محققان دانشگاه علم و صنعت ایران موفق به تولید پودر هیدروکسی آپاتیت با روش نوین شدند که در ترمیم دندان کاربرد دارد؛ آنها در صدد هستند تا این مواد را از استخوان گاو تهیه کنند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، عامل اصلی سختی مینای دندان و استخوان، وجود کریستالهای هیدروکسی آپاتیت در ساختار آنها است. این ماده به صورت پودر و با روشهای شیمیایی قابل تولید است که به دلیل سازگاری با ساختارهای زیستی، کاربردهای دارویی و کلینیکی زیادی دارد.
از این رو آگاهی از خواص مکانیکی و خواص سطحی هیدروکسی آپاتیت اطلاعات سودمندی را در اختیار ارتوپدها، دندانپزشکان و نیز تولیدکنندگان برای کاربرد مناسب این ماده قرار میدهد.
با توجه به این اهمیت محققان دانشگاه علم و صنعت در تحقیقات مشترکی که با دانشگاه مالایای مالزی و دانشگاه گاجا مادا اندونزی انجام شد تلاش کردند فرآیند جدیدی برای تولید نوعی هیدروکسی آپاتایت سازگار با بدن انسان که از خواص مطلوب مکانیکی مانند استحکام بالاتر و مقاومت بیشتر در برابر سایش و خراشهای سطحی برخوردار باشند را عرضه کنند.
این محققان، به کمک برخی از آزمونها توانستند خواص مکانیکی و خواص سطحی مانند سختی نرمال، سختی خراش و مقاومت در برابر خراش نمونههای هیدروکسی آپاتیت ساخته شده را تعیین کنند.
هم اکنون این تیم تحقیقاتی در صدد یافتن راهی برای بهبود خواص مکانیکی و خواص سطحی هیدروکسی آپاتیت ساخته شده از استخوان گاو هستند به طوری که بتوانند این ماده را جایگزین پودر تجاری کنند. این محققان بر این باورند که ساختن هیدروکسی آپاتیت با استفاده از استخوان گاو موجب کاهش هزینههای تولید این پودر شده و میتواند خواص زیستسازگارتری داشته باشد.