حجت الاسلام محمدمهدی کرمی در گفتگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص دغدغه رهبری برای برپایی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها، اظهار داشت: رهبری از دانشجویان گلایه دارند که چرا کرسی های آزاد اندیشی که بارها از دانشجویان مطالبه کرده اند اجرایی نشده است.
وی تصریح کرد: یکی از وظایف ما در دفاتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها این است که نسبت به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی اقدامات موثری انجام دهیم، باید در این زمینه آسیب شناسی انجام دهیم، اما متاسفانه هنوز موفق نشدیم آنطور که باید به این مسئله بپردازیم.
حجت الاسلام کرمی بیان داشت: اعتراف می کنیم در دانشگاه های قم آن سطح از آزاد اندیشی که مورد مطالبه رهبری هست اجرا نمی شود، در همین راستا باید بررسی کنیم عوامل و دلایل عدم موفقیت در اجرایی کردن این کرسی ها چه چیزهایی می تواند باشد.
برگزاری کرسی آزاد اندیشی در کلاس های معارف اسلامی دانشگاه قم
وی با تاکید بر این که نهاد نمایندگی رهبری تا جایی که امکان و توانایی داشته زمینه های برپایی کرسی های آزاد اندیشی را فراهم نموده است، خاطرنشان کرد: در همین رابطه اساتید را ملزم و موظف کردیم که در کلیه کلاس های معارف اسلامی یک جلسه را به برپایی کرسی های آزاد اندیشی اختصاص دهند.
رئیس نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه های استان قم عنوان داشت: در کرسی های آزاد اندیشی که در کلاس های معارف برگزار می شود، دانشجو در مورد یکی از موضوعات درسی و سوژه ای از قبل مشخص شده اطلاعات جامع جمع آوری کرده در قالب کرسی آزاد اندیشی به بحث می پردازد.
حجت الاسلام کرمی افزود: نکته مهم و قابل تامل این است که ما هنوز نتوانستیم انگیزه لازم را در میان دانشجویان ایجاد کنیم تا کرسی آزاد اندیشی را با آن کیفیت عالی مورد نظر در فضای عمومی دانشگاه ها برگزار کنیم.
وی با بیان این که برگزاری کرسی های آزاد اندیشی هم ضابطه دارد، یاد آور شد: وزارت علوم طی 8 یا 9 سال زحمت، آیین نامه بسیار دقیقی را برای این کرسی ها تبیین کرد و در 3 مرحله تجدید نظر شد تا به این نسخه کنونی که به دانشگاه ها ابلاغ شده برسد.
حجت الاسلام کرمی ابراز داشت: در حال حاضر بر اساس آیین نامه وزارت علوم وظیفه برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه به عهده معاونت فرهنگی است.
برخی مطالبات دانشجویان در زمینه کرسی ها صحیح نیست
وی با اشاره به این که برخی مطالبات دانشجویان در زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی صحیح نیست، ادامه داد: در کرسی های آزاد اندیشی دانشجویی دو طرف باید دانشجو باشند، اما بعضی وقت ها آن ها خواستار این بوده اند که یک طرف از بیرون دانشگاه در کرسی شرکت کند که با آن موافقت نشده است.
رئیس نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه های استان قم اذعان داشت: پیشنهاد شده بود در کرسی های آزاد اندیشی یک طرف در یک جلسه به صحبت بپردازد و طرف مقابل در جلسه ای دیگر مثلا چند روز بعد به دفاع بپردازد، این موضوع از این جهت که کرسی به معنی تضارب است و در غیر این صورت دیگر معنی کرسی نمی دهد با مخالفت رو به رو شد.
حجت الاسلام کرمی تصریح کرد: در اصل کرسی آزاد اندیشی یعنی هر دو طرف در یک محل و زمان با یکدیگر در اصطکاک باشند و نگاه مخالف و موافق به نمایش گذاشته شود.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه در بسیاری از موارد دانشجویانی که برای اجرای کرسی های آزاد اندیشی چه در جایگاه مخالف و چه در جایگاه موافق اعلام آمادگی می کنند دارای سابقه انضباطی هستند، طبق ضوابط حتی اگر یک پرونده تقلب در امتحان داشته باشند و مورد انضباطی آن ها وجهه سیاسی هم نداشته باشد نمی توان به آن ها مسئولیت اجرا داد.
مسئولیتی به اساتید و دانشجویان دارای پرونده انضباطی داده نمی شود
حجت الاسلام کرمی تصریح کرد: طبق ضوابط اساتید و دانشجویانی که دارای پرونده انضباطی از هرنوعی باشند نمی توان هیچ گونه مسئولیتی به آن ها داد، البته در صورتی که فرد دیگری بدون داشتن پرونده پیدا نشود می توان از آن ها استفاده کرد.
عدم ارائه سوژه مناسب علت اصلی ناکامی در کرسی های آزاد اندیشی
وی با بیان این که در زمینه برگزاری کرسی آزاد اندیشی در فضای دانشگاه ها بیشتر مشکلات به ما و خود دانشگاه بر می گردد، اظهار داشت: ما باید موضوعاتی را به عنوان سوژههای کرسی آزاد اندیشی، به طوری که هم در توان دانشجو باشد و هم انگیزه برایش ایجاد کند را فراهم کرده و ارائه کنیم، اما این کار تا کنون انجام نشده است.
حجت الاسلام کرمی خاطرنشان کرد: عدم انتخاب و ارائه سوژه مناسب یکی از دلایل اصلی برای عدم موفقیت در برگزاری کرسی های آتشین آزاد اندیشی است، همچنین برای شرکت در کرسی ها هیچ تشویقی برای موافق و مخالف در نظر نگرفتیم.
راه اندازی 5 مرکز هم اندیشی اساتید در سال 92/ جلسات هم اندیشی اساتید و نخبگان کرسی آزاد اندیشی است
رئیس نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه های استان قم عنوان داشت: در سال 92 موفق شدیم 5 مرکز هم اندیشی اساتید و نخبگان در استان قم راه اندازی کنیم که خود این ها محل آزاد اندیشی است، مثلا در جمع اساتید و نخبگان ممکن است یک فرد سوژه ای را مطرح کند و کسانی که در آن زمینه کار کرده اند در مقام مخالف یا موافق در آن زمینه به بحث بپردازند.
وی همچنین تاکید کرد: امیدواریم با برپایی کرسی های آزاد اندیشی قدمی در راه رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی و منویات مقام معظم رهبری برداریم و شاهد اثر گذاری مطلوب در سطوح مختلف جامعه باشیم.
حجت الاسلام کرمی با اشاره به این که امروز دغدغه رهبری این است که نکند خدای ناکرده دانشجویان از فضای سیاست فاصله بگیرند، اظهار داشت: مقام معظم رهبری یک تعبیری دارند که می گویند خدا لعنت کند کسی را که دانشگاه غیر سیاسی می خواهد و همواره توصیه دارند که دانشگاه باید سیاسی باشد.
دانشگاه باید سیاسی باشد ولی سیاست بازی نکنند
وی در پایان ابراز داشت: رهبری همواره تذکر می دهند در عین حالی که دانشگاه باید سیاسی باشد، نباید سیاست بازی کند، سیاسی باشد اما حزبی نباشد که بخواهد از حزب خاصی طرفداری کند؛ استقلال رأی داشته باشد و به طور آزاد به فضای سیاسی کشور ورود پیدا کند و اظهار نظرکند تا بتواند با یک منطق و اخلاق سیاسی مناسب با فرهنگ اسلامی پا به این عرصه بگذارد.