه های مختلف، ربودن مرزبانان ایرانی در سیستان و فرافکنی علیه اهل تسنن و بسیاری دیگر از موارد همواره نقش مثبت خود در حمایت از کردها و اهل تسسن را ایفا کرده است.
وی ادامه داد: دولت و مسئولین باید از چنین رویکردی به شدت استقبال کنند و اگر رسانه ای با این خصوصیات انتقادهایی را هم مطرح می کنند بدانند که از سر دلسوزی و برای اصلاح امور است نه اینکه با تحمل پایین در راستای حذف آن عمل کنند.
منوچهری همچنین از مراجع مربوطه خواست که به عنوان خواست مردم در راستای بازگشت دانا به عرصه اطلاع رسانی کشور اقدامات لازم را انجام دهند.
فیلترینگ بدون مقدمه و بدون تفهیم دلیل برای مسئولان این پایگاه خبری به اندازه ای غیر منتظره بود که دبیر کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی هم نسبت به آن واکنش نشان داد.
دانا در عرصه تحلیل مسائل سیاست خارجی مواضعی معقول و منطبق با گفتمان انقلاب دارد
فتح الله حسینی در این رابطه به خبرنگار مرصاد گفت: فیلترینگ رسانه های مجازی باید با پشت سرگذاشتن سیکل طبیعی و با رعایت ملزومات آن باشد و اینکه ما یک پایگاه خبری را بدون مقدمه از دسترس خارج کنیم قابل پذیرش نیست.
حسینی به تعامل خوب و کم سابقه دانا با نمایندگان مردم در خانه ملت اشاره کرد و گفت: دانا با ارتباط سازنده ای که با مجلس داشت به خوبی مشکلات کشور را پیگیری و اطلاع رسانی می کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی خاطر نشان کرد: مواضع دانا در قبال سیاست خارجی کشور مبتنی بر یک برخورد معقولانه و برمبنای گفتمان انقلاب اسلامی بود و بدون غلو می توان گفت که نقش سازنده ای در این فضا ایفا کرد. مخصوصا در بحث مذاکرات با 5+1 و البته در رصد و تحلیل اوضاع منطقه از جمله عربستان و سوریه.
وی ادامه داد: به هر حال پیگیری این موضوع که این رسانه ارزشی هرچه سریع تر به عرصه فضای مجازی باز گردد یک خواست و مطالبه است که باید به آن توجه ویژه شود.
گفتنی است یکی از نقش آفرینی مهم رسانه ای دانا رصد و پیگیری مسائل اقتصادی کشور از جمله نوسانات بازار، تحلیل های گسترده از اجرای طرح های بنیادی اقتصادی در کشور، نظارت بر بازار سهام و ارز و … بوده که مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است.
نقش آفرینی دانا در فضای اقتصادی/ تلاش برای شفاف سازی بازار سهام در کارنامه دانه درخشان است
در همین رابطه عضو کمیسیون عمرانی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار مرصاد گفت: تماسهای متعددی از سوی خبرنگاران شبکه اطلاع رسانی دانا با بنده گرفته می شد و تا جزئی ترین مسائل عمرانی و اقتصای کشور و حتی حوزه انتخابیه خودم از منسوال می کردند که این سطح از اشراف رسانه ای برایم جالب توجه بود.
محمد ابراهیم محبی خاطر نشان کرد: یکی از جریان سازی های مثبتی که واکنش های عمومی آن برای خودم ملموس بود ورود شبکه اطلاع رسانی دانا به بحث سقوط شاخص های بازار بور بود که با ایجاد یک موج شفاف سازی باعث شد وضعیت بازار سهام در آن روزها بهبود چشمگیری داشته باشد.
وی ادامه داد: به هر حال کسی منکر این موضوع نیست که یک رسانه با تمام ارزشمندی خود ممکن است دچار اشتباه نیز بشود اما باید دید راهی جز شدید ترین برخورد صلبی که فیلترینگ باشد وجود نداشته است؟ بنده نظرم این است که باید موضوع پیگیری و هرچه سریع تر حل و فصل شود.
این نماینده مجلس گفت: سعه صدر دولت در پذیرش انتقادها باید بسیار بیشتر این باشد و انتظار همچنین است. فیلتر برای رسانه هایی است که غرض ورزانه در پی القای تخریب و ضربه به منافع ملی هستند نه رسانه های ارزشی که به هر دلیلی ممکن است اشتباهی هم انجام داده باشند.
واکنشهای گسترده روزهای اخیر به فیلترینگ دانا/ ازتذکر کمیته رسانه نسبت به توقیف تا
حجتالاسلام نصرالله پژمانفر رئیس کمیته «رسانه» کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس در مورد توقیف شبکه اطلاعرسانی «دانا» با یادآوری تذکر این کمیته نسبت به این توقیف گفت: تذکر ما مربوط به مواردی بوده که برای توقیف رسانهها به آنها نیاز است.
وی با تأکید بر اینکه برای توقیف پایگاههای مجازی باید مراحل قانونی طی شود، افزود: با وجود تقاضای ما هنوز مستندات در مورد توقیف شدن «دانا» به کمیته «رسانه» کمیسیون فرهنگی مجلس ارائه نشده است.
پژمانفر گفت: کمیته «رسانه» کمیسیون فرهنگی منتظر جمعبندی مستندات قانونی توقیف شبکه اطلاعرسانی «دانا» از سوی مسئولان و دریافت آن است.
فیلترینگ دانا اشتباه بود
حجت الاسلام و المسلمن احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی انتقاد از فیلتر شبکه اطلاع رسانی دانا توسط قوه قضائیه، گفت: اگر موردی در رسانه ای منتشر شده بود که نباید منتشر می شد، باید در ابتدا تذکر داده می شد نه اینکه بلافاصله فیلتر شود.
وی تاکید کرد: در این گونه مواقع قبل از هر کاری باید تذکر داده شود و رسانه مربوطه توضیح خواست، فیلتر کردن بدون تذکر قبلی مناسبت نیست.
تعطیلی انتقاد یعنی تعطیلی امر به معروف/ دولت تحمل خود را بالا ببرد
در همین باره اسماعیلی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید در مقابل انتقادات سعه صدر داشته باشد چرا که تعطیلی انتقاد به تعطیلی فریضه امر به معروف و نهی از منکر منجر می شود.
محمد اسماعیلی با اشاره به فیلتر سایت ارزشی دانا اظهار کرد: معتقدم دولت و هر کسی که دارای مسئولیت اجرایی است، باید سعه صدر داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه تخریب نیز از سوی برخی رسانه ها کار درستی نیست، تصریح کرد: اما انتقاد سازنده رسانه ها می تواند موجب پیشرفت جامعه شود.
این مسئول با بیان اینکه انتقاد سازنده همواره مورد تاکید است، بیان داشت: این نوع انتقاد منجر به رفع مشکل و چالش ها می شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه از دولت انتظار می رود در مقابل انتقادات نرمش بیشتری داشته باشد، ادامه داد: دولت نباید درخصوص انتقادات تند عمل کند.
اسماعیلی با بیان اینکه انتقاد سازنده همانند عمل به فریضه امر به معروف و نهی از منکر است، بیان داشت: عمل به این فریضه موجب ارتقای جامعه می شود.
وی با اشاره به اینکه برخورد با رسانه های منتقد دولت کار درستی نیست، افزود: باید دولت بتواند با انتقادات فعالیت های خود را بهتر کند.
دولت جلوی فعالیت منصفانه رسانه ها را نگیرد
در همین حال علیرضا منظری توکلی نماینده مردم شهرستان های بافت و رابر و ارزوئیه در مجلس شورای اسلامی درخصوص فیلتر شدن شبکه اطلاع رسانی دانا اظهار داشت: در بحث فیلترینگ در فضای سایبری باید دولت توجه کند که جلوی فعالیت صحیح و منصفانه رسانه ها را نگیرد.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: آستانه تحمل دولت در زمینه انتقاد سازنده باید بسیار بیشتر از آن حد باشد چرا که انتقاد اگر سازنده و بجا باشد، یکی از عوامل مهم و اصلی پیشرفت همه جانبه و پایدار در جوامع است.
وی ابراز امیدواری کرد تا هر چه سریعتر شاهد رفع فیلتر از سایت ارزشی دانا باشیم تا این سایت بتواند وظیفه خبررسانی و تحلیلی خود را ادامه دهد.
همچنین سید شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی درخصوص فیلترینگ شبکه اطلاع رسانی دانا گفت: تعطیلی سایت هایی مثل دانا که رویکردی منطقی، انقلابی و مردمی دارند و در دفاع از ارزش ها کارنامه خوبی دارند خلاف آن وعده هایی است که در دولت یازدهم داده اند و دستگاه قضا هم باید به رویکرد صحیح و انقلابی امثال این رسانه توجه کند.
نماینده مردم اهواز گفت: این رویه درستی نیست که یک پایگاه خبری را صرفا به خاطر یک خبر تعطیل کنند.
این نماینده مجلس در ادامه عنوان کرد: باید کمیسیون فرهنگی مجلس به این موضوعات وارد شود و از مسئولین بخواهد تا علت دست زدن به این کارها مورد بررسی قرار گیرد.
انتقاد از روش و طی مراحل قانونی فیلتریزنگ دانا
رئیس کارگروه هنر و رسانه مجلس شورای اسلامی نیز گفت: فیلتر سایت ارزشی دانا بدون تذکر قبلی اقدام مناسبی نبود. حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، رئیس کارگروه هنر و رسانه مجلس شورای اسلامی، با اشاره به فیلتر شدن شبکه اطلاع رسانی دانا توسط قوه قضائیه ابراز کرد: سایت های ارزشی همچون دانا نیازمند حمایت همه جانبه مسئولان هستند.
وی خاطرنشان کرد: شبکه اطلاع رسانی دانا از جمله سایت های ارزشی کشور محسوب می شود که در راستای حفظ و صیانت از آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی قدم های استواری برداشته است.
حجت الاسلام پژمانفر افزود: ضمن احترام به اقدامات قوه قضائیه در راستای نظارت به رسانه ها، انتظار داریم در این راستا به وظایف قانونی خود عمل کرده و پس از تذکر لازم برخورد کند.
وی با بیان اینکه دانا مستنداتی را برای انتشار اخبار خود ارائه کرده است، تصریح کرد: فیلتر کردن چنین سایت های ارزشی بدون تذکر قبلی مناسب نبوده و انتظار داشتیم پس از تذکرات لازم و در صورت ادامه، این کار انجام می گرفت.
رئیس کارگروه هنر و رسانه مجلس یادآور شد: از قوه قضائیه خواستاریم در نحوه برخورد با سایت های ارزشی ضوابط قانونی را رعایت کند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هم از مسدودشدن شبکه اطلاع رسانی دانا بدون تذکر قبلی انتقاد کرد.
حجت الاسلام والمسلمن احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از فیلترینگ شبکه اطلاع رسانی دانا توسط قوه قضائیه، گفت: اگر موردی در رسانه ای منتشر شده بود که نباید منتشر می شد، نباید بلافاصله فیلتر شود.
وی تاکید کرد: در اینگونه مواقع قبل از هر کاری باید تذکر داده شود و از رسانه مربوطه توضیح خواست، فیلتر کردن بدون تذکر قبلی مناسب نیست.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم برخورد رسانه ای در این مواقع، گفت: برخود اینگونه با سایت دانا اشتباه است.
در چنین شرایطی و با توجه به دغدغه های مجلسیان در خصوص این سایت، باید منتظر بود که آیا بالاخره سایت دانا امکان بازگشت خواهد داشت یا این که برای همیشه توقیف شده است؟!
منبع: مرصادنیوز