به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، منیزیم هشتمین فلز فراوان در پوسته زمین و سومین عنصر فراوان در آب دریا است. این ماده سبکترین فلز سازهای جهان و دانسیته آن2.3 دانسیته آلومینیوم است.
منيزيم خالص به عنوان يک احياءكننده مناسب برای توليد فلزاتی از قبيل اورانيوم، زيركونيوم و تيتانيم استفاده میشود. همچنين آلياژهای آن دارای خواص منحصر به فردی از قبيل دانسيته پایين، مقاومت به خوردگی بالا و استحكام مناسب است كه در ساخت قطعات موشک، هواپيما و خودرو استفاده میشود.
با توجه به مواد اولیه فراوان و همچنین روند رو به رشد جهت مصرف این ماده در صنایع آلومینیوم سازی، نفت و گاز و صنایع هوایی کشور، تدوین دانش فنی و تولید این فلز استراتژیک از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این راستا محققان شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان اقدام به تولید این فلز سبک کردند که فاز مطالعاتی جهت تولید این ماده از سال 1388 آغاز شد و با نهایی شدن مطالعات اولیه و مرحله طراحی موفق شدند در سال 1390 اولین خط تولید منیزیم توسط راه اندازی کنند.
درسال 1392 نیز اولین واحد تولید منیزیم خالص با دانش فنی صددرصد بومی شده، آغاز به کار کرد.
در ادامه این تحقیقات پژوهشگران شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان توانستند خط تولید منیزیم خالص طراحی کنند. خط تولید منیزیم خالص شامل سیستم کوره، سیستم وکیوم و راکتور احیاء است و از جمله مزایای آن نسبت به نمونه خارجی میتوان به مصرف انرژی کمتر، بهبود سینتیک واکنش، انتقال بهتر جرم و حرارت و طولانیتر شدن عمر دستگاه نسبت به روشهای مرسوم اشاره کرد.
به گفته این پژوهشگران درسیستمهای مشابه، سیکل تولید منیزیم 10 تا 12 ساعت است ولی در سیستم طراحی شده 6 ساعت به طول میانجامد. این امر منجر به افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی خواهد شد.
پیش از این دانش فنی تولید منیزیم درجهان تنها در اختیار کشورهای کانادا، چین، آمریکا، روسیه و ژاپن قرار داشت و با راه اندازی این خط تولید ایران جز هشت کشور دنیا دارای دانش فنی تولید این فلز است.