به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، بحث درباره منشا گروه داعش اکنون بحث داغی است و سوال اصلی این است که این گروه توانایی و قدرت فعلی خود را از کجا آورده است. یک تئوری قابل دفاع این است که گروه داعش درواقع میوه نارس رفتار اشتباه آمریکا پس از اشغال عراق است زیرا واشنگتن رژیم بعثی صدام را سرنگون کرد اما نهاد جایگزینی برای به کارگیری نیروهای طرفدار این رژیم -بویژه پرسنل ارتش و کارمندان دولت که بیکار شده بودند-ایجاد نکرد.
بسیاری از عناصر گروه داعش،همان افسران و سربازان ارتش صدام هستند که در ظاهر تشکیل حکومت شرعی سنی ها درشمال عراق را دنبال می کنند اما درواقع بدنبال تشکیل حکومتی مخالف حکومت مرکزی این کشور هستند.جنگجویان گروه سلفی سنی داعش در روزهای اخیر نیروهای ارتش وپلیس عراق دراستان نینوی درشمال این کشور را مجبور به فرار کردند و این استان که موصل مرکز آن است را به تصرف خود درآوردند.گروه داعش که از شاخه های سازمان القاعده به شمار می رود – یا لااقل در گذشته می رفت- دست کم دارای چند هزار جنگجو است که از انگیزه مذهبی -برای برپایی حکومت مبتنی بر احکام شرعی-و حمایت مالی گسترده برخوردارند.با اینکه جنگجویان این گروه به مفهوم مذهبی «جهاد» درجنگ علیه مخالفان خود تکیه می کنند اما انگیزه اولیه این جنگجویان به هیچ وجه انگیزه مذهبی نبود زیرا جنگجویان این گروه یا افسر و سرباز ارتش ویا کارمند حکومت صدام بودند که به دنبال اشغال عراق درسال 2003،از ارتش و ادارات دولتی اخراج شدند.شعار گروه داعش تشکیل حکومت شرعی است اما این گروه هدف خودمختار سازی مناطق سنی نشین در شمال بغداد و بازگرداندن نظام پیش از سرنگونی صدام را نیز دنبال می کند؛درواقع جنگ گروه داعش علیه حکومت مرکزی عراق،نبردی به نام پدر معنوی اش صدام است که قصد دارد انتقام سرنگونی صدام و ننگ نابودی رژیم مورد حمایت فرقه سنی عراق را بگیرد.نویسنده با اینکه گروه داعش برخلاف صدام- که سبک زندگی سکولار را تبلیغ می کرد-سبک زندگی شبه مذهبی را ترویج می کند اما شواهد نشان می هد برخی از ساکنان مناطق سنی نشین عراق حاضر به پذیرش حکومت داعش درصورتی که تحت حاکمیت حکومت مرکزی نباشند،هستند.
منظر دیگر این است که بحران عراق و حضور گسترده داعش با زمینه های تاریخی آن بررسی شود. دولت آمریکا در سال 2003 به عراق حمله کرد و دولت صدام را نابود کرد و با راه انداختن جنگ فرقه ای عملا عراق را تکه تکه کرد و عراق از سال 2003 به همین شکل باقی مانده است. بنابراین دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از طرف مردم آمریکا تحت فشار بود تا نیروهای کشورش را از عراق خارج کند. همچنین مردم عراق نیز نمی خواستند بیش از این تحت اشغال آمریکایی ها باشند. بنابراین آمریکا در سال 2010 از عراق عقب نشینی کرد. در همان زمان آمریکا جنگ داخلی در سوریه را تحریک کرد و از گروههایتکفیری که برای سرنگونی دولت اسد تلاش می کردند حمایت کرد. به این ترتیب آمریکا با حمایت خود از ستیزه جویان در سوریه عملا طوفانی واقعی در منطقه ایجاد کرد که مجموعه ای از گروه های شبه نظامی مسلح بودند که نه فقط سوریه بلکه در حال بلعیدن عراق است. به این ترتیب زیرساخت جامعه عراق در نتیجه حمله آمریکا به این کشور وتقویت گروههای تروریست در خطر فروپاشی قرار گرفته است. بنابراین آنچه ما اکنون در عراق می بینیم نتیجه سیاست های آمریکاست. با وجود اینکه آمریکا گروه داعش را به عنوان گروهی تروریستی معرفی کرده است، اما خود آمریکا مسئول به وجود آمدن این دیو بوده است.
یا این وصف، دولت امریکا اکنون در موقعیتی نیست که خود را از این موضوع کنار بکشد.
منبع: سراج24