به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، رهبر معظم انقلاب در همهٔ دولتها در سخنانشان همیشه نسبت به فعالیتهای دولت مردان هشدارهایی میدادند، نگاه تیزبینانه و حکیمانه رهبری در مسائل مختلف همیشه به دولتها کمک کرده است تا اشتباهات خود را بفهمند و معیار بوده است تا راه رفتهٔ خود را بسنجند تا دوباره اشتباهات گذشته را تکرار نکنند. و امروز برای شناخت بهتر دولت باید هشدارهای رهبری دربارهٔ دولت را بررسی کنیم تا به نگاهی دربارهٔ سیاستهای دولت برسیم و بتوانیم نسبت به آن انتقاد کنیم.
از روزهای ابتدایی معرفی کابینهٔ دولت یازدهم حسن روحانی، یکی از گمانه زنیهایی که وجود داشت این بود که دولت یازدهم در وزارت خانههای حساسی همچون وزارت علوم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امور خارجه چه مشی را در پیش خواهد گرفت. آیا با توجه به حمایت جبههٔ اصلاحات و شخص سید محمد خاتمی از این دولت آیا این وزارتخانهها به عنوان سهمیهٔ او و جبههٔ وابستهٔ به آن قرار خواهد گرفت؟ و یا شخص دکتر حسن روحانی مستقلا وزرایی برای این سه وزارتخانه تعیین خواهد کرد که به مانند خودش مشیای به اصطلاح اعتدالی و میانه خواهند داشت.
اما روحانی با معرفی توفیقی و میلی منفرد در وزارت علوم افرادی که در زمان اصلاحات مسئولیتهای کلان وزارتی داشتند و در فتنهٔ 88 هم از عوامل اعتراضات دانشگاه بودند نشان داد که میخواهد مشی اصلاحاتی بر این وزارتخانه حاکم شود و همین دلایل سبب عدم اقبال به این دو گزینه شد اما حتی زمانی که دکتر فرجی دانا به عنوان وزیر از سوی مجلس رای اعتماد گرفت، توفیقی و میلی منفرد را به عنوان معاون و مشاورش انتخاب کرد تا اولین چراغ خطر را برای نمایندگان و جامعهٔ دانشگاهی روشن کند و فرجی دانا در این عمر کمتر از یک سال وزارتش کارهایی انجام داد که صدای افراد زیادی از جمله خود شخص رئیس جمهور را نیز درآورد. انتصابهایی جهت دار و خارج از روند مشخص شده در دانشگاهها، بازگرداندن عناصر مسئله دار و سابقه دار به دانشگاه و… گوشهای از فعالیتهای وزیر علوم است.
رهبر انقلاب درباره انتظار از فضای سیاسی امروز دانشگاه این طور بیان میکنند و هشداری که ایشان در اوایل دولت یازدهم و وزرات دکتر فرجی دانا دوباره به ایشان و دولت به این شکل هشدار میدهند که: «من خواهش میکنم از مدیران دانشگاهها و مسئولان گوناگون مدیریّتى که دانشگاه را مرکز جوَلان سیاسى و تلاشها و فعّالیّت هاى جناح هاى سیاسى قرار ندهید. سمّ مهلک حرکت علمى این است که دانشگاهها تبدیل بشوند به باشگاههاى سیاسى؛ کارى که در یک دورهاى انجام گرفت». این هشدارهای ایشان از جنس همان هشدارهای در دولت اصلاحات و عملکرد وزیر علوم در زمان اصلاحات است، زمانی که دولت از فضای سیاسی متشنج دانشگاهها حمایت میکرد و دولت دانشگاه را باشگاه جناحهای سیاسی کرده بود و این سم مهلک سبب خللهایی در فضای علمی آن دوران شد و عملکرد وزارت علوم در بخش تشکلهای سیاسی و معرفی افرادی همچون توفیقی و میلی منفرد خود نشان دهندهٔ نحوهٔ نگاه سیاسی به وزارت علوم است که موجب این نگرانی رهبرانقلاب نسبت به حرکت علمی کشور شده است.
اما فرهنگ در این دولت نیز محل انتقاد بسیاری از منتقدین بوده است، نگرانی اهل فرهنگ انقلاب و متدینان از بازگشت به سیاستهای لیبرالی دولت اصلاحات در زمینهٔ فرهنگ، یکی از مهمترین انتقادهایی بوده است که به دولت اعتدال نسبت داده میشده است. اظهارنظرهای وزیر فرهنگ و گاها ریاست جمهور این نگرانی را در زمینهٔ فرهنگ تقویت میکرده است. اظهاراتی همچون یکسان بودن هنرمند ارزشی و غیر ارزشی، عدم اعتقاد به دولت دینی و دین دولتی، عدم حمایت از فیلمهای سینمایی جبههٔ انقلاب، حمایت از آزادی شبکههای اجتماعی که یکی از تاثیر گزارترین عناصر در تهاجم فرهنگی میباشد، عدم برنامه ریزی مشخص در مسئلهٔ حجاب و مقابله با بدحجابی و مقابله با تهاجم فرهنگی، کاهش بودجهٔ فرهنگی و قرآنی، حمایت از جریانهای طرفدار فتنه در عرصههای مختلف فرهنگی و… گوشههایی از عملکرد یک سالهٔ دولت در عرصهٔ فرهنگ بوده است که نگرانی جامعهٔ متندین و فرهنگی انقلاب را به همراه داشته است.
رهبر انقلاب در عرصهٔ فرهنگ نیز نکات و هشدارهایی در این یک سال گذشته دربارهٔ فرهنگ و نگاه فرهنگی حاکم بر دولت بیان کردند که خود نیاز بررسی بسیار است. ایشان در جمع اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند: «دولت دینی با دین دولتی هیچ فرقی ندارد. دولت جزو مردم است؛ دین دولتی یعنی دین مردمی؛ همان دینی که مردم دارند، دولت هم همان دین را دارد. دولت، وظیفه برای ترویجِ بیشتر [دین] دارد. هر کسی هر توانی که دارد، باید خرج کند» و ایشان دربارهٔ حمایت از محصولات جبههٔ انقلاب در جمع اعضای مجلس خبرگان میفرمایند: «اساس این ایستادگی، این حرکت و در نهایت انشاءالله پیروزی، بر حفظ فرهنگ اسلامی و انقلابی است و تقویت جناح فرهنگی مؤمن، تقویت این نهالهایی که روییده است در عرصهٔ فرهنگ.»
اما ایشان نگرانی خود را دربارهٔ فرهنگ و کار فرهنگی پس از 20 سال دوباره به همان سبک و سیاق آن سالها مطرح کردند و فرمودند که: «یک مسئله هم مسئلهٔ فرهنگ است؛ که آقایان هم حالا معلوم شد که نگرانی دارید، بنده هم نگرانم» این نگرانی از جنس همان دغدغههایی است که ایشان حاضرند جان خود را فدا کنند و این نگرانیها گوشههای از سخنان و هشدارهای ایشان در باب فرهنگ و دانشگاهها و فضای امروز آن است که باید مسئولین این دو وزارت خانه به آن عمل کنند تا دوباره شاهد اتفاقاتی از جنس اتفاقهای دولت اصلاحات نباشیم.
*دبیر فرهنگی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند
منبع: خبرنامه دانشجویان ایران