به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، این شبکه در این رویکرد جدید نیز همان خط تخریب هویت فرهنگی ایرانیان را دنبال می کند و البته با ژستی علمی سعی در اغوای مخاطبان خود را دارد.
برای نمونه بیبیسی فارسی در گزارشی ظاهراً علمی با درج عکسهایی چندشآور از حجامت به تخطئه این سنت درمانی پرداخت و نوشت: «ردپای خون را میتوان در دورههای جدیدتر و در ادیان ابراهیمی یافت که گرچه مایه حیات بوده اما با خروج از بدن، مادهای ناپاک و آلوده بشمار میرود.»
این شبکه تلوزیونی ضمن قدیمی خواندن این سنت و استدلال های نه چندان علمی در پایان گزارش خود می پرسد:
«در عصر حاضر شاید جای این پرسش باشد که آیا این روش دیرپا هنوز میتواند بهعنوان روشی در درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد؟»
حجامت چیست و چرا موجب نگرانی بی بی سی شده است؟
سنت پسندیده حجامت از جمله مهم ترین آداب ملی و مذهبی ایرانیان است که به دلایل متعدد(که در ادامه خواهد آمد) نه تنها دغدغه این شبکه تلوزیونی بلکه یکی از مهم ترین دغدغه های پزشکی مدرن شده است چرا که کم هزینه بودن و سهل الوصولی آن می تواند خطری جدی برای تجارت پزشکی جدید باشد.
حجامت از ارکان نظام طب سنتی و طب اسلامی است که با قدمت٣٣٠٠ سال قبل ازمیلاد مسیح در مقدونیه و سپس دریونان باستان و بعد در حدود٢٦٠٠ سال قبل از میلاد مسیح در ایران و چین و سپس١٥٠٠ سال قبل در هند انجام می شده است و توسط بقراط و جالینوس و پس از ظهور اسلام به صورت کامل توسط رسول اکرم(ص) به جهان بشریت اهدا شد.
حکمای بزرگ طب سنتی مانند رازی، بوعلی، جرجانی و ... حجامت را بعنوان ابزار قدرتمند و محوری پیشگیری، در بیماریها و درمان آنها معرفی کرده اند و هم اکنون در ٤١ کشور جهان به رسمیت شناخته شده و درحال انجام و در دست مطالعه و پژوهش می باشد. در ایران حجامت جایگاهی ویژه درفرهنگ مردم داشته و به عنوان سنتی موکد جزء اعتقادات آنها بوده است.
یکی از مهمترین روایاتی که در زمینه حجامت در منابع معتبر روایی ذکر شده و در ذیــــل آیه یک ســــوره مبارکه اسری در تفسیر المیزان و برخی از تفاسیر دیگر آمده است، حدیث حضرت رسول اکرم(صلی االله علیه و آله و سلم) است که در این باره میفرمایند:
«در شب معراج ، وقتی که به آسمان هفتم صعود کردم ، بر هیچ ملکی از ملائک گذر نکردم مگر اینکه گفتند یا محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن امر بفرما.»
علامه حسن زاده آملی نیز بر این باورند که اگر قرار باشد حضرت صاحب الزمان(عجل الله فی فرجه الشریف) 10 سنت اسلام را زنده کنند یقینا یکی از آنها حجامت خواهد بود.
مهم تر آنکه درمجموع حجامت یک روش درمانی بدون عوارض جانبی است و اگر به صورت تخصصی از آن استفاده شود ، برتری های فراونی نسبت به روشهای درمانی جاری مانند مصرف داروهای شیمیایی و جراحی دارد. مزیت های درمان با حجامت می توان بطورخلاصه بدین شرح بیان کرد:
1 - حجامت یک روش درمانی بدون عوارض جانبی است.
2 - حجامت برای کلیه سنین کاربرد دارد .
3 - حجامت با حداقل توان فنی و تجهیزات اجرایی میتواند بیماریهای سخت و مزمن را درمان کند.
4 - حجامت هیچ گونه وابستگی فنی، علمی و ابزاری به خارج از کشور ندارد.
5 - در حجامت فاکتورهای مداخلهگر وجود ندارد و یک رفتار کامل ، موجب درمان میشود.
6 - حجامت چون یک دستور دینی است، توان جلب تاثیرات روانی (سایکوتیک) در آن بالاست و از این طــــــریق علاوه بر افزایش سطح درمانپذیری، موجب تقویت فرهنگ و اعتقادات مذهبی و ارتباط انسان به خداوند تبارک و تعالی میشود.
یوهان آبل (johann Abele ) پزشک آلمانی در کتاب خود با عنوان «حجامت شیوه درمان آزمون شده» که در سال 1997 چاپ شده در مورد حجامت می گوید:
« من اعتقاد راسخ دارم که نه تنها امروز بلکه برای همیشه ، امر حجامت را در درمان بیماریها نباید نادیده گرفت . حجامت پدیده ای است که دخالت در خود تنظیم کردن کار و عملکرد بدن انسان دارد. امری که هرگز با روش های دیگر نمی توان آن را جایگزین کرد … مطالعات ما نشان می دهد که در آلمان می توان 75 درصد بیماریها را با شیوه های درمان طبیعی از جمله حجامت مداوا کرد.» وی در کتاب خود از بیمارانی نام می برد که تنها با یک بار حجامت بیماری چندین ساله شان بهبود یافته است و می افزاید :
« جان کلام این است که چگونه می توان شیوه درمانی که قادراست درکوتاهترین زمان ، بدون عوارض سوء جانبی و هزینه گران و وقتگیر باعث بهبود در یک مرحله شود را به این علت که متعلق به دوران قرون وسطی است نادیده گرفت و از کاربرد آن صرفنظر کرد؟» وی ضمن مقایسه حجامت با سایر روش های درمانی اظهار می دارد:
«پزشکی که با اثرات و کاربرد بادکش و حجامت در درمان بیماریهای گوناگون آشناست، در برخورد با هر نوع بیماری بدون تردید ، ابتدا در اندیشه انجام حجامت است و بعد درمانهای دیگر زیرا در عمل و در شرایط امروزی و با تعدد مراجعات ثابت شده که بادکش و حجامت آسانترین و سریع ترین روش درمان است.»
خطرات حجامت و مضرات آن
طبیعی است که حجامت نیز مانند سایر روش های پزشکی دارای خطرات خاص خود است و طبیعی تر آنکه از آنجایی که این روش درمانی موثر با خون انسان سر و کار دارد، در صورت انجام آن به صورت غیر بهداشتی می تواند بیماری های خطرناک خونی(مانند ایدز، هپاتیت و...) را به همراه داشته باشد که البته این خطر در مورد روش های پزشکی مدرن نیز صادق است و مثلا در صورتی که یک عمل جراحی در محیطی نامناسب و غیربهداشتی انجام شود همگان از عوارض و خطرات آن آگاهند.
معلوم نیست که اگر تصاویر جراحی های مختلف بر روی بدن انسان از سوی بی بی سی پخش و با تصاویر حجامت مقاسیه گردد چه بازخوردی در بین مخاطبین می یابد و مخاطبین کدام روش را ترجیح خواهند داد.
ضمن آنکه در روش حجامت نیز نسبت به خطر آن برای گروه هایی از افراد اشاره شده است که زنان باردار، زنانی که در دوران قاعدگی به سر می برند و... از جمله آن ها می باشند.
به هر ترتیب حجامت یکی از روش های موفق در طب سنتی و اسلامی است که موفقیت آن در درمان بیماری های جسمی و روانی متعدد به اثبات رسیده است و جایگاه آن در نزد افراد جامعه روز به روز ارتقاء می یابد.
منبع: سراج24