طرف مقابل زیادهخواهی میکند و در موضوعات اساسی اختلافات جدی وجود دارد.» این را محمدجواد ظریف عصر دیروز در پایان مذاکرات وین 5 گفت.
به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، او در جمع خبرنگاران و در تشریح مذاکرات وین 5 گفت: درباره موضوعات اساسی، عموما درباره محتوا و نحوه نگارش اختلاف وجود دارد. ظریف دلیل این اختلافات را نبود عزم جدی در طرف مقابل دانست.
او گفت: طرف مقابل با ارادهای جدی وارد میدان مذاکرات نشده است. ظریف گفت: هنوز احساس میکنیم طرف مقابل تلاش میکند مواضع زیادهخواهانه خود را حفظ کند.
او این موارد را گفت و سپس تصریح کرد: هنوز متن مشترکی نداریم. ظریف، آمریکا را تصمیمگیرنده اساسی برای رسیدن به توافق نهایی دانست و ابراز امیدواری کرد آمریکاییها در نهایت با واقعبینی به وین بازگردند. وین 5 تمام شد و دور بعدی گفتوگوها دوم جولای (12 تیر) در وین برگزار خواهد شد. پیش از این موارد اصلی اختلافی میان طرفین مشخص شده بود.
ظرفیت غنیسازی، مطالعات ادعایی مربوط به برنامه دفاعی ایران و نیز فرآیند لغو تحریمها از جمله موضوعاتی است که به نظر میرسد اختلافات اساسی درباره آنهاست. یکی از مسائل اختلافی، موضوع میزان غنیسازی ایران است. آمریکا و فرانسه با اتحادی که دارند، هر کدام سعی دارند موضع خود را در این زمینه به ایران غالب کنند. آمریکا معتقد است سانتریفیوژهای ایران نباید به هزاران سانتریفیوژ برسد و فرانسه نیز معتقد است تعداد سانتریفیوژها نباید از چند صد سانتریفیوژ تجاوز کند که این به معنای همان غنیسازی در حد تزئینی یا چیزی است که وندی شرمن از آن به عنوان راهحل مبتنی بر «حفظ چهره» برای ایران یاد میکند.
یکی دیگر از موارد اختلافی بین ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 مساله جدول زمانی برای رفع تحریمهاست؛ آنطور که طرفهای مذاکرهکننده گفتهاند، ایران نمیتواند به یکباره شاهد برداشتهشدن تحریمها باشد چرا که طرف غربی نیز نمیتواند اطمینان حاصل کند که ایران تمام اقدامات هستهای برای توافق ژنو را اجرایی کرده است. اما در حالیکه آمریکا سعی دارد مدت توافق را 20 ساله (2 بازه زمانی 10 ساله) تعیین کرده و پروسه برداشتهشدن تحریمها را نیز به پروسهای بلندمدت تبدیل کند، ایران معتقد است باید پروسهای زمانبندی شده در نظر گرفته شود که در فاصله زمانی کوتاهی نیز بتواند منافع ایران را در نظر داشته باشد.
محمد جواد ظریف دیروز در این باره گفت: از نظر ما به عنوان یک موضوع مذاکره مهم نیست که آمریکایی ها چگونه می خواهند با مساله تحریم ها برخورد کرده و آنها را رفع کنند این مشکل آنهاست اگر دولت آمریکا تعهدی را می دهد و توافقی را انجام می دهد باید به آن عمل کند و باید طبق توافق ژنو همه تحریم ها برداشته شود. وی درباره مهم ترین اختلاف نظرها و پرانتزهای متن گفت: این متن شاید بیشتر از کلمات پرانتز دارد. امیدواریم تا 2 هفته دیگر به برکت ماه رمضان همه سر عقل بیایند و با واقع بینی وارد شوند.
این جمله آقای ظریف البته در حالی است که قرار نیست ماه مبارک رمضان برآورد و رفتار آمریکایی ها را تغییر دهد بلکه این او و تیم مذاکره کننده است که با اختیارات ویژه ای که نظام در اختیار آنها قرار داده باید حقوق هسته ای ملت را احقاق کند.
البته آقای ظریف هنگامی که توافقنامه ژنو را امضا می کرد باید به ضمانت های اجرایی مفاد آن نیز توجه می کرد تا اینک برای اجرای مفاد مهم آن توسط آمریکایی ها دست به دامان ماه مبارک رمضان نشود. یکی دیگر از موضوعات چالشی بین مذاکرهکنندگان ایران و 1+5، بررسی موضوع «PMD» یا «ابعاد احتمالی نظامی» ایران است. PMD یا آنچه ایران بارها آن را «مطالعات ادعایی» نامیده، مجموعهای از اتهامات کشورهای غربی و عمدتاً آمریکا، نسبت به وجوه تسلیحاتی برنامه اتمی «جمهوری اسلامی» است.
آمریکا تا به حال بارها اعلام کرده رسیدگی به فعالیتهای نظامی ایران که میتواند در برنامه هستهای نیز مورد استفاده قرار گیرد، یکی از مواردی است که باید حتما در مذاکرات مورد توجه قرار گیرد.
ایران تاکنون بارها اعلام کرده است درباره برنامههای موشکی خود به غرب پاسخی نخواهد داد و به همین دلیل نظرات طرفین درباره این مورد هم به تعداد پرانتزهای موجود در توافق نهایی افزوده است.