به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»؛ مرضیه افخم، سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی از آزاد شدن ملوان جوان ایرانی که توسط دزدان دریایی سومالیایی در شهریور 1389 ربوده شده بود، خبر داد.افخم گفت: ملوان ایرانی قرار است امشب وارد ایران و شهر مقدس مشهد شود.گفتنی است سفارت جمهوری اسلامی ایران در کنیا، پیگیری ربوده شدن ملوان ایرانی را برعهده داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد ناامنیهای اخیر در عراق گفت: ما طی چند روز گذشته شاهد عملیاتهای تروریستی در خاک عراق بودیم که خوشبختانه با همکاری ارتش عراق و مردم این کشور تا حدودی این اقدامات مهار شده است امیدواریم در چارچوب و مجموعه همکاریهای که میان عراقیها صورت میگیرد این موضوع حل شود چرا که تروریست مشکل و معضل همه زمانهاست و باید با اتخاذ تدابیر لازم و همکاری کشورها با یکدیگر از این پدیده جلوگیری شود.
وی همچنین در پاسخ به سوال دگیری در مورد اینکه پنتاگون اعلام کرده است در حملات ترویستی در عراق کمک خواهد کرد گفت: به دلیل توانمندی دولت و ارتش عراق آنها می توانند از خود دفاع کنند و توانایی لازم را برای این کار دارند ولی باید همه کشور برای مقابله چنین با این اقدامات تروریستی دنبال کنند ما همواره شاهد فعالیتهای تروریسیتی در خاک سوریه بودیم و باید برای مبارزه با این تروریستهای اقدامات جمعی صورت گیرد.
سخنگوی امور وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اعزام وزرای خارجه کشورهای اسلامی که قرار است در عربستان انجام شود گفت: این چهل و یکمین اجلاس است که قرار است در 28 و 29 خرداد در عربستان انجام شود و سرمدی قائم مقام وزارت امور خارجه سرپرستی این تیم را به عهده دارد.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد مذاکرات دو روز گذشته ایران و امریکا اظهار داشت: تیم مذاکره کننده دیدارهای سریع و جدی را با طرف های غربی در این چند روز اخیر داشتهاند طی دو روز گذشته دیدارهای با مقامات امریکایی صورت گرفته که معاون خانم اشتون نیز در این جلسه حضور داشت و تمامی چارچوب گفتگوها هستهای بوده و گفتگوهای انجام شده را مفید دانستند.
وی ادامه داد: اولویت جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات تثبیت حقوق هستهای کشورمان است و در همین راستا امروز نیز تیم مذاکرهکننده با طرف فرانسوی و سپس برای گفتگو با هیئت روسی به رم سفر خواهد کرد. تا قبل از شروع دوره قبلی مذاکرات ایران در وین طرفین در تلاش هستند تا مذاکرات را به صورت جدی ادامه دهند امروز ایران نیز با طرف فرانسوی مذاکرات را ادامه خواهد داد و پذیرش واقعیات موضوع مهمی است که طرفهای مذاکره کننده باید به آن عمل کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خبرهای شنیده شده که آقای دکتر ظریف باید اموال بابک زنجانی در کشورهای دیگر بررسی کنند گفت: وزارت خارجه با برخی نمایندگیها که اطلاعاتی از سوی مسئولان داخلی کشور در اختیارش قرار دادهاند هماهنگیهایی با برخی از نمایندگیها به عمل آورده است و ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی برخی از مسئولیتها و پیگیریها را به وزارت خارجه احاله کرده و ما در حال پیگیری موضوع هستیم و این امر نیازمند اطلاعات کامل و دقیق است.
وی ادامه داد: اطلاعاتی که دریافت میشود در کانال اداری به مسئولان ذیربط منعکس میشود و بر این اساس تاکید و تایید میکنند که این موضوع در وزارت خارجه در دست اقدام است.
افخم همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قرار است مذاکرات ایران و آژانس هفته آینده در تهران برگزار شود گفت: مذاکرات درچارچوب مباحث درحال پیشروی است و جزئیات کارشناسی تبادل نظر میشود برخی از گفتگو در ژنو ادامه خواهد پیدا کرد و ما هفته آینده نیز در تهران شاهد مذاکرات دیگر خواهیم بود جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار این است که واقعبینی صورت گیرد و زیادهخواهیها بر اراده این موضوع تأثیری نگذارد امیدواریم در طی روند مذاکرات دیدگاهها نزدیک تر شود چرا که ایران همواره اعلام کرده است که سلاح هستهای توهمی بیش نیست و باید کنار گذاشته شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما همواره در خصوص سلاح هستهای مواضع صریح خود را اعلام کردهایم و امیدواریم واقعبینی در مذاکرات صورت گیرد و زیادهخواهیها از بین برود.
وی همچنین در مورد وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ اظهار داشت: سفارت ما در نروژ پیگیر این موضوع بوده است و مقامات نروژی نیز قول مساعدت و پیگیری را در مورددانشجویان ایرانی دادهاند طی چند سال اخیر برخی مسئولیتها برای دانشجویان ایرانی به وجود آمده که وزارت امور خارجه به طور جدی وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ را پیگیری میکند.
افخم افزود: حدود 600دانشجوی ایرانی در نروژ مشغول تحصیل هستند و در سال 2013 ، 300 نفر خواستار ادامه تحصیل در این کشور بودند و قریب به اتفاق درخواست کنندگان در داخل ایران بودند و تعداد کمی در نروژ اقامت داشتند.
وی ادامه داد: در عین حال طی چندین سال گذشته براساس تحریمهای غیر قانونی که محدودیتها در ادامه تحصیل در برخی رشتهها اعلام شده و این اقدام غیر قانونی شامل برخی دانشجویان ایرانی هم شده است، بنابراین تعداد کمی از دانشجویان هستند که خواهان ادامه تحصیل در مقطع دکترا در این کشور بوده، بنابراین تمدید روادید افراد که احتمالا تعداد آنها به 4 نفر میرسد در دستور کار است و امیدواریم مشکلات مربوط به تمدید روادیدشان حل و فصل شود و پیگیریها در این زمینه ادامه دارد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اینکه برخی از نمایندگان مجلس خواستار نظارت بر سفارتخانهها شده اند گفت: ما از انجام این بازدیدها از سوی نمایندگان محترم مجلس استقبال میکنیم. هر اقدامی که وزارت خارجه بتواند در چارچوب حمایت از مجلس در حوزه نظارت انجام میدهد و ما آمادگی داریم که مساعدت برای تسهیل این روند صورت گیرد تا نمایندگان بتوانند فعالیتها و وظایف خود را به خوبی انجام دهند. اقدامات سفارتخانههای ما و وزارت امور خارجه کاملا شفاف است و روند کار به خوبی انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد شرکت امیرعبدالهیان در مراسم تهلیف رئیس جمهور مصر اظهار داشت: در چارچوب دعوتی که از دکتر روحانی به منظور شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور مصر به عمل آمد امیرعبدالهیان بهعنوان نماینده ایران در این مراسم شرکت کرد. کشور مصر کشور مسلمانی است و حضور نیروها و تصمیمات از تدابیر اتخاذ شده در این کشور تأثیر دارد امیدواریم رای مردم مصر به سمت خوبی پیش برود.
افخم در مورد اموال بلوکه شده ایران گفت: این سوال را باید همکاران در بانک مرکزی پاسخ دهند اما این قسطهای اموال بلوکه شده در حال انجام است و پرسه خودش را طی میکند.
وی در پاسخ به سوالی دیگری در مورد سفر مذهبی هیئت امریکا به ایران ادامه داد: این سفر در چارچوب تعاملات غیردولتی و سیاسی مذهبی و فرهنگی شکل گرفته است که میزبان آن سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بوده است و دیدارهای با اندیشمندان و مسئولین کشورمان انجام دادهاند و این گروههای ملاقاتهای سیاسی نداشتهاند هدف از انجام این سفرها آشنایی باتحولات و ظرفیتهای ایران است تا ظرفیتهای ایران را از نزدیک بشناسند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد حضور امیرعبدالهیان در مراسم تحلیف رئیس جمهور مصر گفت: این مراسم با حضور نمایندگان کشورهای مختلف بوده است و روند موضوعات و چگونگی پیشرفت کار امکان ارزیابی را میدهد که چگونه با آنها برخورد کنیم.
وی گفت: ما همواره اعلام کردهایم که مصر یکی از کشورهای مسلمان و مهم تاثیرگذار در منطقه است، طبعا مصر دارای ثبات سیاسی با حضور گروههای مختلف در سیاست داخلی این کشور یک مصر قوی خواهد بود و ما از اینکه در این شرایط تدابیری اتخاذ شود و همه گروههای مصری بتوانند دوباره در صحنه سیاسی ایفای نقش کنند، استقبال میکنیم و امیدواریم در شرایط جدید آرای مردم مصر نیز به همین سمت حرکت کند.
افخم همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اینکه ایا به ایرانیان برای سفر به عراق توصیهای دارید گفت: ما به طور متناوب به شهروندان خود برای سفر به عراق اطلاعرسانی میکنیم و درحال حاضر نیز اطلاعرسانی میشود که برای سفر به این کشور با توجه به خطراتی که دارد حتما ملاحظات در نظر گرفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه نمایندگان مجلس همواره مطرح میکنند که وزارت امور خارجه به دنبال روابط با امریکا است اظهار داشت: این قضاوت نسنجیده بود و مذاکرات ما با امریکا تنها در مورد مباحث هستهای است.
وی در واکنش به اظهارات لوران فابیوس درباره تعداد سانتریفیوژهای ایران نیز گفت: چنین اظهاراتی و ادبیاتی که تاریخ آن گذشته و مربوط به قبل از شروع این دور از مذاکرات و یا پیش از مذاکرات هستهای بوده است را شاهد هستیم، ما همواره خواستار این بودهایم که واقعبینی بر طرفهای مذاکرات حاکم شود و از زیادهخواهیها پرهیز شود.
وی در پاسخ به سوالی در مورد تحولات سوریه و تأخیر پیام تبریک دکتر روحانی به بشار اسد افزود: رسانههای عمومی خصلت سرعت عمل و پاسخهای فوری و واکنشهای سریع را میپسندند. ما کلمه تاخیر را درباره این اقدام تایید نمیکنیم. این پیام در زمان خود و بر اساس چارچوبهای کاری انجام شد. تعابیر مختلف، برداشت رسانههاست اما مواضع ما صریح و شفاف بوده و پیام رییسجمهور در چارچوب مواضع کلان و اصولی صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا عراق از ایران درخواستی برای کمک و اعزام نیرو داشته است گفت: چنین درخواستی صورت نگرفته است ودولت عراق قطعا خودش پاسخگوی این اقدامات است.
وی در مورد آزادی ملوان ایرانی که از دست دزدان دریایی نجات پیدا کرده است گفت: در سال 89 کشتی ایرانی به دست دزدان دریایی افتاد و بخشی از خدمه از جمله یک خدمه ایرانی در این جریان اسیر شد، متعاقب آن فعالیتهایی برای آزادی وی انجام شد و وزارت خارجه سفارت خود را در کنیا مسئول پیگیری و تلاش برای آزادی وی قرار داد و خوشبختانه با تلاش سفارت ما و ارتباط با شیوخ قبایل 17 خردادماه جاری تبعه ما توانست خود را به کنیا برساند .
افخم در پاسخ به سوالی در مورد اینکه ایا پیشنهاداتی در باره ساخت نیروگاههای مختلف از روسیه و دیگر کشورها داشتهایم گفت: مقامات سازمان انرژی اتمی مرتبا در حال گفتگوهای هستند و ما نیز پیشنهاداتی را به روسیه مطرح کردهایم که این گفتگوها ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری پیرامون اینکه یکی از همراهان پیشین تیم مذاکره کننده خطوط قرمزی را برای مذاکره کنندگان ترسیم میکند گفت: تثبیت حقوق هستهای ما، مسئله غنی سازی و دیگر مسائل به عنوان موضوعات در روند مذاکرات وجود دارد و بومی ماندن این تکنولوژی مسئلهای است که تیم هستهای کشورمان آن را دنبال میکند و این مسیر ادامه پیدا خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در باره مذاکرات هستهای افزود: حقوق کامل هسته ای ما و بهرهبرداری از این تکنولوژی و فناوری از نکات مهمی است که ما آن را دنبال میکنیم چرا چیزی که ما امروز به آن دست پیدا کردهایم از دستاوردهای دانشمندان هستهایمان بوده است و دانش هستهای ما بر اساس پایه برنامهریزی شده است مجموعه در سطح عالی کشور پرونده مذاکرات را در اختیار دارند و همه چارچوبها بررسی و سیاستگذاری میشود و نباید خدای ناکرده در برنامه تیم مذاکره کننده ما خدشهای وارد شود.
افخم در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا همکاری ایران و عربستان میتواند تأثیری بر از بین بردن تروریست در منطقه داشته باشد گفت: دکتر ظریف از همان ابتدا سفرهای را به منطقه آغاز کردند که بخشی از آن سفر به عربستان را در دستور کار خود قرار دادند اما به دلیل مشکلات داخلی طرف عربستانی این سفر انجام نشد موضوع سفر به عربستان به عنوان کشور موثر در همگرایی منطقهای و دوجانبه در دستور کار خواهد بود که در زمان مناسب انجام می شود. سفر مقامات ایرانی به عربستان در حاشیه کنفرانس وزرای خارجه سازمان همکاری های اسلامی صورت می گیرد و قطعا در حاشیه این اجلاس بعد اول آن موضوعات دو جانبه است همواره گفتگوهای که در منطقه انجام میشود در مسیر تقویت همکاریها و استفاده از ظرفیت کشورهای منطقه برای حل مشکلات است و در این مسیر گفتگوهای درون منطقهای نیز تقویت میشود. محور اصلی این سفر شرکت در اجلاس وزرای خارجی سازمان همکاری اسلامی است و امیدواریم تا گفتگوهای خوبی صورت بگیرد.
وی در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اقدامی برای شهروندان ایرانی که در ترکمنستان زندانی هستند صورت گرفته است گفت: اقداماتی در سفارت ما انجام شده است به طور مثال ارائه تسهیلات و خدمات و همچنین گرفتن وکیل برای این افراد در دستور کار است سفارت ما در حال پیگیری این موضوع است و ما امیدواریم تا بتوانیم با گروههای کارشناسی و فنی در این خصوص گفتگو کرده و تعدادی از هموطنانمان را به کشور برگردانیم.