سایه بیخبری بر زندگی شهروندان
روز دوشنبه هفتهگذشته حوالی ساعت 17 وزش باد شدید به همراه گرد و غبار برای لحظاتی آسمان پایتخت را تیره و تار کرد و برای بسیاری از شهروندان ایجاد دردسر کرد. توفانی که سرعت آن 120کیلومتر در ساعت اعلام شد، هر چند با سرعت هر چه تمامتر از طول و عرض پایتخت گذشت اما باعث خاموشی شمع حیات 5 شهروند شد که در مسیر این توفان بودند و این موضوعی نیست که به سادگی بتوان از کنار آن گذشت.
علاوه بر این تعیین 5 میلیارد تومانی میزان خسارات مالی این حادثه و ایجاد خسارت به 19پست برق، شکسته شدن 2500 درخت و بر جای گذاشتن 81 مصدوم را هم باید به پرونده توفان اضافه کنیم.
همه این موارد بخشی از خساراتی است که تا به امروز درباره وقوع توفان در تهران گزارش شده است و باید در کنار آن قطع مکرر برق و ایجاد اختلال در دستگاههای ارتباطی و مختل شدن عبور و مرور و ترافیک را هم در نظر گرفت تا به صورت همهجانبه ابعاد گسترده این حادثه مشخص شود. این درحالی است که پس از این حادثه غیرمترقبه در پایتخت، بسیاری از کارشناسان و حتی خود شهروندان بر این باورند که بخش قابلتوجهی از این موارد اتفاق نمیافتاد اگر سازمان هواشناسی بهموقع اطلاعرسانی میکرد و از رسیدن این میهمان ناخوانده شهروندان و مدیران شهری را آگاه میکرد. چراکه براساس وظایف تعریف شده برای سازمان هواشناسی این سازمان وظیفه دارد درباره شرایط جوی و وقوع حوادث متعاقب آن به مردم اطلاعرسانی کند. از این جهت میتوان این سازمان را مقصر اصلی خسارات به وجود آمده در پی توفان پایتخت دانست.
این همه هزینه برای هیچ!
جالب اینجاست که طی سالهای گذشته سازمان هواشناسی با صرف هزینههای گزاف از جدیدترین تکنولوژیها و امکانات ماهوارهای برای پیشبینی برخوردار شده است اما درست زمانی که لازم است جامعه از این سرمایهگذاری سودی ببرد متاسفانه باید با بیاطلاعی و بیخبری به استقبال این بلای آسمانی برود. در حالی که در بیشتر نقاط دنیا توفان از جمله مواردی است که قابل پیشبینی بوده و حتی تا لحظاتی پیش از وقوع درباره آن اطلاعرسانی میشود.
عذر بدتر از گناه
درست یک روز پس از حادثه توفان سهمگین پایتخت، کارشناسان سازمان هواشناسی در گفتوگوهای متعدد با رسانههای گوناگون عنوان کردند که سازمان هواشناسی از وقوع این توفان اطلاع داشته اما به دلیل اینکه اطلاعرسانی درباره آن عواقبی را در جامعه به دنبال دارد از اعلام آن خودداری کرده است! در این شرایط باید پرسید آیا عواقب اعلام نکردن آن بیشتر از فوت 5شهروند بود؟ یعنی اگر این خبر اعلام میشد تلفات هم بیشتر میشد؟
نکته جالب دیگری که طی چند روز گذشته در شیوه اطلاعرسانی و پیشبینیهای این سازمان به چشم میخورد این است که این سازمان زمانی که قصد داشت برای دفاع از عملکرد ضعیف گذشته خود برای روز سهشنبه توفان پیشبینی کند و به قول معروف دست پیش بگیرد همه چیز نقش بر آب شد و در این روز یکی از آرامترین روزهای تهران رقم خورد.
سازمان هواشناسی پاسخگو باشد
اما درباره مسؤولیت سازمان هواشناسی و کمکاری صورت گرفته در قبال توفان پایتخت عباس صلاحی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به «وطن امروز» میگوید: به دنبال اتفاقی که رخ داد و توفانی که در تهران شکل گرفت، خسارات جانی و مالی فراوانی به جای ماند که در صورت اعلام سازمان هواشناسی و اطلاعرسانی بهموقع به طور حتم تا این حد خسارت به وجود نمیآمد. به باور صلاحی، کوتاهی سازمان هواشناسی درباره توفان پایتخت محرز است چراکه وظیفه ذاتی این سازمان است که شرایط جوی و وقوع اتفاقات اینچنینی را اطلاعرسانی کند. صلاحی میافزاید: با توجه به تکنولوژی و امکانات مدرنی که سازمان هواشناسی با هزینه بالا تهیه کرده و در اختیار دارد، هیچ عذری از این سازمان پذیرفته نیست و باید نسبت به کوتاهی صورتگرفته پاسخگو باشد.
وزارت کشور خسارت دهد
بنابر اظهارات این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این زمان لازم است وزارت کشور با فعالسازی ستاد حوادث غیرمترقبه نسبت به تعیین خسارت و جبران خسارتهای شهروندان اقدام کند چرا که هم توفان از جمله حوادث غیرمترقبه به شمار میرود و هم اینکه سازمان هواشناسی باید به عنوان خط اول اطلاعرسانی پیشبینیهای لازم را انجام میداد که متاسفانه این کار را انجام نداده است.
منبع: وطن امروز