محققان دانشگاه صنعتی اصفهان نانوکامپوزیتی با استفاده از پوست پسته عرضه کردند که در مقابل رطوبت، رنگ باختگی و انواع قارچها و حشرات مقاوم است.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، با توجه به رشد روز افزون مصرف کامپوزیتهای چوب ـ پلاستیک، پژوهشهای گستردهای در زمینهی بهبود ویژگیهای آنها در حال انجام است و برای انجام آن از ضایعات کشاورزی به عنوان پرکننده در تهیه کامپوزیت چوب- پلاستیک استفاده میشود.
در این راستا محققان دانشگاه صنعتی اصفهان مطالعاتی را در این زمینه انجام دادند که در آن از پودر پوست پسته به عنوان پرکننده ماتریس پلیاتیلن سنگین استفاده شده است. همچنین اثر حضور نانو رس (cloisite 20A) و پایدار کنندههای نوری بر خواص کششی، ضربه، رنگ باختگی و مقاومت در برابر هوازدگی کامپوزیت چوب- پلاستیک تولیدی مورد بررسی قرار دادند.
ایران و آمریکا همیشه در جایگاه برتر تولید پسته جهان قرار دارند و هر ساله هزاران تن پسته توسط این دو کشور تولید و صادر میشود. لذا دسترسی به پوست پسته به عنوان ضایعات کشاورزی در داخل کشور بسیار آسان است. از طرفی ساختار پوست پسته و اجزای تشکیل دهندهی آن بهویژه سلولز موجود در آن، این ماده را گزینه مناسبی برای ساخت کامپوزیت میکند. این ماده حاوی موادی همچون سلولز، همی سلولز و لیگنین است.
استفاده بهینه از ضایعات کشاورزی و تبدیل آن به محصولی با خواص مهندسی مطلوب و جلوگیری از قطع درختان از جمله دستاوردهای این طرح است. از طرفی با بهرهگیری از نانوذرات رس در ساخت این کامپوزیت، میزان جذب آب توسط آن کاهش پیدا کرده و استحکام و مدول کششی آن افزایش یافته است.
از طرفی حضور پایدارکنندههای نوری آمینی بازدارنده (HALS) و دی اکسید تیتانیوم سبب میشود که میزان رنگ باختگی محصول با گذشت زمان کمتر شده و در مقایسه با نمونه شاهد (بدون حضور پایدارکنندهها) به حد قابل قبولی برسد.
بزرگترین مزیت کامپوزیت چوب ـ پلاستیک سازگاری خوب آن با محیط زیست است. این ماده که از چوبهای زائد و مواد پلاستیکی بازیافتی ساخته میشود، هزینه نگهداری کمتری در مقایسه با چوب سخت دارد. همچنین در برابر پوسیدگیها، قارچها و حمله حشرات از مقاومتی بالا برخوردار است.