کد خبر:۳۲۸۳۰۱

دولت یازدهم در «مناطق آزاد» چه می‌کند؟

هنوز خبری از رونق‌ تجاری و اقتصادی مناطق آزاد به دستمان نرسیده است؛ جز آنکه شنیدیم مناطق آزاد حیات خلوت عده‌ای بوده است، تخلفات اقتصادی در آنجا رخ داده و تنها به بازاری برای واردات کالاهای مصرفی و بی‌ارزش تبدیل شده‌‌است؛ حال سوال این است که وعده دولت یازدهم برای رفع مشکلات مناطق آزاد چقدر عملی شده است؟

به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، هدف اصلی از ایجاد مناطق آزاد در کشور، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه‌ای است. اما متاسفانه در کشور ما از زمان تاسیس مناطق آزاد تاکنون نه‌تنها خبری از رونق‌ تجاری و اقتصادی از این مناطق نبوده است بلکه اخبار گوناگونی درخصوص تخلفات اقتصادی مختلف ازجمله فروش غیرقانونی اراضی تا واگذاری پروژه‌ها به افراد خاص شنیده می‌شود؛ تا جائیکه از مناطق آزاد به عنوان حیات خلوت دولت تعبیر شد.
 


هنوز 8 بسیاری از بومیان مناطق آزاد گروی 9 شان است

از سویی دیگر به جای آنکه این مناطق محل تکاپوی مبادلات تجاری و قطب تولیدی باشند، تنها به بازاری برای واردات کالاهای مصرفی و بی‌ارزش همچون جنس‌های بنجل چینی تبدیل شده‌اند و هنوز "8 بسیاری از بومیان این مناطق گرو 9 شان است".

پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، دولت‌مردان وعده احیا و رشد و توسعه مناطق آزاد کشور را دادند و به نظر می‌رسد این دولت توجه ویژه به رشد و توسعه مناطق آزاد کشورمان دارد.

"محمد باقرنوبخت" معاون رئیس‌جمهور و سخنگوی دولت فروردین ماه سال جاری در بازدید از بندر بوشهر گفت: در سفرهای استانی هرجا احساس کردیم ظرفیتی برای ایجاد مناطق آزاد وجود داشته است این مهم در دستور کار قرار گرفته است.

 

سخنگوی دولت: دولت تدبیر و امید نسبت به توسعه مناطق آزاد اهتمام دارد

به گفته نوبخت، برخلاف گذشته که نگاه دولت به سمت توسعه مناطق آزاد نبود، دولت تدبیر و امید نسبت به توسعه مناطق آزاد اهتمام دارد. نوبخت ادامه داد: اکنون دولت مصمم است در زمینه پشتیبانی از فعالیت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های خصوصی حداکثر استفاده را ببرد.

سخنگوی دولت تاکید می‌کند: استفاده از ظرفیت مناطق و نگاه مثبت دولت فقط به تامین منابع مالی محدود نمی‌شود بلکه پشتیبانی و اتخاذ راهکارهای قانونی زمینه ساز جلب مشارکت برای سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
 


ترکان: قرار است مناطق آزاد قطعه‌ای از جغرافیای ایران باشند که ایران 1404را در آنها نمونه‌سازی کنیم

پس از رخوت چند ساله در مناطق آزاد تجاری و اقتصادی و پس از آنکه مناطقی مانند جزیره کیش و قشم به جای آنکه محلی تکاپوی مبادلات تجاری و قطب تولیدی باشند، تنها به بازاری برای بنجل‌های چینی تبدیل شدند. اکنون صحبت‌های رئیس شورای هماهنگی مناطق‌ آزاد دولت روحانی حاکی از آن است که برای احیای مناطق آزاد کشور برنامه‌هایی نه در حد شعار و کاغذ بلکه اجرا در دست دارند.

همچنین "اکبر ترکان" دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور 24 خردادماه سال جاری درباره برنامه دولت برای احیای مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد قرار است قطعه‌ای از جغرافیای ایران باشند که ایران 1404را در آنها نمونه‌سازی کنیم و این هدف را دوستان ما در مناطق آزاد دنبال می‌کنند.

وی تاکید کرد: معتقدیم اگر طرحی برای توسعه‌ ایران لازم است باید قبل از این‌که آن را در همه جغرافیا تجربه کنیم، بهتر است در قطعه‌ی کوچکی از جغرافیا تجربه کرده و پس از آن نتایج را به سرزمین اصلی منتشر کنیم و با این هدف برنامه‌های توسعه مناطق آزاد در حال بازنگری است.

مشاور رییس جمهور در ادامه با بیان اینکه دولت جدید با این ماموریت آغاز به کار کرده است یادآور شد: در قانون تاسیس مناطق آزاد به رشد پرشتاب این مناطق برای فعالیت در عرصه‌های مختلف اقتصادی اشاره شده است.

ترکان گفت: هر منطقه یک مزیت طبیعی دارد ولی این بدان معنا نیست که مناطق آزاد از اهداف دیگر دور می مانند.

هفت منطقه آزاد در ایران فعال است

به گزارش بازار خبر؛ هفت منطقه آزاد هم اکنون در ایران فعال است که چهار منطقه در سواحل جنوبی، یک منطقه در دریای خزر و دو منطقه در مجاورت جمهوری آذربایجان و ترکیه قرار دارند و دولت یازدهم نه‌تنها وعده توجه ویژه یه این مناطق را داده است بلکه به دنبال تبدیل بوشهر، سرخس، جاسک، بانه و مهران به منطقه آزاد است.

حالاحدود یازدهم از آغاز فعالیت‌های دولت یازدهم می‌گذرد؛ برای اینکه ارزیابی از عملکرد یازده ماهه دولت یازدهم در مناطق آزاد داشته باشیم با تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفتگو کردیم. بعضی معتقدند هنوز عملکرد قابل توجهی در مناطق آزاد دیده نشده است؛ بعضی دیگر نیز به آینده مناطق آزاد در دولت یازدهم امیدوارند.

مناطق آزاد هنوز در انتظار تعیین مدیران

"محمدحسن میرمحمدی" عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازار خبر درباره وضعیت مدیریت مناطق آزاد کشورمان در دولت یازدهم اظهار داشت: ظاهرا هنوز مسئولین در حال تعیین مدیران این مناطق هستند؛ همچنین گزارش‌هایی از اقدامات خلاف قانونی که در دولت قبل در این مناطق رخ داده است را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه داده‌اند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تاکنون گزارشی از عملکرد "دولت یازدهم" در مناطق آزاد به کمیسیون اقتصادی نیامده است، گفت: هنوز مجلس اطلاعات روشنی برای ارزیابی وضعیت این مناطق ندارد.

وی درباره میزان تحقق اهداف قانونی و برنامه‌های مناطق آزاد عنوان کرد: آن چیزی که هدف‌گذاری شده بود عملیاتی نشد. بسترسازی‌ها و راهکارهای قانونی که به حوزه معافیت‌های قانونی در بخش سرمایه‌گذاری مربوط می‌شد انجام گرفت اما در بخش سرمایه‌گذاری فقط به بحث واردات کالا توجه شد و اینکه فرصت شغلی و سرمایه‌گذاری ایجاد شود، مورد غفلت قرار گرفت.

 

مناطق آزاد ایران از کشورهای منطقه عقب مانده است

میرمحمدی با اشاره به وضعیت مناطق آزاد در کشورهای منطقه، گفت: قطعا ما از کشورهای منطقه در بحث مناطق آزاد عقب هستیم و نتوانستیم زمینه‌های چابکی و سرعت‌عمل در سرمایه گذاری را ایجاد کنیم.

مناطق آزاد؛ حیات خلوت‌هایی دور از مراکز کشور

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اهمیت انتخاب مدیران مناطق آزاد، گفت:‌ متاسفانه مناطق آزاد به دلیل فقدان مدیرت‌های کارشناسی و سوء استفاده از قوانین ویژه این مناطق، به حیات خلوت‌هایی دور از مراکز کشور تبدیل شده‌اند.

وی ادامه داد: متاسفانه مدیرت مناطق آزاد ما تا کنون یک مدیرت حساب‌شده، کارشناسی‌شده و نظام‌مند نبوده است به همین دلیل مناطق آزاد ما بیشتر تحت‌اشعاع مسائل سیاسی بوده است.

میرمحمدی یادآور شد: تعیین مدیران مناطق آزاد در گذشته بدون توجه به شایستگی و تخصص و با در نظر گرفتن مسائل سیاسی و جناحی صورت می‌گرفت و به همین دلیل دراین مناطق سوء استفاده سیاسی را شاهد بودیم.
 


نیاز به "مدیریت‌های نظارت‌پذیر" در مناطق آزاد


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به منافع عظمیمی که می‌تواند از طریق مناطق آزاد نسیب کشورمان شود، اظهار داشت: ما برای مناطق آزاد به "مدیریت‌های نظارت‌پذیر" نیاز داریم که متأسفانه فقدان این مسئله باعث شده رسیدن به اهداف در سطوح حداقلی باشد.

وی با اشاره به "روان‌سازی قانونی" که برای مناطق آزاد در نظر گرفته شده است، تاکید کرد: این مسئله به همراه عدم نظارت صحیح بر این مناطق موجب بروز ناهنجاری‌ها در این مناطق و یا حداقل دور شدن از اهداف شد.
 


دبیر یا مدیر مناطق آزاد تمام وقتش را برای رسیدگی به این مناطق اختصاص دهد

به گفته نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی دبیر یا مدیر مناطق آزاد باید کسی باشد که با داشتن شایستگی‌ها لازم، تمام وقت خود را برای رسیدگی به مناطق آزاد اختصاص دهد.

میرمحمدی با بیان اینکه انتخاب مدیری با مشاغل گوناگون برای رسیدگی به مناطق آزاد با نحوه اداره این مناطق سازگار نیست، عنوان کرد: باید از ظرفیت‌های انسانی خلاق، متخصص و پاکدست برای رسیدن به اهداف مناطق آزاد استفاده کنیم.

وی در پایان تاکید کرد: اگر دولت تحول عمده‌ای در بحث مدیرت مناطق آزاد صورت ندهد در آینده نزدیک شاهد ادامه رویه دولت‌های قبل در بحث مناطق آزاد خواهیم بود.
 


دیپلماسی فعال دولت یازدهم اوضاع مناطق آزاد را بهبود می‌دهد

"ابراهیم نکو" عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازار خبر درباره رویکرد دولت یازدهم در قبال مناطق آزاد اظهار داشت: رویکرد دولت یازدهم نسبت به مناطق آزاد، با دولت‌های قبلی متفاوت است؛ نگاه آقای روحانی به این منطق یک نگاه سازنده است و با سرمایه‌گذاری‌هایی که تاکنون در حوزه ساخت‌وساز در این مناطق شکل گرفته است نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در سایر قسمت‌ها هم در این دولت افزایش پیدا خواهد کرد.

نکو درباره تأخیر دولت در آغاز فعالیت‌ برای حل مشکلات اقتصادی گفت: دولت با توجه به شرایط مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 و احتمالاتی که در آینده وجود خواهد داشت به‌صورت محتاطانه و با حساب و کتاب جلو می‌رود که مبادا به گونه‌ای عمل شود که موجب خسارت شود.

وی با بیان اینکه دولت با برقراری دیپلماسی فعال اوضاع اقتصادی کشور را بهبود خواهد داد، عنوان کرد: مناطق آزاد در آینده به دلیل برقراری روابط سازنده با سایر کشورها بهبود و توسعه خواهند داشت اما درحال حاضر هنوز حضور سایه‌های مذاکرات را بر اوضاع کشور شاهد هستیم.

نماینده مردم تهران و رباط کریم در مجلس شورای اسلامی درباره مقایسه مناطق آزاد ایران با مناطق آزاد سایر کشورهای منطقه، اظهار داشت:‌ کشورهای منطقه بسیاری از محدودیت‌ها را در مناطق آزاد از بین برده‌اند در حالیکه این محدودیت‌ها در کشورما ادامه دارد.
 


سایه دولت از سر مناطق آزاد برداشته شود

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مناطق آزاد ما درجذب سرمایه‌گذاری موانع قانونی دارند که باید برطرف شود؛ همچنین باید برای تمام سلایق، موقعیت فعالیت و حضور ایجاد شود به شرطی که به فرهنگ ما لطمه وارد نشود.

به گفته نکو هنوز مناطق آزاد ما درگیر یکسری دخالت‌های دولتی هستند که محدودیت ایجاد می‌کنند و دولت برای رفع این مشکل باید هرچه بیشتر از بخش خصوصی در مناطق آزاد استفاده کند.

رویکرد دولت جدید استفاده از بنادر به ویژه بنادر جنوب به عنوان مناطق آزاد است

دراین باره با "عبدالکریم جمیری" نماینده مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی، که قرار است استانش به منطقه آزاد تبدیل شود نیز گفتگو کردیم.

جمیری در گفتگو با خبرنگار بازار خبر گفت: به نظر می‌رسد رویکرد دولت جدید استفاده از بنادر به ویژه بنادر جنوب به عنوان مناطق آزاد است؛ اما اینکه این رویکرد چه زمانی به نتیجه می‌رسد، نیاز به گذشت زمان دارد.

نماینده مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی همچنین عنوان کرد: تا جائیکه من اطلاع دارم سازمان مناطق آزاد نگاه مثبتی به تبدیل شدن بوشهر به منطقه آزاد دارد، که این مسئله باید ابتدا به عنوان لایحه به مجلس آید و در صورت موافقت نمایندگان به عنوان مصوبه اجرایی شود.

ترکان یک نگاه جدی به بحث ساماندهی مناطق آزاد دارد/ ضرورت به‌کارگیری نیروی‌های متخصص در مناطق آزاد

وی با تاکید بر ضرورت جامع‌نگری در مدیریت مناطق آزاد اظهار داشت:‌ باید در مناطق آزاد مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی به صورت تام و تمام در نظر گرفته شود و اینگونه نباشد که فقط به مسائل اقتصادی مناطق آزاد توجه کنیم و از سایر جنبه‌ها غفلت کنیم.
 

جمیری در ادامه بر ضرورت به‌کار گیری کارشناسان و متخصصان در مناطق آزاد تاکید کرد و گفت: برداشت من این است که سازمان مناطق آزاد و آقای ترکان یک نگاه جدی به بحث ساماندهی مناطق آزاد دارند.

 

منبع: بازار خبر

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار