فرماندهی قرارگاه سایبری آمریکا برنامههای ویژهای در زمینه تربیت جنگجویان سایبری برای نسلهای بعدی دارد و تنها راه موفقیت در این حوزه را تقویت استعدادها و آموزش و یادگیری در حوزه ریاضی و علوم مهندسی عنوان کرده است.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ پس از همهگیر شدن دنیای مجازی، کارشناسان اعلام کردند که فضای مجازی به عنوان پنجمین حوزه نبرد شناخته شده و جریان جدیدی را در حوزه جنگی وارد کرده است. این حوزه به دلیل تأثیرگذاری بیش از حدی که دارد، در برخی موارد توانسته است جریانساز باشد، اما نبود قوانین بینالمللی، معضلات این حوزه را در حوادثی که بر ضد کشورها اتفاق میافتد، ناکام گذاشته است.
در همین راستا آمریکا پا را از گلیم خود فراتر برده است و با ایجاد یک ارتش سایبری که یکی از ژنرالهای رده بالای ارتش امریکا به صورت رسمی مسئولیت فرماندهی آن را برعهده دارد، کار خود را آغاز کرد.
وجود یک ژنرال چهار ستاره ارتش آمریکا در فرماندهی سایبری نشان میدهد که پنتاگون حساب ویژهای روی جنگهای سایبری باز کرده است.
جنگ مجازی
جنگ مجازی به اقدامات انجام شده توسط دولت یک کشور و سایر افراد به منظور نفوذ در رایانهها و شبکههای سایر کشورها جهت اقدامات تخریب و آسیب اشاره دارد که این روش از راه روشهای الکترونیکی صورت میگیرد.
تاسیس قرارگاه سایبری امریکا
قرارگاه فرماندهای سایبری آمریکا یکی از قرارگاههای فرعی نیروهای نظامی آمریکا است که زیر نظر قرارگاه فرماندهی استراتژیک آمریکا فعالیت میکند. در 23 ژوئن 2009، رابرت گیتس وزیر دفاع وقت، به فرمانده قرارگاه استراتژیک آمریکا دستور تأسیس قرارگاه سایبری را داد.
قرارگاه سایبری فرماندهی عملیاتهای فضای مجازی را متمرکز، منابع سایبری موجود را سازماندهی کرده، دفاع از شبکههای نظامی آمریکا و نیز تهاجم به شبکهها کشورهای دیگر را هماهنگ میکند.
این قرارگاه در مجموعه «فورتمید» مریلند واقع شده است که این قرارگاه در ساختمان «آژانس امنیت ملی آمریکا» یا همان NSA قرار داشته و فرمانده آن به طور همزمان ریاست آژانس امنیت ملی را نیز برعهده دارد.
در ابتدا ژنرال الکساندر که از سال 2005 ریاست آژانس امنیت ملی آمریکا را برعهده داشت از سال 2010 نیز به عنوان فرمانده قرارگاه سایبری منصوب شد.
این نهاد امنیتی که یکی از مهمترین نهادهای امنیتی جامعه اطلاعاتی آمریکا به شمار میرود، با رصد فعالیتهای کاربران در اینترنت و جمع آوری اطلاعات درست و غلط این کاربران و دسته بندی آنها در ابر کامپیوترهای مستقر در فورت مید ایالت مریلند، بانک اطلاعاتی عظیمی را فراهم میآورد. این بانک اطلاعاتی نیز در موقع ضرورت مورد استفاده دستگاههای امنیتی آمریکایی قرار میگیرد.
NSA همسو با قرارگاه سایبری
NSA اصلیترین نهاد اطلاعاتی آمریکا است که 3 میلیارد اطلاعات در آن دسته بندی میشوند، فضاهای اجتماعی مانند فیسبوک و تویتر لایههای سطحی و اولیه جهان سایبر هستند که در سالهای آینده لایههای عمیق آن پدیدار خواهد شد.
NSA از تمام دادههای کاربران اینترنت در سطح جهان بکآپ میگیرد و آنها را در حافظه اصلی نگهداری، ضبط، دسته بندی و پردازش میکند، ارزش افزوده این مطالب ذخیره شده 3 تریلیون دلار است. این سازمان به شرکتهای سازنده ویندوز، موتورهای جستجوگر و آیپدها دستور میدهد که برنامههای خود را به صورت جاسوسی طراحی کنند.
در این سازمان که جهان همانند یک بدن در نظر گرفته شده است که مغز آن در آمریکا وجود دارد و تمام 198 کشور دنیا اعضای این بدن هستند که از مغز دستور میگیرند،10 هزار ریاضیدان مشغول به فعالیت هستند.
مایکل راجرز رئیس جدید قرارگاه سایبری امریکا
پس از آنکه کیت الکساندر در دوره مدیریتی خود بدترین بحران جاسوسی در آمریکا را که ناشی از افشاگریهای ادوارد اسنودن درباره عملیاتهای آژانس امنیت ملی بود، تجربه کرد دولت امریکا بر آن شد تا در ابتدای 2014 وی را از سمت فرمانده قرارگاه سایبری عزل و مایکل راجرز به عنوان رئیس جدید معرفی کند.
راجرز فعالیت خود در ارتش آمریکا را به عنوان یک سرباز زمینی دریایی آغاز کرد اما بعدها با گذراندن دورههای تخصصی امنیت اطلاعات مخابراتی و جنگهای سایبری توانست در این عرصه، در ارتش بالا بیایید.
مهمترین شاخصه در مورد تفکرات رییس جدید قرارگاه سایبری امریکا آن است که وی معتقد است آینده جنگها در فضای اینترنت خواهد بود.
بودجه و پرسنل قرارگاه سایبری امریکا
قرارگاه سایبری امریکا در زمان تأسیس دارای 1000 نفر نیروی متخصص و بودجهای بالغ بر 120 میلیون دلار برای سال 2010 بود. بودجه این سازمان در سال 2011 به 150 میلیون دلار افزایش یافت و در سال 2012 وزارتدفاع امریکا 2/3 میلیارد دلار را بهاین قرارگاه اختصاص داد.
وظیفه قرارگاه سایبری امریکا
فرماندهی سایبری آمریکا جزئی از آژانس امنیت ملی آمریکا مشهور به NSA است که هدف از تأسیس فرماندهی سایبری ایالات متحده آمریکا طراحی، رصد، ایجاد هماهنگی و اجرای عملیات مورد نظر آمریکا در فضای سایبر است.
در حلقه طلایی موجود بر آرم این سازمان عبارت «9ec4c12949a4f31474f299058ce2b22a» ماموریت اصلی این سازمان به زبان رمز نشان داده شده است.
در واقع این قرارگاه در عرصه هایی مانند شنود و ارزیابی گفت وگوهای تلفنی، ارتباطات مخابراتی و نامه های الکترونیکی تخصصهای ویژه ای دارد.
قرارگاه مأموریت دارد فرماندهی عملیاتهای فضای سایبری را متمرکز ساخته، توانمندیهای فضای سایبری وزارت دفاع را تقویت کرده و تخصص سایبری وزارت دفاع را یکپارچه ساخته و ارتقاء بخشد.
آمریکا و برنامهریزی دقیق برای تربیت جنگجویان سایبری
با توجه به ضعف آمریکاییها در ریاضیات و علوم مهندسی، فرماندهی قرارگاه سایبری آمریکا برنامههای ویژهای در زمینه تربیت جنگجویان سایبری برای نسلهای بعدی دارد و تنها راه موفقیت در این حوزه را تقویت استعدادهای آموزش و یادگیری در حوزه ریاضی و و علوم مهندسی عنوان کرده است؛ چرا که امریکا کمترین میزان فارغالتحصیلان حوزه آیتی و ریاضیات را در جهان دارد.
در این طرح امریکا بر آن شد تا ارتشی متشکل از کودکان نسل جدید را تربیت کند که سلاحشان صفحه کلید رایانه است.
نمونههایی از جنگهای سایبری
در اکتبر سال 2000 هکرهای رژیم صهیونیستی به سایتهای حماس و حزب الله حمله کردند و در سیستمهای آنها مشکلاتی را پدید آوردند و در مقابل نیز هکرهای ضد رژیم صهیونیستی به سایتهای این رژیم حمله کرده و آنها را با ترافیک قلابی درگیر کردند. آنها سایت کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی)، بانکها، وزرات خارجه و وزارت دفاع رژیم صهیونیستی را مورد هدف قرار دادند.
حملات سایبری علیه جمهوری استونی در سال 2007 میلادی که به مدت 22 روز به طول انجامید نمونه دیگری از این دست حملات بود. طی این حملات که توسط دولت روسیه صورت پذیرفت بسیاری از اطلاعات دولتی و خصوصی استونی مورد هجوم قرار گرفت.
در 26 سپتامبر سال 2009 میلادی مسئولان نیروگاه اتمی بوشهر از ویروسی شدن سیستمهای این نیروگاه به ویروس استاکس نت خبر دادند. هرچند رایانههای نیروگاه اتمی بوشهر از این ویروس پاکسازی شدند، اما این حمله به نیروگاه اتمی بوشهر خود گواهی بر امکان حملاتی از این دست به مسئولین بود.
نمونه دیگری از این دست حملات حمله آئورا بود. در سال 2009 میلادی، گوگل و چند شرکت دیگر مورد هجوم حملات سایبری قرار گرفتند که در این سری حملات، هکرها به اطلاعات حیاتی و خصوصی این شرکت ها دست پیدا کردند.
اقدامات سایبری امریکا علیه ایران
در سال 2006 میلادی در اجرای طرح «بی ثبات سازی ایران» که توسط سازمان سیا تهیه و با اختصاص بودجه 400 میلیون دلاری توسط کنگره آمریکا، با دستور «جورج بوش» ابلاغ و عملیاتی شد، راه اندازی نوع جدیدی از جنگ اطلاعاتی موسوم به جنگ سایبری در دستور کار دولت آمریکا قرار گرفت که با استفاده از عوامل گروهکهای ضدانقلاب از جمله منافقین، سلطنتطلبان و برخی گروهکهای دیگر، مورد توجه آمریکایی ها قرار گرفت.
در این راستا تاسیس شبکه موسوم به «ایران پراکسی» از جمله مهمترین اقداماتی بود با بودجه ای بالغ بر 50 میلیون دلار توسط سازمان سیا و تحت پوشش دفتر IBBوزارت امورخارجه آمریکا فعال شد.
تخلیه بانکهای اطلاعاتی کشور، نفوذ و خرابکاری در سایتهای اینترنتی ایران، مبارزه با فیلترینگ در داخل کشور، ایجاد امنیت برای کاربران شبکه مجازی علیه جمهوری اسلامی ایران، ایجاد بسترارتباط امن تلفنی و دیتا برای مصاحبه با شبکههای بیگانه، در زمره ماموریتهای شبکه ایران پراکسی بود.
به هر روی ایران همسو با سایر کشورهای جهان به صورت فزایندی در حال استفاده از دنیای دیجیتال و اینترنت است و استفاده از فضای سایبری در عین آنکه باعث طی کردن مراحل پیشرفت در دنیای دیجیتالی امروز میشود اما در عین حال آسیبپذیریهای زیرساختی کشور را به همراه خواهد داشت و انتظار میرود مسئولین و سیاستگذاران کشور مسأله جنگ سایبری را جزء اولویتهای کاری خود قرار داده تا درآینده از بروز حوادثی که باعث بروز اختلال در امنیت ملی خواهد شد جلوگیری کند.
در این راستا پرورش متخصصین، آموزش همگانی، تولید محتوا و نرمافزارها و سختافزارهای بومی میتواند گام موثری در جلوگیری از حملات سایبری محسوب شود چرا که در سالهای آینده دنیای سایبری به زعم کارشناسان این عرصه به یک جنگ تمام عیار تبدیل خواهد شد.