به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، عباسعلی واشیان فارغالتحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران، استاد حوزه و دانشگاه، مدیر گروه پزشکی دانشگاه بینالمللی المصطفی و معاون دانشکده سلامت و دین وزارت بهداشت اظهار داشت: بحث سلامتی در ماه مبارک رمضان، موقعیت ویژه ای را برای حوزه بهداشت و درمان و حوزه های توانبخشی به وجود آورده است که اهم آن مربوط به موضوعات تغذیه ای است.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: در ماه مبارک رمضان، باتوجه به نوع فعالیت، نوع خواب و میزان ارتباطاتی که فرد با پیرامون خود دارد، ویژگی های خاصی را برای آن رقم می زند. اگر مراجعه ای هم به آیات قرآن و روایات داشته باشیم؛ صراحتا به ویژگی های خاصی که در ماه مبارک رمضان به آن توجه شده است می رسیم و یکی از این موارد، رعایت سبک تغذیه خاص است.
تغذیه مناسب در ماه رمضان، در استفاده مفید از شرایط این ماه و حتی خواب راحت تر موثر است
وی افزود: در حوزه طب اسلامی سفارش شده است که تغذیه می تواند در استفاده مفید از شرایط ماه مبارک رمضان و حتی خواب راحت تر موثر باشد و انسان در وضعیت بهتری از نظر حالات روحی قرار بگیرد.
واشیان با توصیه براینکه، به جای مصرف وعده غذاهای پرحجم از غذاهای کم حجم و سبک استفاده شود، گفت: "به اقتضای شرایط روزه داری در فصل گرما، باید آب را دو ساعت قبل یا بعد از غذا مصرف کرد به طوری که انسان دچار ورم معده و یا اختلال در هضم و جذب غذا نشود. همچنین مصرف میوه های آب دار به نوعی هم نیاز به آب لازم در روز و هم املاح و ویتامین ها را تامین می کند."
این معاون دانشکده سلامت و دین وزارت بهداشت یادآور شد: مصرف سبزیجات همراه غذا، دانه های حبوبات و تنقلاتی که عاری از نمک باشد می توانند آب مورد نیاز بدن در طی روز را تامین کنند.
وی متذکر شد: "تغذیه تحمل بدن را برای روزه داری قوت می دهد، اما نباید فراموش کرد آن چیزی که خداوند بیشتر در این ماه به صورت اختصاصی فرض کرده است یک "تغذیه روحی و روانی" است. در این ماه باید روح و روان تلطیف یابد تا آسیب هایی که در ایام دیگر سال به فرد وارد شده است از وی جدا شود. این امر مستلزم رعایت صله رحم، رفع کینه توزی و حلالیت طلبیدن ارتباط سالم با خویشاوندان است."
ماه مبارک رمضان تمرینی برای الگوهای رفتاری و حالات خاص، برای کل سال است
واشیان در توضیحات بیشتر به خبرنگار سلامت بسیج جامعه جامعه پزشکی گفت: وقتی که افراد در این ماه تلاش می کنند که بهداشت روانی بهتری داشته باشند، این صحت و سلامتی روحی علاوه بر حوزه فردی به حوزه خانواده و محیط اجتماعی شان تعمیم می یابد.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به کاهش میزان مشکلات روحی روانی، وقوع جرایم و آسیب های اجتماعی در ماه مبارک رمضان، افزود: این امر نشان از آن است که ماه رمضان می تواند الگویی برای مابقی ماه های سال باشد. از طرفی وقتی توجه ویژه ای به این ماه می کنیم خواهیم دریافت ارتباطات سالم روحی و روانی فرد با افطاری دادن ها و رفت و آمدها ارتقاء پیدا می کند و معاشرت بین افراد را بیشتر می کند.
ضعف بدن دلیل روزه خواری نیست
وی در رابطه با اینکه برخی افراد ضعف کردن را دلیل روزه خواری خود قرار می دهند گفت: "روزه را تنها در مواردی مجاز به خوردن می شود که برای انسان ایجاد ضرر کند. همانطور که در احادیث و روایات آمده است؛ اتفاقا روزه داری نوعی ایجاد ضعف است تا مردم به فکر فقرا بیافتند و این یکی از اهداف واجب شدن روزه است. برهمین اساس، مردم بساط افطار را در این ماه گسترده تر می کنند تا فقرا بیشتر استفاده کنند. تنها جواز خوردن روزه ایجاد ضرر است یعنی روزه باعث شود یک بیماری جدیدی به وجود آید یا اینکه اگر فرد بیماری دارد، تشدید شود."
حجم زیاد غذا در وعده های سحر و افطار موجب ترشی و ورم معده می شود
واشیان در پاسخ به سوال خبرنگار بسیج جامعه پزشکی درخصوص یکی از شایع ترین شکایت های روزه داران مبنی بر ترشی معده پس از سحری خوردن گفت: معمولا حجم زیاد وعده های غذایی موجب بروز این مشکل می شود. در روایات نیز آمده است باید معده را تقسیم بندی کرد چراکه از نظر پزشکی معده حرکاتی را دارد که علاوه بر ترشح آنزیم هایی که موجب هضم غذا هستند این حرکات مستقیم، مورب، عرضی و عمودی آن حالاتی را برای هضم بهتر غذا ایجاد می کند. وقتی که حجم غذا بیش از اندازه باشد و فرد پس از سحری و یا افطاری خوردن بلافاصله بخوابد، دچار ترشی و ورم معده می شود.
سفارش امام رضا (ع) در نخوردن غذاها و میوه ها به طور همزمان
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: "در روایات امام رضا (ع)، نوع تغذیه در کل سال به خوبی بیان شده که بهداشت روحی و روانی و جسمانی فرد را تامین می کند. مصرف نکردن بیش از اندازه چند غذا باهم از جمله سفارشات ایشان است چنانچه اگر محضر امام رضا (ع) چند نوع میوه می آوردند ایشان یکی از آنها را می خورد چون معتقد بودند اگر قرار باشد انسان همه میوه ها را هم بخورد، خداوند همه فواید آنها را در یک میوه جمع می کرد. همچنین که مصرف چند دارو به طور همزمان نیز عوارضی را با خود دارد. از این رو نباید غذاهای پخته، خام و یا سرخ شده و دارای ادویه زیاد را با هم بخوریم تا موجب بروز واکنش های گوارشی زیاد نشود."
فراموش نکنیم ارزش ماه مبارک رمضان توجه خاص به منشا عالم هستی می باشد
وی در پایان گفت: فارغ از بحث های تغذیه و خواب راحت در این ماه، نباید فراموش شود که بیشترین ارزش ماه مبارک رمضان توجه خاص به منشا عالم هستی می باشد. خداوند بهترین بستر را برای افرادی که اضطراب دارند و یا ناامیدند فراهم کرده است که راه شیطان بسته شود و ارتباط مستقیم بنده و خداوند به تعالی برسد.
همانطور که خداوند در قرآن گفته هرکس به متوکل شود من برای او بس هستم، من از رگ گردن به شما نزدیک ترم و از سفیدی و سیاهی چشم به شما نزدیک ترم. این نزدیکی می تواند انسان را در جایی قرار دهد که خود را در هیچ جای عالم تنها نبیند و تنها بر او توکل کند. همچنین علاوه بر بحث توکل انسان یاد می گیرد توسل خود را نیز قوی کند که اوج آن در شبهای قدر توسل به امیرالمومنین (ع) و حضور حضرت ولی عصر (عج) می باشد.
منبع: بسیج جامعه پزشکی