به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، بنیاد ملی نخبگان به منظور حمایت از دانشجويان صاحب استعداد برتر در دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراكز فناوری كشور، اعطای جايزههای تحصيلي به دانشجویان مستعد را در سال 1386 به تصویب رساند و پس از آن در راستای اجرای سند راهبردی کشور در امور نخبگان و همچنین به منظور هدايت هدفمند دانشجویان و تعریف جدیدتری از روابط بنیاد، دانشگاه و دانشجو برای اختصاص مناسب و شایسته این جوایز، مشمولان، جوایز و شرایط اعطای آن را در اردیبهشت ماه سال جاری(1393 ) مورد بازنگری قرار داد.
هدف از اعطای جوایز تحصیلی به دانشجویان مستعد، هدايت این دانشجويان در زمینههای تخصصی فعالیتهای علمی خود، پشتيباني از فعاليت نخبگانی دانشجويی در سطح مؤسسهها و دانشگاههای كشور، رفع موانع پيشرفت اجتماعات نخبگاني دانشجويي و رشد تدريجي و پيوسته دانشجويان مستعد در مسير نخبگی در محیط دانشگاه و در کنار استادان خود است.
برگزیدگان المپیادهای ملی دانشآموزی و دانشجویی، برگزیدگان آزمونهای سراسری در مقاطع مختلف تحصیلی، دانشجويان ممتاز مؤسسهها، برگزیدگان جشنوارههای علمی، پژوهشی و فناورانه مورد تأیید بنیاد، برگزيدگان مسابقههای قرآنی، برگزيدگان هنری و ادبی، برگزیدگان مسابقههای ملی مهارت و مخترعان برگزیده از جمله مشمولان جوایز بنیاد ملی نخبگان هستند.
اعطای جوایز تحصیلی
در جایزه آموزش که هدف تسهیل مسیر آموزشی و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصه آموزش است، تسهیلاتی برای توانمندسازی آموزشی آنها از جمله فراهمآوردن شرایط حضور در کارگاههای آموزشی، کلاسهای زبان و رایانه و اعتبار آموزشیاری درنظر گرفته شده است. برای اعطای اعتبار آموزشياری، دانشجو باید از سوی يكی از اعضای هيات علمی مؤسسه متبوع برای دستياری آموزشی و عقد قرارداد مورد تأييد بنياد پذیرش دریافت کند.
در جایزه پژوهش نیز تسهیلاتی برای ارتقای ارتباطات علمی دانشجویان مانند اشتراک نشریات علمی داخلی و خارجی، عضویت در انجمنهای علمی و خرید کتاب درنظرگرفته شده است. حمایت از دانشجویان مستعد در اجرای پایاننامه، شرکت در همایشهای علمی و تشکیل هستههای پژوهشی دانشجویی و اختصاص اعتبار پژوهشیاری برای اجرای پروژههای تحقیقاتی با استادان در دانشگاه بخش دیگری از جایزۀ پژوهش است. اعطای اعتبار پژوهشیاری به همكاري دانشجو در يكي از طرحهاي پژوهشي مصوب اعضاي هيئت علمي مؤسسۀ متبوع براي دستياري پژوهشي و عقد قرارداد مورد تأييد بنياد وابسته است. همچنین پرداخت اعتبار هستة پژوهشي دانشجویی، منوط به تشكيل و فعاليت گروه پژوهشي دانشجويي مطابق مقررات مؤسسة متبوع است. همچنین حمایت بنیاد از دانشجویان برای استفاده از فرصتهای مطالعاتی داخلی و خارجی در مجموعۀ جوایز پژوهشی ارائه میشود.
جایزه فناوری برای دانشجویان کارآفرین
جایزۀ فناوری در راستای کارآفرینی و نزدیکی بیشتر دانشجویان با فضای صنعت و کسب و کار پیشبینی شده است. به همین منظور تسهیلاتی برای ایجاد هسته فناوری و کارآفرینی و تشکیل شرکت زایشی از مؤسسه متبوع اعطا میشود. توانمندسازی دانشجویان مستعد و حمایت از آنها برای شرکت در دورههای کارآفرینی، تجاریسازی و حقوق مالکیت معنوی بخش دیگری از جایزۀ فناوری است.
اعتبار فنیاری که به منظور انجام پروژههای کارآفرینی و فناورانه مشترک با استادان در دانشگاه اعطا میشود، از دیگر جوایز در حوزه فناوری است و دانشجو باید در يكي از شركتهای زايشی موسسه متبوع برای دستياری فناورانه و عقد قرارداد مورد تأييد بنياد، پذیرش گیرد.
جایزه فرهنگ نیز به دانشجویان مستعد اعطا میشود که شامل ودیعه اجاره مسکن به دانشجویان متأهل، هدیه ازدواج، کمک هزینه سفرهای زیارتی-فرهنگی و رتبههای سالانه است.
فرایند دریافت جوایز تحصیلی
دانشگاهها و مؤسسات کشور هر ساله فهرستی از دانشجویان برتر خود را که مشمول شرایط دریافت جایزۀ تحصیلی هستند، برای بنیاد ملی نخبگان ارسال میکنند. بنیاد نیز پس از بررسيو تطبيق آن با شرايط دریافتکنندگان، مشمولان نهایی را برمیگزیند و جوایز را به آنها اعطا میکند.