محققان پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری روشی برای هدایت داروهای پروتئینی به بدن از طریق نانو، سیستمهای ناقل دارو ارائه کردند و امیدوارند با توسعه این تکنیک روش بهینهای برای تزریق دارو به بدن عرضه کنند.
دکتر مهوش خدابنده، مجری طرح در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با بیان اینکه اخیراً مطالعات خود را بر روی سیستمهای ناقل دارو و سیستمهای نانویی متمرکز کردهایم، گفت: این تحقیقات برای داروهای پروتئینی است که قادر هستند از خلال پوست عبور کنند.
وی در این باره توضیح داد: پروتئینها در حالت عادی به روشهای مختلف وارد بدن میشوند. این پروتئینها برای انجام مأموریتهای خاص یا باید از طریق تزریق وارد سیستم گردش خون شوند تا به گیرنده خود برسند و یا در صورتی که ساختار بیولوژیکی این پروتئینها مهم نباشد از طریق خوراکی وارد بدن خواهند شد.
خدابنده با تاکید بر اهمیت ساختار فیزیکی و شیمیایی پروتئینهای دارویی ادامه داد: با توجه به این امر، در تولید این نوع داروها نمیتوانیم ساختار فیزیکی و شیمیایی آن را تغییر دهیم، از این رو بهترین روش برای استفاده از این نوع داروها «تزریق» است.
مجری طرح پروتئینها را ماکرو مولکولهای بزرگ توصیف کرد و یادآور شد: از این رو پروتئینها در حالت عادی از پوست عبور نمیکنند؛ چرا که به دلیل ماهیت پوست اجازه داده نمیشود که هیچ نوع مادهای از پوست عبور داده شود که از جمله این مواد پروتئینها هستند که مولکولهای بزرگ هستند و از پوست نمیتوانند عبور کنند.
وی با تاکید بر اینکه در این مطالعات رهکارهایی برای وارد کردن پروتئینهای دارویی به بدن از طریق پوست ارائه شده است، خاطر نشان کرد:در این تحقیقات در تلاش هستیم پروتئینهایی که در بدن کاربرد دارد بتوان به کمک سیستم ناقل دارو در ابعاد نانو از پوست عبور دهیم.
خدابنده با تاکید بر اینکه در حال حاضر برای عبور پروتئینهای دارویی از پوست چندین راهکار ارائه شده است، یادآور شد: در حال حاضر تحقیقاتی در دستور کار داریم که پس از عبور داروهای پروتئینی از پوست آیا ساختار بیولوژیکی آنها تغییری پیدا نمیکنند و آیا اثرات این نوع داروها مشابه داروهایی است که به صورت خوراکی به بدن وارد میشود یا خیر.
این محقق با تاکید بر اینکه تکنیک ارائه شده تنها برای انتقال داروهای پروتئینی عرضه شده است، اضافه کرد: هر پروتئین ساختار خاص خود را دارد و به شرط آنکه پروتئینها بتوانند از سطح پوست عبور کنند میتوان از این تکنیک برای تولید داروهای پروتئینی استفاده کرد.