اصلاحطلبان این بار صریحتر از گذشته برای حسن روحانی، رئیسجمهور خط و نشان میکشند. آنها اگرچه به دلیل محذوریتها و مصلحتهایی همچنان بر این اعتقادند که نباید علنا از دولت روحانی انتقاد کنند اما معتقدند باید انتقادهای خود را به صورت غیرعلنی به رئیسجمهور بگویند. البته این مانع از آن نمیشود که این جریان سیاسی همواره رای خود به روحانی در 24 خرداد سال گذشته را یادآوری نکند.
به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، با این حال در این بازه یکساله که از دولت روحانی میگذرد، اصلاحطلبان به مرور شاهد ایجاد یک موج نارضایتی در بدنه تشکیلاتی خود هستند و در حوزه سران نیز هر از گاه کنایههایی به دولت مطرح میشود.
اظهارات هفته گذشته حسین مرعشی، از اعضای ارشد حزب کارگزاران درباره نسبت این حزب با اصلاحطلبان و تاکید او بر محوریت کارگزاران در جریان اصلاحات؛ اینبار واکنش وسیع اصلاحطلبان را منجر شد، بهگونهای که پس از برخی اظهارنظرهای میانی، این بار سعید حجاریان که دوستانش او را تئوریسین اصلاحات مینامند، برای رئیسجمهور خط و نشان کشیده و تصریح کرده است، در صورت شکست اصلاحات، دولت روحانی هم شکست خواهد خورد.
سعید حجاریان در گفتوگویی صراحتا گفت که روحانی هیچگاه نگفته است اصلاحطلب است و از این طریق تلاش کرده حساب نتیجه انتخابات سال 92 را برای اصلاحطلبان نقد نکند. این عنصر جریان اصلاحات در ادامه وضعیت اعتدال را در کشور شکننده دانست و آینده این جریان را وابسته به شرایط هستهای کشور ارزیابی کرد.
حجاریان سپس با بیان اینکه اصلاحطلبان حامی و ستون فقرات برنامههای روحانی هستند، تاکید کرد: اگر اصلاحطلبان بشکنند روحانی هم شکسته است، چرا که وی با حمایت هاشمی و خاتمــــی و همچنیــن کنارهگیری عارف و بسیج اصلاحطلبان رای آورد. پس در صورت عدم حضور اصلاحطلبان، جریان راست، روحانی را به ورطه شکست میبرد.
وی سپس با اشاره به مختصات مدیریتی در دولت روحانی گفت: حضور اصلاحطلبان در دولت روحانی کمرنگ است و روحانی کمتر از آنها استفاده کرده است.
حجاریان درباره نوع مناسبات جریان اصلاحات با حسن روحانی نیز گفت: اتحاد با دولت باید به صورت علنی باشد و انتقاد از آن به صورت مخفی و حتماً این انتقادهای مخفی اثر خواهد داشت.
این اصلاحطلب البته در اظهارنظر دیگری به تفاوت ماهوی و بنیادین اصلاحطلبان و حسن روحانی هم اشاره و تصریح کرد: هدف اصلاحات دموکراسی است اما هدف اعتدال بازگشت به وضعیت قبل از اصلاحات است.
کارگزاران پدرخوانده سرراهیهای اصلاحطلب در جریان اصلاحات انتقاد به نحوه تنظیم مناسبات با کارگزاران همچنان به یکی از موضوعات و محورهای اساسی اختلاف تبدیل شده است.
در تازهترین اظهارنظر، اکبر اعلمی، نماینده مجلس ششم درباره جایگاه کارگزاران در جریان اصلاحات گفت: کارگزاران در مواردی برای فرزندان سرراهی جبهه موسوم به اصلاحات که فاقد هویت و سابقه سیاسی اصلاحطلبانهای هستند عملاً نقش پدرخواندگی را ایفا کرده است. این فعال اصلاحطلب با بیان اینکه در واقع کارگزاران خود فرزندخواندگان سیاسی هاشمیرفسنجانی و یکی از احزاب دولتساخته هستند، تصریح کرد که کارگزاران بدون هاشمیرفسنجانی هویت سیاسی ندارند.
وی با اشاره به اینکه اعضای حزب کارگزاران بدون اینکه از منشور سیاسی خاصی برخوردار یا در مقام دفاع از منافع و حقوق مردم باشند این حزب را تشکیل دادند، افزود: اگر از 2 یا 3 نفر از افراد منسوب یا نزدیک به کارگزاران که از نیروهای ارزشمند و دارای سابقه روشن هستند صرفنظر کنیم، کارگزاران اغلب افرادی کاسبکار سیاسی محسوب میشوند که شخصیت حقوقی و هویت سیاسی کنونی خود را مرهون هاشمیرفسنجانی هستند و بدون حمایت وی محلی از اعراب ندارند و البته پس از نفوذ در دولت خاتمی هماکنون کم و بیش مستظهر به حمایتهای آقای خاتمی و حواریون ایشان هم هستند.
این چهره سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: یکی از اشتباهات اصلاحطلبان پس از دوم خرداد هم این بود که کارگزاران را برادرخوانده خود محسوب و آنها را بهعنوان اصلاحطلب به جامعه معرفی کردند و در نتیجه آنها هم با نفوذ در جبهه موسوم به اصلاحات باعث انحراف این جبهه از مسیر واقعی اصلاحات که باید برگرفته از نه بزرگ مردم به وضع موجود آن روز بود و کارگزاران خود در پدید آمدن آن نقش موثری داشتند، شدند.
روحانی حواری هاشمی! این فعال اصلاحطلب در ادامه اظهاراتش به چگونگی قدرت گرفتن مجدد کارگزاران اشاره کرد و اظهار داشت: اولین و دومین دلیل این است که حزب اعتدال و توسعه به ریاست آقای روحانی و همچنین حزب کارگزاران هردو فرزندخواندگان آقای هاشمی هستند که به توصیه ایشان یکی در سال 74 و دیگری در سال 78 اعلام موجودیت کردند.
وی با بیان اینکه از طرفی آقای روحانی پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری اخیر را بیش از هرچیز مرهون ردصلاحیت آقای هاشمی و حمایت وی از خود میداند در تبیین دلیل سوم افزود: روحانی از حیث سیاسی هم از ابتدای انقلاب جزو حواریون آقای هاشمی بوده و قبل از رئیسجمهور شدنش هم از دستیاران ویژه وی محسوب میشد و دلبستگی و ارادت خاصی به آقای هاشمی دارد.
اعلمی برهمین اساس تصریح کرد: بنابراین همین سه دلیل کافی است که در دولت روحانی کارگزاران که کم و بیش جزو گروههای محافظهکار و میانهرو تلقی میشوند از حیات سیاسی دوباره برخوردار شوند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: عدم حضور اصلاحطلبان در کابینه روحانی را هم نباید به حساب ضعف آنان گذاشت بلکه این امر میتواند ناشی از روحیه محافظهکارانه آقای روحانی و عدم تمایل وی به پرداخت هزینه حضور اصلاحطلبان و همچنین ضعف یا عدم تمایل پدرخوانده جریان رسمی موسوم به اصلاحطلب به لابی با روحانی جهت نفوذ دادن عوامل خود در دولت یازدهم باشد.