به گزارش گروه سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، بهروز کمالوندی در گفتگو با شبکه خبری العالم درباره گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما دو گزارش داشتیم که یکی از آنها، گزارش مدیرکل آژانس به شورای حکام حدود دو هفته پیش بود. گزارش دیگر نیز گزارش خاص مدیرکل آژانس درباره برنامه اقدام مشترک ما و 1+5 بود که جمعه گذشته منتشر شد.
وی افزود: در هر دو گزارش میتوان گفت که روند بطور کلی مثبت و رو به جلوست؛ به عبارت دیگر، هر دو گزارش مدیرکل آژانس اشاره کرد که برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران صلحآمیز است. این دو گزارش همچنین اشاره کرد که چیزی دور از چشم آژانس وجود ندارد و آنچه که هست، صلحآمیز است.
کمالوندی افزود: البته در واقع جملهای وجود دارد که آژانس همواره به صورتهای مختلف به آن اشاره کرده است، مبنی بر اینکه موارد اعلام نشده را نمیتواند تأیید کند که صلحآمیز است. به غیر از این، میتوان گفت که تحول عمدهای در مسیر گزارشهای آژانس مشهود است.
وی ادامه داد: بر اساس توافق ما و 1+5، آژانس موظف است که گزارشها را به صورت دورهای و ماهانه ارائه کند؛ در این گزارش نیز با توجه به توافق انجام شده مبنی بر اینکه نیمی از UF6 بیست در صد رقیق شود و نیمی از آن اکسید؛ طبیعتاً آژانس هم باید آن را گزارش میکرد. این گزارش نشان داد که جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود عمل کرده است.
هنوز اکسیدسازی را تمام نکردهایم
کمالوندی در برابر این پرسش که اکسیدسازی در چه مرحلهای است؟" پاسخ داد: ما هنوز اکسیدسازی را تمام نکردهایم؛ با توجه به اینکه بر اساس دوره شش ماهه جمهوری اسلامی ایران باید به تعهدات خودش عمل کند، در این دوره قرار بر این است که مازاد تبدیل به اکسید شود؛ که این اکسید مواد اولیه برای تولید سوخت مورد نیاز نیروگاه است. ما در حال راهاندازی خط اکسیدسازی هستیم و به مجرد اینکه این خط تولید راهاندازی شود، میتوانیم به سرعت این اکسیدسازی را انجام دهیم.
وی در ادامه تصریح کرد: گزارشهای آژانس بیانگر آن است جمهوری اسلامی ایران اطلاعات و دسترسی لازم را در اختیار آژانس قرار داده است؛ قرار بوده که دسترسی مدیریت شده به آژانس در خصوص برخی کارخانجات و معادن بدهیم که این کار انجام شده و اطلاعاتی نیز باید ارائه میکردیم که این اطلاعات هم به موقع خودش در ارتباط با همه 18 موضوع تحویل داده شده است.
انتظار ما از آژانس، پاسخگویی به موقع و سریع است
کمالوندی افزود: آقای دکتر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، درباره چاشنیهای انفجاری و بلکه همه 18 موضوع توافق شده با آژانس اشاره کرده که اینها موضوعاتی است که با توجه به تفاهم هایی که با آژانس داریم، باید بعد از آنکه جمهوری اسلامی ایران اطلاعات و دسترسیها را داد، آژانس ملاحظات، تحلیل و اظهار نظر نهایی خودش را ارائه کند. البته آژانس تاکنون در مورد این 18 مورد اظهارات کلی داشته که نشان میدهد جمهوری اسلامی ایران اطلاعات و دسترسیها را به موقع داده و بسیاری از این موارد را بصورت شفاهی اشاره کرده که از نظر ما دیگر این موارد موضوعی برای ما نیستند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: با توجه به اینکه تفاهم خوبی بین ایران و آژانس وجود دارد و جمهوری اسلامی ایران اطلاعات را بصورت داوطلبانه و فراتر از وظایف خودش و قرارداد با پادمان انجام میدهد؛ انتظار داریم که آژانس نیز به موقع و سریع پاسخ دهد و ارزیابی نهایی خودش را ارائه کند.
بحث پارچین اکنون مطرح نیست
وی درباره موضوع پارچین نیز گفت: پارچین موضوعی نیست که اکنون بین ما و آژانس مطرح باشد؛ در گذشته پارچین دو بار مورد بازدید واقع شده است ولی اطلاعات غلط و اتهاماتی که در سطح آژانس پخش میکنند موجب میشود که آژانس اطلاعاتی را مطالبه کند که وقتگیر است ولی در نهایت مشخص میشود که این موضوعات ابهام و غیر واقعی است.
کمالوندی افزود: اگر واقعاً قرار بر این باشد که آژانس موضوعی را که مطرح کند، بصورت نهایی ببندد، جمهوری اسلامی ایران در حالتی که ببیند حسن نیت وجود دارد و هدف بر این است که ابهامی روشن شود، همکاری و همراهی کند. به نظر میآید تا اندازهای آژانس موفق بوده و جوابگوی ما بوده است؛ اگرچه به نظر ما آژانس به ادبیاتی عادت کرده که ترک کردن آن زمان میبرد.
در حال کمک به آژانس برای اصلاح روند غلط گذشته هستیم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به روند پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: آژانس متأسفانه در گذشته برخی تحلیلها را با پیشداوری و بصورت کلی داده است که اکنون وقتی اطلاعاتی را میگیرد که برخلاف آن است، برایاشان سخت است که حرف گذشته خود را برگردانند و عوض کنند.
وی ادامه داد: با این حال ما در حال کمک کردن به آژانس هستیم که روند غلط را اصلاح کند. در آژانس روند غلطی در خصوص اطلاعات آزاد وجود دارد که این اطلاعات آزاد به این معناست که منابع مختلف که حتی میتواند سرویسهای جاسوسی کشورهای دنیا باشد، اطلاعاتی به آژانس برسد و آژانس هم آنها را مبنایی برای سؤالات خودش قرار دهد.
تفاهم نهایی ایران و روسیه درباره ساخت دو نیروگاه
کمالوندی درباره همکاری ایران و روسیه برای ساخت نیروگاههای جدید نیز گفت: ما چند ماه گذشته با دوستان خود در روسیه مذاکراتی را در خصوص ساخت نیروگاههای جدید داشتیم؛ مشخصاً درباره ساخت دو نیروگاه تفاهمهای نهایی صورت گرفته است که آماده امضای مسئولان دو کشور است و (درصددیم که) این امر را دوشنبه و سهشنبه در تهران نهایی کنیم که البته ممکن است علاوه بر دو نیروگاهی که اکنون درباره آن صحبت شده، نیروگاههای بیشتری درباره آن صحبت شود.