به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، پس از اعلام به توافق رسیدن گروه مذاکره کننده ایرانی و 5+1، اعلام شد که دارایی های ایران که توسط آمریکا بلوکه شده بود و ایران پس از انقلاب اسلام امکان دسترسی به آنها را نداشت، آزاد می شود.
با گذشت 6 ماه از این توافقنامه، بانک مرکزی اعلام کرد: پنج قسط از هشت قسط داراییهای بلوکه شده که معادل 2 میلیارد و 650 میلیون دلار میباشد «آزاد» شده است. قسط اول این پولها به مبلغ 550 میلیون دلار با دو روز تاخیر از بانک مرکزی ژاپن به حساب بانک مرکزی ایران در سوئیس واریز شده است. همچنین قسط دوم به مبلغ 450 میلیون دلار با یک هفته تاخیر و قسط سوم به مبلغ 550 میلیون دلار با بیش از یک ماه تاخیر به حساب بانک مرکزی ایران در عمان واریز شده است.
در پی اخبار انتقال پول نفت بلوکه شده ایران به حساب های خارجی در داخل کشور اظهار نظرهای متفاوتی در این رابطه انجام گرفت.
موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص آخرین وضعیت پول های بلوکه شده ایران در گفت و گو با دانا، اظهار داشت: پولهای آزاد شده پس از توافقنامه به حساب بانکهای خارجی مانند سوئیس و عمان واریز شده است؛ ولی هنوز چیزی از آن پول ها به دست ایران نرسیده یعنی ایران اجازه برداشت از آن پول ها را ندارد.
درست است که اموال ایران به نوعی از بلوکه بودن خارج شده است اما نکته اصلی محدودیت در داشتن این پول هاست به طوری که هرچند این اموال آزاد شده است اما ایران برای هزینه کرد این اموال محدودیت دارد.
این در حالی است که این اموال بلوکه شده ایران بدون سود و با همان نرخ قبلی در اختیار ایران قرار گرفته است.
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس با بیان اینکه پول های بلوکه شده به حساب ها واریز اما امکان برداشت وجود ندارد به دانا گفت: باید از بانک مرکزی سوال شود که آیا این پول ها به حساب ها در بانک های خارجی ریخته شده است یا نه؟
وی افزود: تا کنون نتوانسته ایم بر روند ورود پول های بلوکه شده ایران نظارتی داشته باشیم تا از این طریق به یک نتیجه قطعی درباره این پول ها برسیم.
بنابر اظهارات آقای سیف، ایران فقط اجازه دارد 4.2 درصد از پولهای آزاد شده یعنی مبلغی حدود 176 میلیون و چهارصد هزار دلار را صرف هزینه های دلخواه خود کند و مابقی پول های آزاد شده «باید و حتما » صرف خرید کالاهای مورد توافق با 1+5 یعنی کالاهایی چون تجهیزات پزشکی، قطعات خودرو و دارو شود.
گفتنی است بانک مرکزی در آخرین اخبارها از ورود بخشی از پولها به کشور سخن به میان آورده است و شنیده ها حاکی از رایزنیهای مقامات ایرانی برای استفاده از این پول ها به صورت ارز است نه تهاتری زیرا در حال حاضر اموال نقدی ایران برای خرید و واردات محصولات اساسی و دارو استفاده میشود در حالیکه داشتن این اموال به صورت نقدی میتوانست به اقتصاد محکم تر و خزانه ای با پشتوانه گرمتر بینجامد.
منبع: دانا