محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد با بررسی ساختارهای نانو ذرات نقره بهترین شکل این نانو ذرات را برای افزایش ماندگاری خاصیت ضدمیکروبی پارچههای پنبهای معرفی کردند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، بهره گیری از نانو ذرات نقره در قیاس با دیگر روشهای ضدمیکروبی از دوام و کارایی بالاتری برخوردار است و استفاده از آن در اغلب فرایندهای متداول در صنعت نساجی، بدون نیاز به ماشین آلات و فرایندهای جانبی خاص، به سهولت امکانپذیر است.
در این راستا پروژه تحقیقاتی در دانشگاه آزاد واحد یزد اجرایی شد و در آن محققان تلاش کردند تا با تغییر ساختار نانو ذرات نقره، تأثیر آن بر خواص ضدمیکروبی پارچههای پنبهای را بررسی کنند. هدف این محققان انتخاب بهترین شکل در راستای حذف مشکلات موجود دراتصال نانوذرات نقره بر روی کالای پنبهای و دستیابی به بالاترین راندمان پایداری نانوذرات در مراحل شستشو است.
استفاده از نانوذرات نقره در فرآیندهای تکمیلی کالاهای نساجی، مشکلاتی از قبیل راندمان پایین ضدمیکروبی، میزان تثبیت و پایداری کم و تغییر رنگ پارچه دارد. بنابراین نیاز است تا این مشکلات از بین رود. با توجه به اهمیت این موضوع، تلاش شد به کمک روشهای متداول نانوذرات نقره را با اشکال، ساختارها و اندازه متفاوت تولید و بر روی نمونهی پنبهای تثبیت شود.
برای این منظور ساختارهای مختلفی از نانو ذرات نقره، از قبیل کروی، شبه پنجهای، چند وجهی، دیسکی و منشوری به روش کاهش شیمیایی تولید و سپس نانو ذرات کلوئیدی نقره به روش فراصوت و دردمای محیط بر روی پارچهی پنبهای تثبیت شد.
نتایج نشان داد که ساختارهای غیرکروی از قبیل چند وجهی، منشوری و پنجهای در مقایسه با ساختارهای کروی و دیسکی عملکرد قویتری بر علیه رشد باکتری را بعد از 5 بار شستشوی استاندارد نشان میدهند. بهترین عملکرد مربوط به ساختار شبه پنجهای است که میزان بازدارندگی آن بالای 91 درصد است.