محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از دو فرایند دوستدار محیط زیست، موفق به تولید نانوذرات سلولزی با استفاده از پنبه ضایعاتی شدند.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، نانو ذرات سلولزی علاوه بر زیست تخریبپذیری و داشتن قابلیت تجدید و بازیابی، ارزان و سبک بوده و خواص مکانیکی بسیار مطلوبی دارند. از اینرو، پتانسیل بالایی برای کاربرد در صنایع داروسازی، غذایی، محصولات آرایشی بهداشتی، تولید کاغذ و ساخت کامپوزیتها نشان میدهند.
به تازگی پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از فرایند هیدرولیز آنزیمی و نیز عملیات فراصوت، نانوذرات سلولزی با ساختاری کروی از الیاف پنبه ضایعاتی تولید کردند.
در اکثر پژوهشهای صورت گرفته برای تهیه نانوذرات سلولزی، از روش هیدرولیز اسیدی استفاده شده است که این روش مطابق با معیارهای زیستمحیطی نیست و محصولات جانبی ناخواستهای نیز بر جای میگذارد. اما در تحقیقات پژوهشگران دانشگاه امیرکبیر از روش هیدرولیز آنزیمی استفاده شده که تولید نانوذرات را در شرایط ملایم و بدون مشکلات زیستمحیطی انجام میگیرد و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. علاوه بر آن، عملیات فراصوت نیز با یک انرژی کم و در طی مدت زمانی کوتاه استفاده شده که موجب میشود تولید نانوذرات سلولزی با این روش از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
نتایج این تحقیقات نشان میدهد که در پی فرایند هیدرولیز آنزیمی و عملیات فراصوت، نانوذراتی با اندازه کمتر از 100 نانومتر تولید میشود.
از نکات قابل توجه در این کار تحقیقاتی استفاده از الیاف پنبه ضایعاتی برای تولید این نانوذرات است. بدین ترتیب با استفاده از ضایعات صنعت نساجی، نانو ذرات ارزشمندی تهیه شده که کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند.