مراد عنادی در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، در مورد دور پنجم مذاکرات ایران و 1+5 که در وین برگزار شد، اظهار داشت: به طور کلی مذاکرات ایران و 1+5 در وین برای نگارش توافق نهایی، روند رو به جلویی داشته است. مذاکرات ایران و 1+5 برای توافق جامع هستهای در مذاکراتهای سه دور گذشته حرکت رو به بهبودی داشته است اما در وین 4 و 5، حالت ایستا پیدا کرده است و به نظر میرسد طرفین وارد محورهای جزئی تر شدهاند.
وی ادامه داد: طبیعتا مذاکره بر روی محورهای جزئیتر سختتر است و جمهوری اسلامی ایران بر روی مباحث و خطوط قرمز ایران تاکید بیشتری کرده است که این مباحث نیز برای آمریکاییها و اروپاییها نیز خط قرمز به حساب میآید و آنها نیز در داخل کشورشان باید به این خطوط قرمز ایران دست پیدا کنند.
این کارشناس هستهای افزود: بحث در مورد سانتیفیوژها، رآکتور اراک، تحقیق و توسعه، میزان غنیسازی و تحریمها علیه ایران از موارد مهمی است که هر دو طرف مواضع و دیدگاههای محکمی در این مورد دارند. ضمن اینکه علاوه بر این آمریکاییها با طرح مباحث موشکی سعی دارند فضای مذاکرات را پیچیده تر کرده و به شکل تبلیغاتی آن را مطرح کنند که اثر روانی خواهد داشت.
وی تاکید کرد: ما همواره سازو کارهایی داریم که میتواند به نزدیک تر شدن ایران و 1+5، کمک کند، به طور مثال گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درمورد فعالیتهای هستهای ایران نشانگر این است که ما همواره به تعهدات خودمان عمل کردهایم. اما به نظر میرسد آمریکا و اروپاییها حاضر نیستند از زیادهخواهیهای خود کوتاه بیایند و ایران همواره اعلام کرده است که از خطوط قرمز خود کوتاه نخواهد آمد.
عنادی خاطرنشان کرد: قاطعیت ظریف در این دور از مذاکرات در واقع پیامی بود که نشان داد ایران از مواضع اصلی خود کوتاه نمیآید و غرب باید به حقوق هستهای ایران احترام بگذارد. همچنین باید گفت ایران مایل نیست تا مذاکرات فرسایشی شود و ضمن اینکه ما باید بپذیریم که جامعه جهانی و نظارت آژانس نشان دهنده این بوده است که ایران همواره یه تمام توافقات خود عمل کرده است.
این کارشناس مسائل هسته ای ادامه داد: در حال حاضر در مورد میزان غنیسازی که باید بین 5/3 تا 5 درصد باشد، پذیرفته شده است، و اینکه ما در سال باید چه مقدار میزان غنیسازی داشته باشیم مسئله بسیار مهمی است و نباید ما را در آینده با مشکل مواجه کند.
وی خاطرنشان کرد: تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان باید به گونه ای عمل کند تا خدشهای به حقوق ایران واردنشود چراکه ایران باید همواره آیندهنگر باشد و نباید اجازه دهند تا منافع ملی به خطر بیفتند.