محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری نانوجاذب قابل بازیابی را تولید کردند که قادر به تعیین ترکیبات مضر و سمی در گوشت مرغ است.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، تعیین سولفامیدها در گوشت مرغ از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از این ماده سبب بروز عوارضی از قبیل مشکلات گوارشی، سردرد، سرگیجه و یرقان خواهد شد.
از سولفامیدها برای افزایش رشد مرغ در مرغداریها استفاده میشود.
از آنجایی که استفاده غیرمجاز از این ترکیبات روز به بیشتر میشود. محققان دانشگاه آزاد شهر روی در یک طرح تحقیقاتی نانوجاذبی تولید کردند که قادر به جذب این ترکیب از نمونههای گوشت مرغ برای تعیین میزان مورد استفاده شدهاند.
نانو جاذب تولید شده از جنس نانوذرات مغناطیسی با پوششی از پلیمر حکاکی شده و دارای متوسط قطر 50 نانومتر است. نانوجاذب تولید شده انتخابپذیری بالایی داشته و تنها سولفامید موجود در نمونه مورد آزمایش را جذب میکند.
از طرفی به دلیل خاصیت مغناطیسی نانوذرات به کار رفته در آن تنها با اعمال یک میدان مغناطیسی به راحتی از نمونه جدا شده و امکان استفاده مجدد از آن وجود دارد.
در صورت استفاده از این نانوجاذب، زمان و هزینه انجام آزمون تعیین ترکیب مدنظر در گوشت کاهش مییابد. استفاده از نتایج این طرح در صنایع غذایی و پرورش طیور، مانع استفاده بیش از حد مجاز سولفامید و در نتیجه افزایش سلامت مصرفکنندگان خواهد شد.
این پژوهشگران برای ساخت این نانوجاذب، ابتدا نانوذرات آهن توسط روش هم رسوبی تهیه شده است. سپس سطح نانوذرات با پلیمر حکاکی شده از جنس پیریدین که تنها سولفامیدها را جذب میکند، پوشش داده شده است.
در مرحله بعد جاذب در محلول نمونه گوشت توسط روش مایکروویو که به صورت محلول در آمده است، قرار گرفت و پس از جذب اختصاصی سولفامیدها، به کمک یک میدان مغناطیسی قوی نانوجاذب از محلول جدا شد. در نهایت سولفامیدهای جدا شده از جاذب توسط محلول شوینده اسید کلریدریک شستشو داده و غلظت آنها در محلول شوینده توسط دستگاه HPLC تعیین شد.