به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، رهبر معظم انقلاب در سخنرانی مراسم سالگرد رحلت امام(ره) درباره وقایع اخیر منطقه تصریح کردند: امروز یک عدهاى در بخشهاى مختلف دنیاى اسلام بهنام گروههاى تکفیرى و وهابى و سَلَفى، علیه ایران، علیه شیعه، علیه تشیع، دارند تلاش میکنند، کارهاى بدى میکنند، کارهاى زشتى میکنند؛ اما اینها دشمنان اصلى نیستند ... اینها فریبخورده هستند، دشمن اصلى آن دشمن پشت پرده است، آن دست نهچندان پنهانى است که از آستین سرویسهاى امنیتى بیرون مىآید و گریبان مسلمانان را میگیرد و آنها را به جان هم مىاندازد...
با اوج گرفتن تحولات و درگیریهای خونین در عراق و تحرکات گروهک تروریستی "داعش"، بار دیگر موضوع همکاری ایران و آمریکا درباره بحران عراق بر سر زبانها افتاده است؛ موضوعی که با استقبال رسمی از سوی مقامات آمریکایی و انکار قاطع از سوی دولتمردان و دیپلماتهای ایرانی مواجه شده است.
خبرگزاری رویترز دو روز پیش به نقل از یک مقام آمریکایی بی نام و نشان، ادعا کرد که دولت آمریکا در حال بررسی گزینه "گفتوگوی مستقیم" با ایران درباره عراق است. به به ادعای این خبرگزاری آمریکایی، گفتوگوهای احتمالی ایران و آمریکا، بر موضوع یافتن راههایی برای عقب راندن گروههای ترویست تکفیری در عراق متمرکز خواهد بود. همچنین رویترز ابراز امیدواری کرده است که چنین کاری میتواند یک گام مهم در برقراری تعامل میان دو دشمن دیرینه، یعنی ایران و آمریکا باشد.
در همین راستا جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته با تایید خبر احتمال مذاکره ایران آمریکا درباره عراق گفته است: اگر ایران آماده ایفای نقش سازنده در عراق باشد، واشنگتن برای گفتگو با تهران آماده است؛ همکاری نظامی نیز غیرممکن نیست. وی همچنین با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران با 1+5 که این روزها در وین درحال برگزاری است، گفته که هر مذاکره ای که انجام شود یا نشود، در حاشیه یا خارج از گفتگوهای هسته ای در وین خواهد بود.
همچنین لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی نیز دراینباره گفته است: ایالات متحده برای جلوگیری از سقوط دولت عراق به همکاری ایران نیاز دارد و باید بدین منظور، وارد گفتگو با ایران شود؛ ما احتمالاً برای حفظ بغداد به کمک آنها(ایران) نیاز خواهیم داشت...
خبرگزاری آلمانی دویچه وله نیز در خبری به نقل از یک مقام رسمی جمهوری اسلامی ایران که بازهم نامی از وی برده نشده است، ادعا کرد که ایران آماده همکاری با ایالات متحده آمریکا در زمینه حل بحران عراق است.
در همین زمینه برخی رسانه های داخلی هم با پرداختن به موضوع همکاری و تعامل احتمالی ایران و آمریکا در بحران عراق، بر لزوم این اقدام تاکید کردند.
سایت خبری فرارو در گفتگویی با پیروز مجتعدزاده، کارشناس مسایل بین المللی، بر اجتناب ناپذیر بودن تعامل ایران و آمریکا در بحران فعلی عراق تاکید کرد. مجتهدزاده گفته است: در چنین شرایطی وقتی منافع دو کشور به تقارن می رسد منطق استراتژیک حکم می کند که در کنار هم همچون خط موازی به حرکت درآیند...
اما برخلاف برخی فضاسازیهای رسانه ای در اینباره، امیرعبداللهیان معاون وزیر خارجه ایران جمهوری اسلامی ایران روز جمعه رسما اعلام کرد که نیازی به همکاری ایران و آمریکا در عراق نیست و این کشور(عراق) خود می تواند بر بحران کنونی فائق آید. وی با اشاره به مذاکرات هسته ای ایران و غرب در وین، تاکید کرده است: در مذاکرات وین صرفاً راجع به مسایل هسته ای گفتگو می شود و نیازی به همکاری و مذاکره با آمریکا در این موضوع نمی بینیم.
البته پیروز مجتهدزاده درباره این اظهارنظر آقای عبداللهیان گفته است که آنچه از سوی امیرعبداللهیان مطرح شده را صرفا باید یک "اظهارنظر دیپلماتیک" دانست که از منظر منطق دیپلماتیک کاملا درست است.
همنچنین دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در اظهارنظری قاطع اعلام کرد که ایران هرگز با آمریکا درباره عراق گفتگو نخواهد کرد. علی شمخانی، اظهارات مقامهای آمریکایی درباره بررسی گزینههای کمک به دولت عراق برای مقابله با داعش را "فریبکارانه" و "جنگ روانی" خوانده و گفته است: "آمریکا در چارچوب اجرای سیاست ایجاد ارتشهای باز، بستر شکلگیری و رشد گروههای مسلح تروریستی مشابه داعش را فراهم کرده است." این مقام عالی امنیتی ایران تاکید کرده است: به طور قطع نباید از عوامل پشت صحنه ایجادکننده تهدیدات و ناامنی در عراق انتظار مساعدت و کمک داشت.
به گفته نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، گروهک تروریستی "داعش" که یکی از مخالفین سرسخت بشار اسد و دشمن اتحاد دنیای اسلام است، تمام منابع مالی،اطلاعاتی و لجستیک خود را از آمریکا و برخی متحدان این کشور تامین می کند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران هم در جمع خبرنگاران درباره این موضوع گفت: شواهد نشان میدهد آمریکا درصدد سوءاستفاده از وضع موجود عراق و بر هم زدن نتیجه انتخابات است و بطور قطع نباید از عواملی که در ایجاد ناامنی در عراق دخیل بودهاند انتظار کمک داشت.
اما فارغ از گمانه زنی ها و فضاسازیهای رسانه ای و اظهارنظرهای دیپلماتیک طرفین، رهبر معظم انقلاب در سخنرانی مهم مراسم سالگرد رحلت امام خمینی(ره) به نکته ای ظریف در اینباره اشاره کرده اند:
«امروز یک عدهاى در بخشهاى مختلف دنیاى اسلام بهنام گروههاى تکفیرى و وهابى و سَلَفى، علیه ایران، علیه شیعه، علیه تشیع، دارند تلاش میکنند، کارهاى بدى میکنند، کارهاى زشتى میکنند؛ اما اینها دشمنهاى اصلى نیستند؛ این را همه بدانند. دشمنى میکنند، حماقت میکنند اما دشمن اصلى، آن کسى است که اینها را تحریک میکند، آن کسى است که پول در اختیارشان میگذارد، آن کسى است که وقتى انگیزهى آنها اندکى ضعیف شد، با وسایل گوناگون آنها را انگیزهدار میکند؛ دشمن اصلى، آن کسى است که تخم شکاف و اختلاف را بین آن گروه نادان و جاهل، و ملت مظلوم ایران مىافشاند؛ اینها آن دست پنهانِ سرویسهاى امنیتى و اطلاعاتى است. لذا ما مکرر گفتهایم این گروههاى بىعقلى را که به نام سَلَفىگرى، به نام تکفیر، به نام اسلام با نظام جمهورى اسلامى مقابله میکنند، دشمن اصلى نمیدانیم؛ ما شما را فریبخورده میدانیم؛ به اینها گفتهایم: لَئِن بَسَطتَ اِلَىَّ یَدَکَ لِتَقتُلَنى ما اَنا بِباسِطٍ یَدِىَ اِلَیکَ لِاَقتُلَکَ اِنّى اَخافُ اللهَ رَبَّ العَلَمین؛ (8) تو اگر خطا میکنى، اشتباه میکنى، کمر به قتل برادر مسلمان خودت میبندى، ما تو [آدمِ] نادان و جاهل را کسى نمیدانیم که بایستى کمر به قتل او ببندیم؛ البته از خودمان دفاع میکنیم، هر کسى به ما حمله بکند، با مشت محکم ما مواجه خواهد شد، این طبیعى است؛ اما معتقدیم اینها دشمنان اصلى نیستند، فریبخورده هستند. دشمن اصلى آن دشمن پشت پرده است، آن دست نهچندان پنهانى است که از آستین سرویسهاى امنیتى بیرون مىآید و گریبان مسلمانان را میگیرد و آنها را به جان هم مىاندازد.»
منبع: نسیم