به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزار دانشجو»، از همان جایی که نشسته اید، نگاهی به بیرون بیندازید. آسمان را چه رنگی می بینید؟ شاید رنگ اصلی آسمان هم کم کم یادمان خواهد رفت و به همین آسمان دودگرفته عادت خواهیم کرد. جرات می کنید پنجره را باز کنید؟ جرات می کنید چند نفس عمیق بکشید و هوایی تازه کنید؟ به نظرتان حال ریه های ما در این هوا چطور است؟ دراین هوای دودآلود با این ریه های سیاه از گرد و غبار باید چه کار کنیم و چطور مانع ابتلا به انواع بیماری ها شویم؟
فکر می کنید چرا مصرف انواع میوه و سبزی یکی از توصیه های جدی در هر برنامه غذایی بویژه برنامه هایی است که با هدف حفظ سلامت در زمان آلودگی هوا توصیه می شود؟ باز هم به نظر شما چرا در زمان آلودگی هوا، مصرف انواع لبنیات بویژه شیر توصیه می شود؟ این توصیه ها دلایل متعددی دارد که مهم ترین علت آنها بالا بودن میزان آنتی اکسیدان های موجود در میوه و سبزی و ترکیب های مفید دیگر در لبنیات است.
ویتامین C، اولین نجات بخش
بررسی وضع بیماران بستری در بخش ریه یکی از بیمارستان های لندن که برای مدتی تحت درمان با استفاده از ویتامین C بودند، نشان داد کسانی که ویتامین C کمتری دریافت می کردند در روزهایی که هوا آلوده است، مشکلات تنفسی شان تشدید می شود. بر اساس مطالعات انجام شده در دانشگاه بریتیش کلمبیا نشان می دهد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینC، به دلیل ویژگی آنتی اکسیدانی که دارند، بدن را در مقابل آلودگی هوا بیمه می کنند. این ترکیب خوراکی باعث حفاظت بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد می شود.
یکی از دلایل ایجاد رادیکال های آزاد در بدن، ورود هوای آلوده به ریه هاست. ورود این ذرات به این عضو از بدن زمینه ساز است. آنتی اکسیدان ها با اتصال به رادیکال های آزاد موجب خنثی شدن آنها پیش از آسیب رساندن به سلول ها می شوند.
منبع اصلی این ویتامین نجات بخش، منابع غذایی مختلف است، اما میزان آن در بعضی خوراکی ها بیشتر و در بعضی کمتر است.
1 ـ مرکبات: شاید یکی از دلایلی که در فصل های سرد سال مرکبات به وفور در دسترس است، ضرورت مصرف آن در این فصل است. دلیل آن هم مشخص است. این ویتامین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به این ترتیب بدن در مقابل ابتلا به انواع بیماری ها مصون می ماند. در فصل زمستان و پاییز باید به وفور انواع مرکبات بویژه انواع ترش آنها را مصرف کنید. چون این خوراکی ها سرشار از ویتامینC هستند.
2 ـ پهن برگ ها: سبزی هایی که رنگ سبزتیره دارند مانند کلم بروکلی، اسفناج و کاهو سرشار از ویتامین C هستند. بنابراین مصرف این خوراکی ها ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین می کند.
باوجود این که ویتامین C جزو آنتی اکسیدان های قوی بوده و می تواند باعث کاهش اثرهای منفی ناشی از آلودگی هوا شود، این ویژگی در افراد سیگاری کمرنگ است. به این دلیل که دود سیگار باعث از بین رفتن بخش اعظمی از ویتامین C دریافتی می شود.
ویتامینE، نجات بخش دوم
ویتامین E یکی دیگر از ترکیب های مهمی است که بدن را درمقابل اثرات زیان آور آلودگی هوا مصون می کند. ویتامین E با اکسیژن ترکیب می شود و رادیکال های آزاد را از بین می برد. ویتامین E، چربی های اشباع نشده و دیگر ترکیبات حساس به اکسیژن مانند ویتامین A را از واکنش های اکسیدکننده محافظت می کند. بنابراین مصرف موادغذایی حاوی ویتامینE علاوه بر مصون کردن بدن در مقابل آلودگی ها، مانع از بین رفتن ویتامین A نیز می شود.
شیر و دوستان
روزانه چند لیوان شیر می نوشید؟ اصلا میانه ای با مصرف لبنیات دارید؟ برای مبارزه با تاثیر منفی آلاینده ها یکی از بهترین نوشیدنی ها شیر است. با نوشیدن شیر، میزان کلسیم بدن افزایش یافته و سیستم ایمنی بدن و اسکلت استخوانی در برابر آلاینده ها مقاوم می شود. نوشیدن آن باعث تمیزشدن مجاری گوارشی می شود.
این نوشیدنی سرشار از فسفر و منیزیم است و دریافت این دو ماده، بدن را در مقابل مسمومیت ناشی از قرارگرفتن درمعرض آلاینده ها مصون می کند. ماست و دوغ نیز تاثیر مشابهی دارند. اگر نمی توانید شیر بنوشید، روزانه دست کم سه فنجان ماست برای جلوگیری از تاثیر آلاینده ها مناسب است. مصرف لبنیات پروبیوتیک تاثیر به مراتب بیشتری روی جلوگیری از تاثیر آلاینده ها روی بدن دارد.
اهمیت ویتامین E
خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین E باعث حفاظت غشای سلولی می شود. به طور مثال ویتامین E، سلول های ریه را که به طور دائم با اکسیژن و گلبول های سفید خون برای مقابله با بیماری ها در تماس هستند، محافظت می کند، اما فواید ویتامین E فقط به این موارد محدود نمی شود.
1 ـ قلب و ویتامین E: ویتامین E در زمان آلودگی هوا باعث حفظ سلامت قلب می شود.
2 ـ مغز و ویتامین E: در زمان آلودگی هوا، این ویتامین باعث کمک به دریافت اکسیژن توسط سلول های مغز شده و همین مساله زوال عقل و پیری سلول های مغز را به تاخیر می اندازد.
3 ـ سلول ها و ویتامین E: یکی از مشکلات ناشی از آلودگی هوا، افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان هاست. بنابراین با خوردن موادغذایی حاوی این ویتامین، بدن در مقابل ابتلا به انواع سرطان ها مصون می ماند.
4 ـ DNA و ویتامینE : یکی از دلایل بروز مشکلات ژنتیکی آسیب به ژن ها بویژه DNA است. مصرف ویتامین E مانع آسیب به ژن ها و DNA در زمان آلودگی هوا می شود.
5 ـ سیستم ایمنی و ویتامینE : مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن شده و همین مساله باعث حفظ سلامت بدن در زمان آلودگی هوا می شود. در نتیجه فرد هنگام آلودگی هوا به انواع بیماری ها از سرماخوردگی ساده تا بیماری های سخت دچار نمی شود.
6 ـ قرنیه و ویتامین E: در زمان آلودگی هوا یکی از اندام هایی که بشدت در معرض آسیب قرار دارد، چشم بویژه قرنیه آن است. مصرف ویتامین E باعث محافظت از قرنیه در مقابل آسیب های ناشی از آلودگی هوا می شود.
7 ـ پوست و ویتامین E: در زمان آلودگی هوا، پوست در معرض آسیب قرار دارد. بنابراین برای جلوگیری از آسیب به پوست و چروک خوردن آن، مصرف ویتامین E ضروری است. منبع آن کجاست؟
غذاهای دریایی: یکی از بهترین منابع حاوی ویتامینE، غذاهای دریایی است. انواع ماهی و میگو حاوی ویتامین E است.
آجیل ها: انواع خام این خوراکی ها سرشار از ویتامین E هستند. مصرف روزانه یک سوم فنجان آجیل خام مناسب است.
سبزی ها: انواع سبزی های پهن برگ با رنگ تیره، حاوی ویتامین E هستند. بنابراین در زمان آلودگی هوا از انواع سبزی ها بویژه اسفناج، کاهو و کلم استفاده کنید.
منبع: باشگاه خبرنگاران