به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، کارشناسان دو طرف طی مدت گذشته از گفتوگوهای دوجانبه وین، به صورت ایمیلی یا شخصی هر روز با هم در ارتباط بودهاند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا که به نظر میرسد وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد هستهای این کشور با ایران باشد، به خبرنگاران گفته است: مذاکرهکنندگان هستهای ایران و آمریکا و کارشناسان دو طرف هر روز باهم در ارتباط هستند تا پیشرفت در این راه پیچیده را با همه مشکلاتی که گفتوگوها به دنبال دارد، تضمین کنند. وی افزود: برخی اعضای گروه 1+5 یا 3+3 در این مدت گفتوگوهای دوجانبهای را با ایران برگزار کرده و عده دیگری هم برای مذاکره دوجانبه به تهران رفتهاند. برخی دیگر هم شاهد بازدید ایرانیان از پایتختهایشان بودهاند. وی همچنین راجع به حضور ویلیام برنز و جیک سولیوان در این دور از گفتوگوها بیان کرد: در این دور از گفتوگوها ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه و جیک سولیوان، همچنین دستیار ارشد معاون اول رئیسجمهور، جو بایدن حضور داشتند. این افراد به 3 دلیل به مذاکرات اضافه شدند؛ اول اینکه این افراد، افرادی بسیار پخته و آزموده در مساله مذاکره هستند، دوم اینکه شاید برخی از ایرانیان درباره گفتوگوهای قبلی در این زمینه سوالاتی داشته باشند و نیاز باشد این افراد برای پاسخ به این سوالات و شفافیت بهتر در این مذاکرات حضور داشته باشند. البته در این مورد سوالات زیادی مطرح نبود. سومین دلیل هم این بود که ما میخواستیم بحثهای جزئیتری با ایران درباره برنامه هستهایاش داشته باشیم تا ایران نیز به صورت کامل متوجه موضع آمریکا در این مذاکرات باشد.
وی افزود: این هفته یکی از هفتههای مهم در گفتوگوهای هستهای با ایران برای رسیدن به توافق جامع بود. به نظرم همه در این جلسات تصمیم قاطع برای رسیدن به توافق جامع داشتند. در حال حاضر هنوز هم اختلافات زیادی بین گروه 1+5 و ایران وجود دارد و ما در این باره توهم نداریم و میدانیم رسیدن به توافقنهایی بسیار سخت است و نمیتوان به این راحتیها اختلافات در این زمینه را حل کرد.
راههای عبور از مدت مقرر 20 ژوئیه
مقام ارشد مذاکرهکننده آمریکایی درباره احتمال تمدید موقت مدت توافق ژنو نیز گفت: همه در این مذاکرات باید بدانند که به صورت اتوماتیک وقت، اضافه نخواهد شد و باید توافق همهجانبه در این باره صورت گیرد اما هنوز در این باره هیچ وقتاضافهای در نظر گرفته نشده و هیچ صحبتی در این باره نشده است. به همین دلیل به نظر میرسد ایران با درخواست مدت زمان بیشتر برای توافق نهایی به چیزی نمیرسد. البته در ایالات متحده نیز این عزم راسخ وجود دارد که حتما همه تلاشها برای رسیدن به توافق جامع در مدت تعیینشده انجام شود تا جامعه جهانی بتواند بزودی به این نتیجه برسد که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است. وی همچنین درباره نقش کنگره در فشار آوردن به تیم مذاکرهکننده برای رسیدن به توافق جامع در مدت تعیینشده توافق اولیه، گفته است: ما همیشه درباره نقش کنگره در این مذاکرات بسیار حساس بودهایم. کنگره شریک ما و همچنین رهبر اصلی ما در پیشبرد نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران است و ما از اینکه این شراکت و همراهی با کنگره ادامه پیدا کند، استقبال میکنیم. ما با ایرانیان بسیار شفاف صحبت کردهایم که اگر تحریمها راجع به برنامه هستهای ایران هم برداشته شود، تحریمهای مربوط به مسائل حقوق بشری و همچنین حمایت ایران از تروریسم همچنان ادامه خواهد داشت.
نقش بحران عراق در مذاکرات اخیر
از این مسؤول سوال شده است آیا امکان همکاری ایران با آمریکا در زمینه حل بحران در عراق وجود دارد؟ او در پاسخ بیان کرده است: برخی گفتوگوها برای موضوع عراق شاید در حاشیه این دیدارها صورت گرفته باشد اما باید گفت این گفتوگوها کاملا حاشیهای است و هیچ ارتباطی با متن مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران ندارد. وی افزود: من میخواهم به این مساله اشاره کنم که ایالات متحده و ایران قبل از این درباره افغانستان با هم بحثهایی داشتند. شاید به یاد داشته باشید که فکر کنم گروه 2+6 بود که درباره افغانستان با هم صحبت و مذاکره داشتند. پس میتوان گفت هر از گاهی که نیاز بوده مذاکراتی صورت بگیرد، ما با هم مذاکره داشتهایم. در هر صورت دو کشور به عنوان اعضای سازمانملل در مجمع عمومی این سازمان حضور داشته و درباره مسائل گوناگونی با هم بحث میکنند. پس این مساله اصلا در میان نیست که آیا صددرصد گفتوگویی در این دور از مذاکرات با نتیجه کامل پیگیری میشود یا نه. در هر صورت نظر من این است که مسائل بنیادین هنوز باقیمانده است. در هر صورت تا ما مساله هستهای را حل نکنیم، هیچ تغییرات بنیادی در روابط ما با تهران به وجود نمیآید.
البته حتی با توافق هستهای نگرانیهای ما درباره تروریسم، بیثباتسازی منطقه، مسائل حقوقبشری و اینکه ایران چگونه با دنیای پیرامون خود ارتباط برقرار میکند، همچنان به عنوان مسائل مهم در روابط دو کشور باقی خواهد ماند. این مقام آمریکایی که مطابق همه نشستهای اینچنینی با خبرنگاران، وندی شرمن بوده در ادامه تصریح کرده است: با حل شدن مساله هستهای ایران، نمیتوان گفت همه مشکلات روابط دو کشور حل میشود. راه زیادی در این زمینه پیش رو است. اما آیا مساله هستهای روی رابطه ما اثرگذار خواهد شد؟ من واقعا امیدوارم که این کار صورت بگیرد. این به این معنی است که بسیاری از نگرانیهای ما در پای میز مذاکره حل خواهد شد.
آیا پیشنویسی برای توافق نهایی وجود دارد؟
از این مقام آمریکایی درباره تهیه پیشنویس توافق هستهای سوال شده است که او در پاسخ گفته است: در واقع میتوان گفت به نوعی پیشنویس اولیه برای توافق نهایی در آخرین دور از مذاکرات هستهای وجود داشته است اما این پروسهای پیچیده و کند است. من متوجهم که آقای ظریف هم بیان کرده است باید پیشنویس توافق جامع هستهای به آرامی پیش رود اما در این جلسه میتوان گفت روند تحولات بهتر پیش میرود. خبرنگار والاستریت ژورنال از این مقام آمریکایی درباره چگونگی ادامه یا توقف تحریمها بعد از اضافه شدن به مدت تعیینشده مقرر برای توافق ژنو پرسید که وی پاسخ داد: برخی گمان میکنند با توافق اولیه، نظام تحریمها از هم پاشیده خواهد شد اما حقیقت این است که برای ایران خیلی سخت خواهد بود که اقتصادش را به قبل از تحریمها برساند. این مرحله هیچ شکست یا تاثیرگذاریای بر نظام تحریمها نخواهد داشت و بنیاد نظام تحریمها در ایران همچنان باقی خواهد ماند. البته باید گفت اگر در این مرحله پیشرفتی صورت نگیرد یا اینکه ایران به این نتیجه برسد که نمیتواند تصمیم لازم را در این زمینه بگیرد، دولت آمریکا اعلام کرده است از اقدام بعدی کنگره در این زمینه حمایت خواهد کرد به همین دلیل بر همه ما واجب است که تلاش کنیم به توافق لازم پیش از 20 ژوئیه برسیم.
منبع: وطن امروز