به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، در حال حاضر، حسگرهای تجاری تشخیص گلوکز، شامل گونههای الکتروشیمیایی آنزیمی است. با این حال موانع اجتناب ناپذیری همانند فرایند پیچیده و چندمرحلهای ساخت آنها، ناپایداری شیمیایی و حرارتی و نیز وابستگی پاسخ به pH محیط، سبب شده است که محققان به ساخت حسگرهای غیرآنزیمی روی آورند.
از این رو پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان در مطالعات اخیر خود اقدام به تهیه یک نانو حسگر ارزان به منظور اندازهگیری قند خون کردند که در ساخت آن از آنزیم استفاده نشده است.
این محققان در ساخت این حسگر الکتروشیمیایی، از نانوکامپوزیت جدیدی بر پایه سیلیکون متخلخل استفاده کردند و نانو ذرات مس به روش گالوانیک (خود به خود) بر روی سطح این نانوکامپوزیت تثبیت شد.
حسگر حاصل گزینشپذیری خوبی در اندازهگیری گلوکز در حضور گونههای مزاحم نظیر دوپامین، اسیدسیتریک و اسید اوریک دارد. از جمله ویژگیهای دیگر این محصول میتوان به پایداری مناسب و پاسخ تکرارپذیر آن اشاره کرد.
با توجه به اینکه هم اکنون دو روش گران قیمت و وقتگیر شامل حسگرهای الکترو شیمیایی آنزیمی و روشهای طیفسنجی برای اندازهگیریهای رایج قند خون مورد استفاده قرار میگیرند، حسگر ارائه شده یک روش ارزان و سریع است که میتواند نقش چشمگیری در کاهش هزینهها و زمان داشته باشد.
این محققان معتقدند به علت مساحت فوق العاده زیاد سیلیکون متخلخل و افزایش محلهای فعال برای قرار گرفتن نانوذرات مس، تبادل الکترون بین این نانوذرات و گلوکز افزایش یافته و در نتیجه حساسیت این حسگر نسبت به گونههای مشابه بسیار بیشتر است.