به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، امام خمینی(ره) معتقد بودند انجام تکلیف، کار ما و حصول نتیجه از آن خداست و در این راستا امام(ره) معتقد بودند هیچگاه نباید ترس از عدم حصول نتیجه انسان را از انجام وظیفه بازدارد. این بود که یأس و ناامیدی نیز هرگز بر وجود امام(ره) مستولی نشده است.
واقعیت آن است که امام راحل(ره) در بندگی خدا خالص و خدا را مولای علیالاطلاق خویش میدانست و معتقد بود که بنده را جز بندگی نشاید. لذا امام راحل(ره) کاملاً تکلیفگرا بود و این جمله ماندگار او که میفرمود: «ما مأمور به تکلیفیم نه مأمور به نتیجه» گویای همین واقعیت است.
امام(ره) معتقد بودند انجام تکلیف، کار ما و حصول نتیجه از آن خداست و در این راستا امام(ره) معتقد بودند هیچگاه نباید ترس از عدم حصول نتیجه انسان را از انجام وظیفه بازدارد. این بود که یأس و ناامیدی نیز هرگز بر وجود امام(ره) مستولی نشده است زیرا زمانی یأس و ناامیدی بر وجود انسان سایه میگسترد که نگاه انسان به نتیجه باشد نه به وظیفه لذا امام خمینی(ره) در جایگاه یک مرجع تقلید اعلم اولاً تکلیف را به خوبی تشخیص میداد، زیرا تشخیص درست تکلیف بسیار مهم است. چه بسیارند کسانی که به اصطلاح از احساس تکلیف سخن میگویند در حالی که در جایگاهی نیستند که بتوانند تکلیف را تشخیص دهند و ثانیاً امام(ره) تکلیف را به موقع تشخیص میداد زیرا تشخیص به هنگام تکلیف نیز بسیار مهم است و تشخیص بیموقع، در طول تاریخ آثار زیانباری را در پی داشته و دارد و ثالثاً امام بدون یأس و ترس در اجرای تکلیف و عمل به وظیفه از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمیورزید و رابعاً قضاوت مثبت یا منفی دیگران در اجرای تکلیف و عمل به وظیفه توسط امام(ره) نقشی نمیداشت.
لذا آیتالله شهید بهشتی میفرمود: «امام خمینی(ره) به من فرمودند اگر همه آنها که بر من درود میفرستند درودشان را به مرگ من مبدل کنند از هدفی که دارم دست برنمیدارم» و خامساً امام(ره) هیچ گاه نسبت به گذشته، ندامت و پشیمانی نداشت. از این رو میفرمود: «ما، در دفاع مقدس 8 ساله، حتی برای لحظهای نادم و پشیمان نیستیم زیرا به تکلیف خویش عمل کردیم و چون اسلام فرمود دفاع کنید دفاع کردیم و اگر میفرمود دفاع نکنید، دفاع هم نمیکردیم هر چند که دفاع یک حق فطری و طبیعی است.»
سادساً امام خمینی(ره) شکست و پیروزی را در عمل به تکلیف و انجام وظیفه خلاصه میکرد و صریحاً میفرمود: «کسی که درصدد عمل به وظیفه است، کسی که خالصانه در جهت جلب رضای حق، گام برمیدارد از شکستهای مقطعی یأسی به خود راه نمیدهد. این روحیه بود که ملت ما را پیروز کرد و همچنان در صحنه نگه میدارد.» کسی که برای خدا کاری کند شکست در آن نیست هر چند که کشته بشویم، شکست نداریم. حضرت سیدالشهدا(ع) که کشته شد، شکست نخورد، در حال حاضر بیرق او بلند است و یزید در کار نیست.
جالب است که بدانیم حتمی دانستن پیروزی صرفاً با انجام وظیفه، بدون نگاه به نتیجه رمز شجاعت کمنظیر و صلابت اعجاببرانگیز حضرت امام(ره) در برابر انواع تهدیدها و انبوه مشکلات بوده است و امام(ره) با این نگاه همواره به آیندهای درخشان امیدوار و معتقد بود ایجاد یأس و ناامیدی در ملت از نقشههای شوم استعمارگران است که میخواهند ملت را از فکر چارهجویی بازداشته و همچنان عقب نگه دارند و همین طور امام(ره) با این نگاه که پیروزی را در انجام وظیفه میدانست هستی را زیبا میدانست و حتی ورود مصیبتهای بزرگ و حوادث ناخوشایند در زندگی شخصی خویش، از جمله شهادت جانسوز فرزند دلبندش حاج آقا مصطفی را از الطاف خفیه الهی میدانست.
منبع: باشگاه خبرنگاران