تا سال 2050 قرار است ربات انسان نمایی عرضه شود که بتواند در برابر تیم قهرمان جام جهانی فوتبال به قهرمانی دست یابد، در این راستا دانشگاه امیرکبیر و منیتوبا کانادا با تشکیل تیم تحقیقاتی اقدام به ساخت این نوع ربات کردند که در مسابقات جهانی ربوکاپ عرضه میشود.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ ربوکاپ یا جام جهانی رباتها یک پروژه بین المللی برای ارتقای هوش مصنوعی رباتیک و دیگر زمینههای مرتبط است.
فدراسیون جهانی ربوکاپ در تلاش است تا با طرح مسأله استاندارد که دامنه گستره آن تمامی فناوریهای موجود را به مشارکت و آزمون فرامیخواند، به پرورش تحقیقات هوش مصنوعی و رباتهای هوشمند بپردازد.
از این رو این فدراسیون بازی فوتبال را با هدف ایجاد ابتکاراتی برای حل مسائل اساسی اجتماعی و صنعتی، به عنوان محور اصلی تحقیقات خود انتخاب کرده است. هدف نهایی ربوکاپ تشکیل یک تیم کاملاً هوشمند از رباتهای انسان نماست که در سال 2050 برابر تیم قهرمان جام جهانی فوتبال به پیروزی دست یابد.
برای دستیابی به این هدف نیاز به فناوریهای گوناگونی چون اصول طراحی عاملهای خودکار، همکاری چند عامله، استفاده از استراتژی، تحلیل و استدلال زمان واقعی و ترکیب حسگرها دارد.
با توجه به این هدف جهانی، دانشگاه آزاد اسلامی قزوین طرحی را آماده و برای فدراسیون جهانی ربوکاپ ارسال کرد که این طرح توسط فدراسیون ربوکاپ مورد پذیرش قرار گرفت، بدین صورت اولین دوره مسابقات ربوکاپ آزاد ایران به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران در فروردین ماه سال 1385 برگزار شد. در این دوره از مسابقات حدود 100 تیم در قالب هفت رشته با یکدیگر به رقابت پرداختند.
کمیته ملی ربوکاپ ایران تاکنون 9 دوره این مسابقات رابرگزار کرده است و در هر دوره تیمهای برگزیده برای مسابقات جهانی ربوکاپ اعزام شدهاند.
مسابقات جهانی ربوکاپ 2014 نیز در تیرماه سال جاری در کشور برزیل برگزار خواهد شد و تیمهای ایرانی نیز در این مسابقات حاضر خواهند شد.
یکی از تیمهای حاضر در این مسابقات تیم مشترک ایران و دانشگاه مانیتوبای کاناداست که محققان این دو دانشگاه با طراحی و ساخت ربات انسان نما در این دوره از مسابقات جهانی ربوکاپ شرکت میکند.
اهداف ساخت ربات انسان نما
سروش صادق نژاد از محققان تیم طراحی ربات انسان نما در گفتگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، به اهداف طراحی و ساخت این ربات اشاره کرد و گفت: پس از نایب قهرمانی تیم دانشگاه امیرکبیر در مسابقات سال گذشته ربوکاپ هلند این دانشگاه درصدد شد تا همگام با برنامه جهانی تا سال 2050 مبنی بر طراحی و ساخت رباتهای انسان نما حرکت کند.
وی با بیان اینکه برای دستیابی به این هدف و حضور در عرصههای بینالمللی نیاز به همکاری با دانشگاههای سایر کشورها هستیم، اظهار داشت: در این راستا رایزنیهایی با دانشگاه منیتوبا کانادا صورت گرفت و در نهایت مقرر شد تا با تشکیل تیم تحقیقاتی مشترک دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و منبتوبا کانادا در زمینه ساخت رباتهای انسان نما اقدام شد.
این محقق یادآور شد: مطالعات در زمینه برنامه نویسی این ربات اجرایی شد و تاکنون چندین مقاله منتشر شده است ضمن آنکه چندین پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری در این زمینه نیز اجرایی شده است.
جزئیات اجرایی کردن پروژه ربات انسانما
صادق نژاد، با اشاره به جزئیات این طرح خاطر نشان کرد: این ربات انسان نما برای شرکت در مسابقات فوتبال طراحی شده است ضمن آنکه برنامه ریزیهایی نیز برای کاربردی کردن این ربات در حوزه صنعت در دستور کارقرار دارد.
وی اضافه کرد: هدف نهایی از ساخت رباتهای انسان نمایی این است که در آینده بتواند خدماتی در حوزه امداد و یا صنعت ارائه دهد که این هدف در طراحی و ساخت ربات مشترک ایران و کانادا نیز دنبال میشود.
میزان پیشرفت ربات مشترک ایران و کانادا
صادق نژاد با بیان اینکه این پروژه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حال اجرا است، خاطر نشان کرد: بخشهای الکترونیکی و نرم افزاری این ربات به صورت مشترک انجام شد و در حال حاضر ساخت این ربات به پایان رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه در حال انجام تستهای میدانی این ربات هستیم، اضافه کرد: برخی از تستهای این ربات نیز در مدرسه بهاره رباتیک انجام شد و قرار است با انجام سفری به تایوان سایر هماهنگیها برای تکمیل این پروژه انجام شود.
حضور ربات مشترک دو دانشگاه در مسابقات جهانی ربوکاپ
صادق نژاد، با بیان اینکه تیم مشترک دو دانشگاه صنعتی امیرکبیر و منیتوبای کانادا در مسابقات ربوکاپ 2014 برزیل حضور خواهند یافت، ادامه داد: ربات ساخته شده در این تحقیقات نیز در بخش رباتهای انسان نما فوتبالیست حضور مییابد.