کد خبر:۳۳۳۰۱۳

نیاز ایران به 20‌هزار مگاوات برق هسته‌ای

پس از آنکه رهبر حکیم انقلاب در دیدار اخیر با کارگزاران نظام از نیاز کشور به 190 هزار سو غنی‌سازی گفتند؛ موضوع این نیاز و تطبیق آن با تعداد سانتریفیوژ به یکی از مسائل مطرح در فضای سیاسی و رسانه‌ای و حتی بین‌المللی تبدیل شد.

به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، پس از آنکه رهبر حکیم انقلاب در دیدار اخیر با کارگزاران نظام از نیاز کشور به 190 هزار سو غنی‌سازی گفتند؛ موضوع این نیاز و تطبیق آن با تعداد سانتریفیوژ به یکی از مسائل مطرح در فضای سیاسی و رسانه‌ای و حتی بین‌المللی تبدیل شد. به اعتقاد کارشناسان اگر مبنای این نیاز بر اساس سانتریفیوژهای نسل اول قرار گیرد، آنگاه ایران تقریبا به عددی بین 160 تا 190 هزار سانتریفیوژ نیاز دارد. به گزارش «وطن امروز» علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در همین راستا تلاش کرد با استناد به کاربردهای سانتریفیوژهای پیشرفته عدد این نیاز عملی ایران را کاهش دهد با این حال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور صراحتا درباره نیاز عملی ایران به غنی‌سازی و اعداد سانتریفیوژهای لازم جهت این غنی‌سازی اظهار نظر کرد.

 

کمالوندی اگرچه به میزان سانتریفیوژهای لازم برای کل نیاز عملی ایران اشاره‌ای نکرد اما گفت در حال حاضر اگر رآکتور بوشهر به عنوان نیروگاه مورد نیاز غنی‌سازی در نظر گرفته شود؛ آنگاه ایران بر اساس سانتریفیوژهای موجود به عددی بیش از 50 هزار سانتریفیوژ جهت تولید سوخت لازم برای این رآکتور نیاز دارد.

 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این  که «براساس 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای نیاز به چه مقدار غنی‌سازی و مثلا چند عدد سانتریفیوژ نسل یک داریم؟» تصریح کرد: درباره نیروگاه بوشهر، اگر باتوجه به همین ظرفیت سانتریفیوژی که الان در کشور وجود دارد بخواهیم غنی‌سازی کنیم، حداقل به 50 و خرده‌ای هزار از همین نسلی که الان موجود است نیاز داریم. یعنی اگر با همین سانتریفیوژ نسل اول و دومی که وجود دارد ادامه دهیم. وی افزود: ما الان 10 هزار سانتریفیوژ در حال کار و همچنین 10 هزار سانتریفیوژ نصب شده داریم و اگر بخواهیم آن را با نسل قوی‌تر عوض کنیم و همینطور باتوجه به ظرفیت 5/2 برابر آن جلو رویم، با همین ظرفیتی که الان هست نیروگاه بوشهر را جواب خواهد داد.

 

کمالوندی همچنین در مورد نیاز ایران به برق هسته‌ای نیز تصریح کرد: نیاز ما کلاً خیلی زیاد است نیاز ما به انرژی هسته‌ای، با توجه به خود انرژی براساس مدل‌های متعارف دنیا از جمله چندین مدل رایج که در اروپا و دیگر کشورهای معروف دنیاست، تعریف می‌شود. به‌طور مثال نرم‌افزاری است که اطلاعات را وارد آن می‌کنند تا سطح مطلوب از سهم ملى انرژى اتمى را مشخص کند. آمریکایی‌ها در سال‌های پیش از انقلاب گفتند ایران نیاز به 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای تا سال 1373 دارد آنها سال 53 چنین گزارشی را تهیه کردند، گزارش توسط
stanford research institute یا SRI تهیه شده است که موسسه پژوهشی بسیار معتبری در آمریکاست و هنوز هم در حال انجام کارهای تحقیقاتی است. آن موسسه گفته بود نیاز ایران 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای بوده است، اکنون نیز که به این موضوع نگاه می‌کنیم می‌بینیم، ایران همان 20 هزارمگاوات بلکه بیشتر از آن را نیاز دارد.
 

اگر مذاکرات شکست بخورد...
 

اما دورنمای فعالیت‌های هسته‌ای ایران در صورت شکست مذاکرات چه خواهد بود؟ سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران صراحتا می‌گوید در صورت شکست، ایران با شتاب بسیار زیادی برنامه هسته‌ای خود را به پیش خواهد برد. کمالوندی در این باره گفت: ما از اول هم در سطوح بالا در کشور می‌گفتیم که ما نسبت به آنها بدبین هستیم ولی با این وجود چیزی را از دست نمی‌دهیم. در نهایت اگر مذاکرات به نتیجه نرسید، سود این مذاکرات این است که اولا در سطح دنیا ثابت می‌شود ما کشور اهل مذاکره و منطقی هستیم، از طرف دیگر زیاده‌خواهی طرف مقابل معلوم می‌شود. وی درباره اقدامات ایران در صورت شکست مذاکرات افزود: درصورت عدم همکاری طرف مقابل ما ثابت کرده‌ایم به همکاری آنها نیازی نداریم و نه تنها تمام برنامه‌ای را که داشته‌ایم، ادامه می‌دهیم بلکه شتاب برنامه خود را نیز بیشتر خواهیم کرد و مثلا اگر 20 درصدی که اکنون تولید کرده‌ایم، نیاز 4 سال ما را تامین می‌کند، به سمت تامین نیاز 10 سال بعد خود می‌رویم و به این شکل خیال خود را راحت خواهیم کرد و یک گوشه انبار می‌کنیم یا ممکن است مقدار بیشتری از آن را برای نیروگاه بوشهر اختصاص دهیم اما همه این تصمیمات موضوعاتی است که باید در بلندمدت درباره آن تصمیم‌گیری شود.


Break out پوست خربزه است
 

موضوع دیگری که سخنگوی سازمان انرژی اتمی به آن اشاره کرد بهانه Break out یا مدت‌زمان گریز هسته‌ای بود. کمالوندی در این باره گفت: آنها موضوع break out را مطرح می‌کنند ولی ما اصلا آن را قبول نداریم، در منطق break out شش ماه و یک سال و این اعداد، چیزهایی از آن به دست می‌آید که به درد ما نمی‌خورد و ما را به چیزی نمی‌رساند، چون براساس آن مثلا ذخیره‌، تعداد سانتریفیوژ و خیلی چیزهای دیگر شما باید محدود باشد. بر اساس این منطق هرجای آن را که نگاه کنید می‌گوید مثلا ببین الان یک مقداری گازش زیاد شد، این را جمع کنید بگذارید روی هم و پودرش کنید. بعد می‌گوید خب! پودر هم اگر زیاد شود شما می‌توانید از طرف دیگر بازفراوریش کنید و آن را هم باید ببرید میله سوخت کنید، یعنی هرکاری که می‌کنید یک جایش درز پیدا می‌کند، به همین دلیل منطق break out از نظر ما قابل قبول نیست. وی افزود: به نظر ما اسرائیلی‌ها نشسته‌اند روی منطق break out فکر کرده‌اند و در دهان آمریکایی‌ها انداخته‌اند و شاید خود آمریکایی‌ها نیز متوجه آن نشده‌اند از این طریق اسرائیلی‌ها کاری کرده‌اند که خود آمریکایی‌ها نیز گیر بیفتند. ما اصلا منطق break out را قبول نداریم و اگر بخواهیم براساس آن رفتار کنیم نیاز است همه چیز ما محدود باشد، فرض بر این است که شما همیشه باید یک حد محدودی از اورانیوم غنی ‌شده را داشته باشید، با این فرض و ترس طرف مقابل که آن را تبدیل به بمب کنید. پس بر این اساس هیچ‌وقت نباید این مقدار اورانیوم جمع شود آنگاه مثلا وقتی می‌خواهید سوخت نیروگاه بوشهر را جمع کنید، خیلی زیاد می‌شود و حدودا 30 برابر یک بمب است، این در حالی است که شما نمی‌توانید کمی از آن را درست کنید و بگذارید در داخل نیروگاه چون نیروگاه را فقط سالی یک بار می‌توان تعویض سوخت کرد مانند بنزین ماشین که نیست بگویید 2 لیتر می‌ریزیم و راه می‌افتیم. کمالوندی تصریح کرد: به نظرم اسرائیل این موضوع را مطرح کرده و خودشان هم می‌دانستند، پوست خربزه زیر پای آمریکایی‌ها انداخته‌اند، شاید آمریکایی‌ها نیز در حال هوشیار شدن هستند که این break out آنها را به جایی نمی‌رساند. ما نمی‌توانیم تسلیم منطق break out شویم چون همانگونه که مثال زدم اگر شما می‌خواهید سوخت نیروگاه بوشهر را نیز تامین کنید، نیاز دارید به شکل مداوم سوخت را جمع کنید تا بتوانید آن را استفاده کنید وقتی هم که این سوخت جمع شد دیگر از نظر آنها از حد مورد نظر break out گذشته‌اید.
 

 

 

منبع: وطن امروز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار