سرپرست جدید دانشگاه تهران گفت: با مساعدت تشکلهای دانشجویی میتوانیم نگاه سیاسی را به دانشگاه تهران تغییر داده و دانشگاه تهران را نهادی علمی و پیشتاز و نه سیاسی نشان دهیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، در مراسم معارفه محمود نیلی احمدآبادی به عنوان سرپرست دانشگاه تهران که صبح امروز دوشنبه 26 خرداد در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد وی سخنرانی کرد و ضمن تشکر از تلاشهای 4 ماهه محمدحسین امید سرپرست سابق دانشگاه تهران گفت: اقداماتی که امید در این 4 ماه انجام داد با اقدامات برخی روسای دانشگاه در زمان طولانیتر برابری میکندو در این زمینه انتخاب سرپرست دانشگاه تهران به صورت مشورتی را مدلی برای جلب مشارکت دانشگاهیان میدانند و اجرای این مدل همه جایگاههای موجود در کشور را حفظ میکند و سبب تداخل وظایف نیست.
نیلیاحمدآبادی ادامه داد: وزیر علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی حق انتخاب سرپرست دانشگاه و تایید آن را دارند که در انتخاب شورای عالی انقلاب فرهنگی تمام چارچوبها رعایت شد و من به عنوان یک دانشگاه تهرانی از این بابت به خود تبریک میگویم.
وی افزود: اصرار داشتم که مراسم معارفه برای تقدیر از محمدحسین امید سرپرست سابق دانشگاه که در قد و قواره رئیس دانشگاه وظایف را به خوبی انجام داد زودتر برگزار شود.
نیلیاحمدآبادی با بیان اینکه امسال هشتادمین سال تاسیس دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین و معتبرترین دانشگاه ایران است خاطر نشان کرد: دانشگاه تهران از نظر تربیت نیروهای متخصص و تولید علم و فناوری سرآمد است و همواره در دفاع از انقلاب پیش قدم بوده است بنابراین جهتگیریهای این دانشگاه در فعالیتهای علمی، آموزشی و فرهنگی اهمیت داردو چیزی فراتر از یک دانشگاه متعارف است.
سرپرست دانشگاه تهران اضافه کرد: فعالیتهای دانشگاه باید در راستای دانشبنیان انجام شود که در این بحث دو عامل اساسی درونی و بیرونی در دانشگاه وجود دارد همان گونه که مقام معظم رهبری عنوان کردند که علاوه بر پیشتاز بودن در تولید محصولات باید در تولید علم و تکنولوژی نیز پیشتاز باشیم کشورها به دو دسته کشور پیشتاز و دنبالرو تقسیم میشوند برخی محصولی را تولید میکنند اما عدهای دیگر دنبالرو کشور اول هستند.
وی در ادامه افزود: اینکه چه قدر در دانشگاه آنچه را که تولید می کنیم به تولید ثروت تبدیل میشود قابل تامل است ما در نمونهسازی نیز نوعی کپیسازی داریم که باید به پیشتازی برسیم بخشی از مشکلات به دانشگاه تهران بازمیگردد اینکه آیا دانشگاه تهران آمادگی برای مشارکت جدی در حل مسائل کشور و همچنین آمادگی پیشتازی در فناوری علم را دارد یا خیر حائز اهمیت است.
نیلیاحمدآبادی در ادامه تاکید کرد: در چند سال اخیر کشور بحرانهای زیادی نظیر آلودگی هوا، آب و محیط زیست داشته است با سوالی که در ذهن میآید این است که آیا این دانشگاه آمادگی مشارکت جدی در حل مسائل کشور و پیشتازی در حوزه علم و فناوری را دارد یا خیر؟ اعضای هیات علمی دانشگاه تهران و دانشجویان باید پیشنهادهایی برای حل این بحرانها ارائه کنند ولی تاکنون نه ما کاری کردهایم و نه دولت از ما خواسته است.
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نخستین گام دانشگاه تهران در دوره جدید را ایجاد نظام پاسخگویی و مشارکت جدی در حل مسائل کشور میدانم خاطر نشان کرد: نظام فعلی آموزش و پژوهش کشور فاقد این توان است، البته از نظر منابع علمی و بدنه دانشگاهی توان انجام این کار را داریم البته مشکلاتی در دانشگاه تهران وجود دارد نظام آموزشی پژوهشی ما بین نسل یک و دوم اداره میشود و اینکه هنوز دانشگاه را با حق التدریس اداره میکنیم و نتوانستیم فعالیتهای بین رشتهای را در دانشگاه شکل بدهیم.
وی ادامه داد: حل بحرانهای طبیعی تنها مشکل مهندسی نیست بلکه مشکل علوم اجتماعی و علوم انسانی است، مشکل فنی هم هست و دانشگاه تهران به عنوان جامعترین دانشگاه کشور و تنها دانشگاهی که در شرایط فعلی استعدادش را دارد باید با فعالیتهای بین رشتهای به حل این بحرانها کمک کند.
نیلیاحمدآبادی اظهار کرد: نظام آموزش و پژوهش کشور در حال حاضر نهتنها فعالیتهای بین رشتهای را تشویق نمیکند بلکه به شکل غیرمستقیم مانع میشود.
وی با بیان اینکه نخستین اولویت در دانشگاه تهران را ایجاد نظام یک پارچه در حوزه آموزش، پژوهش، مالی و اداری میدانم گفت: تصمیمهای ما در یک حوزه درست است ولی به دلیل عدم وجود نظام یکپارچه، حوزههای دیگر را تحت تاثیر منفی قرار میدهد، در کشورهای در حال توسعه طبیعی است که مهندسی و علوم بیشترین نقش را داشته باشند در کشور ما تصمیمات غیراقتصادی علوم اجتماعی و فناوری به شدت دانشگاه را تحت تاثیر قرار میدهند سیاست غلط اقتصادی حوزه دانشگاه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد که دانشگاه تهران می تواند در این زمینه کار کند اما همکاری مجلس و دولت را میطلببد که در این زمینه تغییر نگاه متفاوت به مقوله دانشگاه لازم است.
نیلیاحمدآبادی اظهار داشت: البته سیاستهای دولت نیز باید در راستای توسعه علم و فناوری قرار بگیرد، در خارج از دانشگاه نیز سیستم یکپارچهای وجود ندارد در حالی که در حال اجرای یک برنامه استراتژیک تمام عوامل باید در یک راستا حرکت کنند.
سرپرست دانشگاه تهران اضافه کرد: بنگاههای اقتصادی کشور هیچ نقشی در تولید علم ندارند چرا شرکتهای بزرگ، تیم فوتبال و والیبال داشته باشند اما نباید در تولید علم فعالیت کنند با تشکیل صندوقها و عدم جلب منابع مالی بزرگ صرفا نمیتوانیم به اهدافمان برسیم.
کیفیت آموزشی باید خط قرمز و ناموس دانشگاه باشد
وی با بیان اینکه اولین چیز در دانشگاه آموزش است و یکی از برنامههای من ارتقای کیفیت آموزشی است گفت: کمبود منابع مالی نباید کیفیت آموزشی را تحت تاثیر قرار دهد زیرا کیفیت آموزشی ناموس و خط قرمز دانشگاه است.
نیلیاحمدآبادی گفت: توجه به دانشجویان، افزایش تولید علم، فعالیتهای فرهنگی اسلامی و سیاسی بدون وارد شدن به بازیهای سیاسی جزو برنامههای دانشگاه تهران است.
سرپرست دانشگاه تهران عنوان کرد: تشکلهای مختلفی در این دانشگاه وجود دارد که با وجود اختلاف نظر در کنار هم فعالیت میکنند و رئیس دانشگاه باید در کمال بیطرفی آنها را هدایت کند.
نیلیاحمدآبادی با اشاره به نقش نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران گفت: مطمئن هستیم با همفکری و مساعدت این نهاد میتوانیم دانشگاه را نه به یک نهاد سیاسی بلکه به یک نهاد پیشتاز در علم و فناوری مانند گذشته تبدیل کنیم.
وی درباره وظیفه دانشگاه تهران اظهار کرد: این دانشگاه وظیفه دارد که فضای آرام را فراهم کند از تمام سلایق، تشکلهای دانشجویی، نگرشها و کسانی که معتقد به اعتلای نظام هستند در دانشگاه بهرهگیری میشود و مشارکت نیز بدون هیچگونه تنگنظری حرف اصلی دانشگاه است اینکه با همفکری و مساعدت همه تشکلها میتوانیم نگاه سیاسی را به دانشگاه تهران تغییر دهیم و دانشگاه تهران را نهادی علمی و پیشتاز و نه سیاسی نشان دهیم.
نیلیاحمدآبادی گفت: دانشگاه تهران آمادگی دارد در حل مسائل کشور به طور جدی مشارکت کند و همچنین پیشتازی در حوزههای علم و فناوری نیز یکی از اهداف میانمدت و بلندمدت ما است.