به گزارش خبرنگار سیاست خارجه «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تبریک روز خبرنگار و گرامیداشت یاد شهدای رسانه در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایران از گروههای تروریستی حمایت میکند، گفت: این اظهارات همیشگی است. آمریکا با حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی چشم خود را بر واقعیت های منطقه وافکار عمومی جهان بسته، به طوری که این دیدگاه، آمریکا را از تحولات منطقه دور کرده است، بنابراین رژیم صهیونیستی امروز به زندانبانی تبدیل شده که آمریکا از این زندانبان حمایت میکند.
وی ادامه داد: ما از مسئولان آمریکایی دعوت میکنیم تا تصاویر کشتار کودکان و زنان غزه را ببینند که چطور به خاک وخون کشیده شدهاند. لازم است دولتهای غربی به بازنگری برسند و امیدواریم در سیاستهای خودشان تجدیدنظر کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص سفر امیرعبداللهیان به آلمان افزود: گفتگوهای ایران و آلمان همواره در حال انجام است و سفر امیرعبداللهیان به آلمان در پاسخ به سفر همتای وی بوده است؛ با این رایزنیها و تبادل نظرات به دیدگاه مقامات آلمانی نسبت به مسائل منطقه کمک میشود.
افخم در پاسخ به سؤالی درباره زندانیان ایرانی در قطر افزود: بحث زندانیان ایرانی خارج از کشور جدی بوده و بخش کنسولی و اداره کل ایرانیان همواره این پیگیریها را به طور مستمر انجام میدهد. متاسفانه ایرانیانی که در کشورهای دیگر دچار مشکل میشوند به دلیل بیتوجهی به قوانین کشورها بوده، بنابراین وزارت امور خارجه به طور جدی آزادی ایرانیان را دنبال میکند.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد اثرگیری مذاکرات ایران و 1+5 اظهار داشت: در مورد گفتگوهای ایران و 1+5 هنوز جدول دقیقی به معنای زمانی و مکانی تعیین نشده است و دور جدیدی از گفتگوها ادامه خواهد داشت؛ امیدواریم طبق توافقات به عمل آمده و براساس جدول زمانی، دور چهارم مذاکرات بزودی آغاز شود.
در ادامه نشست خبری مرضیه افخم در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه ایران پرچم خود را در جزایر ابوموسی برافراشته است و امارات در این خصوص از ایران شکایت کرده است، گفت:این کار در واقع در اجرای اصول حاکمیتی ما بوده است و کار جدیدی نبوده است و همواره ما این موضوع را در اجرای اصول حاکمیتی خود می دانیم و سند مربوط به این بخش در سازمان ملل منتشر شده است و دفتر ایران در سازمان ملل نامه ای را در این خصوص ارسال کرده و اینگونه اظهارات را تنها دخالت در امور داخلی ایران می دانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد اظهارات روزنامه های لبنان مبنی بر صحبت های امیرعبداللهیان در مورد اینکه ایران از طرح مصر استقبال می کند، افزود: ما به هر طرحی که خواسته گروه های فلسطینی باشد احترام می گذاریم و از آن حمایت می کنیم و همواره از کشورهای دیگر دعوت می کنیم تا اعمال فشار کنند تا نظراتشان لحاظ شود و به خواسته های مردم فلسطین احترام گذاشته شود و هر طرحی که در این چارچوب باشد ایران از آن حمایت می کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد استعفای معاون وزیر خارجه انگلیس به دلیل جنایات رژیم صهیونیستی در غزه افزود: افکار عمومی در غرب کاملاً مشهود است که از دولت های غربی جلو زده اند و در واکنش افکار عمومی نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه از موارد مهمی است که در حال رخ دادن است چرا که این رفتاری مبتنی بر انسان دوستی بوده و همه افکار عمومی از این جنایات ناراحت هستند.
افخم در پاسخ به سئوالی در مورد شنود سفارت ایران در ترکیه و اینکه آیا وزارت امور خارجه در این مورد اقداماتی انجام خواهد داد، گفت: موضوع شنود و استراق سمع به طور طبیعی همواره مطرح بوده و ما همواره شاهد شنود تلفنی مقامات عالی رتبه کشورهای دیگر نیز بوده ایم ما علاوه بر تدابیر روتین و راهکارهای جدید این موضوع را با حساسیت بیشتری دنبال خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد سفر دکتر ظریف به عمان افزود: ایران به منظور ترانزیت کالا و سفر مسافران از جنوب به آسیایی میانه در سال 1389 این موضوع را مطرح کرد و در سال 1390 در عشق آباد به امضاء رسید در حال حاضر قرار است اجلاسی در عمان برگزار شود که تکمیل کننده امضای این سند خواهد بود وما شاهد ترانزیت کالا به جنوب خواهیم بود و این سفر در چارچوب همین موضوع ترتیب داده شده است.
وی همچنین در مورد شعار دولت یازدهم و رفت و آمدهای کشورهای خارجی به ایران و تحلیل های مبنی بر اینکه ما هنوز شاهد دستاوردهای توسعه اقتصادی در این زمینه نبوده ایم، گفت: این ارزیابی ها، ارزیابی های دقیقی نیست در طی یک سال گذشته و در نتیجه شروع به کار دولت جدید سیاست های جدید اقتصادی آغاز شد که ارتباط بیشتر با کشورهای جهان، روابط سازنده ای را زمینه سازی کرده است، ما در این یک سال گذشته شاهد تحول و گسترش زیادی بوده ایم و این ارزیابی ها یک مقدار شتابزده است چرا که برای تنظیم هر قراردادی باید بسترهای حقوقی و سیاسی لازم در نظر گرفته شود.
افخم در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در آستانه سفر دکتر روحانی به آمریکا هستیم واینکه بحث اتاق بازرگانی ایران و آمریکا به کجا رسید، گفت: این اظهارات خبرهایی بود که برخی علاقه مند بودند و هستند چنین اقداماتی را داشته باشیم و اینکه وزارت امور خارجه در جایگاه دولت نیست و نمی تواند در این خصوص اظهارنظری بکند.
افخم در مورد رایزنی های وزارت امورخارجه در مورد جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا رایزنی های خود را به صورت گسترده آغاز کرد و به عنوان عضو جنبش عدم تعهد و سازمان همکاری اسلامی مکاتبات و نامه نگاری خود را با دبیر سازمان ملل و دیگر کشورها انجام داد و همچنین رئیس جمهور ما مکاتباتی را با سران سایر کشورها داشت.
وی ادامه داد: ایران همواره از ظرفیت خود در جنبش عدم تعهد استفاده کرد و این جنبش را از نیویورک فعال کرد و در فاصله کوتاهی توانست اجلاسی را در تهران برگزار کند که علاوه بر 13 کشور عضو 40 کشور دیگر نیز در تهران شرکت کردند و سخنرانی های تمامی روسای هیئت ها حاکی از آن بود که رژیم صهیونیستی جنایات غیرقانونی را علیه غزه مرتکب شده است و باید پاسخگوی جنایات خود باشد.
افخم تأکید کرد: بیانیه پایانی کمیته فلسطین جنبش عدم تعهد بیانیه کم نظیری بوده است و تمامی اعضا خواستار پیگیری جدی جنایات رژیم صهیونیستی در دادگاه های بین المللی شده اند و این جنبش می تواند تأثیر موثری بر مسئله فلسطین داشته باشد و با پایان دادن محاصره غزه کمک اساسی بکند و مجموعه تحرکات با واکنش خوب افکار عمومی از حمایت برخوردار شود.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی یک رژیم قانون گریز است و لازم است همه نهادهای بین المللی علیه این رژیم به پاخیزد.
افخم همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد وضعیت فعلی لبنان و کمک به ارتش این کشور ادامه داد: روابط ایران و لبنان یک روابط بسیار خوب وفراگیر است و به واسطه فعال شدن تروریست ها در منطقه ما گفتگوهای بسیاری را با مسئولین لبنانی داشته ایم و در صورتی که مقامات لبنانی آمادگی داشته باشد ایران آمادگی خود را اعلام می کند و در همین چارچوب ما بحث خود را ادامه خواهیم داد.
افخم در مورد پیگیری وضعیت آقای دانایی فر و همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر اینکه برخی از موضوعات فراموش می شود، گفت: هیچ موضوعی فراموش نمی شود و پیگیری ها در تمامی موارد دنبال می شود ما هنوز به اطلاعات جدیدی در مورد آقای دانایی فر نرسیده ایم و به محض اینکه به اطلاعات دقیق و مستندی برسیم در خصوص وضعیت ایشان اطلاع رسانی می کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد اعزام خبرنگاران به غزه افزود: ما همواره از شما حمایت می کنیم و با دیدن این خبر بسیار خوشحال شدیم چرا که به دلایل انسانی و بعد حرفه ای و رسانه ای ما است و امیدواریم این حضور فراگیر شود و بتوانیم اطلاع رسانی دقیقی را از ملت قهرمان فلسطین داشته باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد ارسال کمک های دارویی و مواد غذایی به غزه تاکید کرد: گفتگوهای ما با مقامات مصری انجام داده ایم و دفتر ما در قاهره همواره تماس های را با مقامات مصری داشته است تا بتوانیم کمک های را ارسال کنیم، شرایط در آن منطقه باید فراهم شود و در مورد اینکه شروطی برای ایران گذاشته شود بعید به نظر می رسد.
افخم همچنین در مورد بازگشایی سفارت انگلیس در تهران افزود: رایزنی ها ادامه دارد ولی ما هنوز مطلب جدیدی در این خصوص نداریم.
وی در مورد اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر آزادی خبرنگاران در ایران و آیا اینکه این دخالتی در امور داخلی ایران ا ست، گفت: صحبت های آقای قشقاوی مبنی بر مقررات و قوانین بوده است و ما تابعیت مضاعف را نمی پذیرم و این افرادی که دستگیر شده اند نیز مشمول همین مقررات هستند و توضیح بیشتر در مورد اینکه جرم آنها چیست هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
افخم در پاسخ به این سئوال که آیا جنگ غزه بر مذاکرات ایران و 1+5 تاثیری خواهد داشت یا نه، گفت: مذاکرات هسته ای صرفاً هسته ای است، برخی محافل رسانه ای و شخصیت های سیاسی بسیار مایلند تا موضوعات مختلف را با یکدیگر گره بزند اما در صحنه واقعی صرفاً مذاکرات هسته ای دنبال می شود و ما همواره در تلاش هستیم تا این موضوع حفظ شود.
وی همچنین در مورد مذاکرات ایران و گروه 1+5 ادامه داد: ما از دو هفته گذشته تاکنون گفتگو و تماسی نداشته ایم و گروه های کارشناسی مسائل خودشان را دنبال می کنند.
وی خاطرنشان کرد: برنامه اقدام مشترک از ابتدا پیش بینی نسبت به تمدید مذاکرات بود و طرف های مذاکره این موضوع را پیش بینی داشتند اما نتیجه ای حاصل نشد و طرفین نمی خواستند تا فشار زمان موضوع تعیین کننده مذاکرات باشد لذا ما امیدواریم در بستر زمان مناسبی به توافق برسیم و مذاکرات ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه انتخاب رئیس جمهور عراق چه تأثیری بر مسائل عراق خواهد گذاشت، گفت: انتخاب رئیس مجلس عراق در اولین قدم و رئیس جمهور عراق نیز یک اقدام خوبی بود و ما امیدواریم در این روندی که برای تکمیل روندهای سیاسی در عراق شکل گرفته است عراق قویاً و یکپارچه در مقابل دشمنان خود فعالانه و منسجم تر عمل کند و روند تکمیلی اقدامات سیاسی در عراق شکل بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد حمایت کشورهای غربی از گروه های تکفیری در عراق گفت: این گروه ها همواره مورد حمایت کشورهای غربی بوده اند و حضور شهروندان غربی نیز به چشم می خورد ما مواضع خود را اعلام کردیم و امیدواریم تحولات منطقه و اقدامات غیرقابل تصوری که از سوی این گروه ها صورت می گیرد هر چه سریعتر متوقف شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان در مورد عملکرد دولت یازدهم در سیاست خارجی افزود: این عملکرد را مردم باید مطرح کنند و طبق نظرسنجی های که اعلام می شود و دوستان حوزه رسانه ما ارزیابی های خوب وموفقی داشتیم چرا که ارتباط خوب ایران با کشورها در سطح بین المللی فضای مساعدی را به وجود آورده است که مبتنی بر احترام متقابل است.