به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، داشتن فرزند اولین خواسته هر زوج است، خواستهای که حق هر خانواده است، اما گاهی یکی از والدین یا هر دو نابارور هستند، اینجاست که پایشان به مراکز درمان ناباوری باز میشود. باید دست به جیب شوند، آن هم میلیونی حالا اگر پول کافی نداشته باشند باید قید بچه را هم بزنند اما اکنون افزایش جمعیت، سیاست کلان ملی کشور ماست و همه دستگاههای اجرایی و سیاستگذار وظیفه دارند تا از این خانوادهها حمایت کنند و هزینه درمان ناباروری را به حداقل و حتی در حد رایگان برسانند، تا دیگر هیچ کس برای بچهدار شدن دغدغه پول نداشته باشد.
درمان کابوس بیفرزندی
محمدمهدی آخوندی، جنینشناس و رئیس پژوهشکده فناوریهای نوین علوم پزشکی ابنسینا که از 20 سال پیش در زمینه درمانهای ناباروری فعال است با بیان علل ناباروری در زوجین، میگوید: علت ناباروری متنوع است و به دلایل مردانه، زنانه و عوامل مشترک بین این دو جنس مربوط میشود. مرحله اول تشخیص و مرحله دوم درمان براساس تشخیص است.
وی با اشاره به انواع تکنیکهای درمان میگوید: در حوزه جنین، 47 تکنیک وجود دارد. روشهای مربوط به حوزه زنان و لقاح خارج رحمی حدود 10 تکنیک است و در حوزه ناباروری مردان نیز حدود 8 روش وجود دارد. در مجموع 70 کد برای درمان ناباروری وجود دارد.آخوندی با بیان اینکه به طور تقریبی همه ناباروریها قابل درمان است، افق روشنی را پیش روی زوجین نابارور قرار میدهد تا معلوم شود کابوس بیفرزندی با صرف هزینه به رویایی شیرین تبدیل میشود.
چالش نبود خدمات بیمهای
وی تأکید کرد: خوشبختانه با توجه به اطلاعرسانیهایی که از سوی رسانه صورت گرفته تمام سنین برای ناباروری مراجعه میکنند اما آنچه مهم است به دلیل محدودیتهای مالی و نبود پوشش بیمهای افراد با چالش مواجهند.
آنچه مهم است حمایت بیمهای سازمانهای بیمهگر از زوجین نابارور است زیرا مشکل ناباروری میتواند زندگی آنها را تحتتأثیر قرار دهد.
گلایه از هزینههای بالای درمان
اما از سوی دیگر احمد وثوق، معاون پژوهشگاه رویان، درباره درمانهای ناباروری به فارس میگوید: در موضوع درمانهای ناباروری به طور قطع و یقین همسطح پیشرفتهترین کشورهای دنیا در حال حرکت هستیم. هم از جهت تجهیزات، هم از جهت نوع درمان و هم از لحاظ وسایل مصرفی و محیط کشت به صورت خیلی معمولی در حال انجام است.
وی در پاسخ به این سوال که چند درصد زوجهای نابارور قطعی درمان میشوند و چند درصد آنها درمان پذیر نیستند، اظهار میدارد: درمان ناباروری با توجه به روشهای کمکی که اکنون وجود دارد، در دسترس است اما به یک استمرار و پشتکار نیاز دارد. به گفته وثوق، پس از اینکه روش درمانی انتخاب شد، شانس باروری در هر هر دوره درمان محدود است، یعنی این طور نیست که با یک بار درمان احتمال بارداری به 100 درصد برسد. بعضی زوجها نیاز به تکرار درمان دارند و باید تحمل داشته باشند و هزینه آن را که گران هم هست، بپذیرند.
امیدواریم بیمهها پای کار بیایند
این در حالی است که بعضی از زوجین به دلیل گرانی درمان، برای بار دوم و سوم مراجعه نمیکنند و از بارداری ناامید میشوند. اکنون درصد کمی هستند که امکان باروری آنها صفر است؛ آن دسته از مردان عقیمی که عقیم بودن آنها برگشت پذیر نباشد اگرنه با کمترین استعداد باروری امکان فرزندآوری وجود دارد.
معاون پژوهشگاه رویان خاطرنشان میکند: امیدواریم سازمانهای بیمهگر با توجه به سیاستهای افزایشی جمعیت کشور پای کار بیایند و با توجه به ابلاغ سیاستهای کلی نظام سلامت درمانهای ناباروری هم تحت پوشش بیمه قرار بگیرد.
پای لنگ بیمهها در درمان ناباروری
اما از سوی دیگر محمدرضا نوروزی، عضو انجمن باروری و ناباروری نیز میگوید: درمانهای ساده و جراحیهای کوچک توسط بیمهها پوشش داده میشود. آنچه در این زمینه مشکل به نظر میرسد هزینه دارو و روشهای پیشرفته است. وی میگوید: به طور معمول هزینه یک سیکل IVF در مراکز درمان ناباروری با قیمت مناسب 2 تا 3 میلیون و گاهی به 8 میلیون تومان میرسد که بستگی به نوع روش و کیفیت و خصوصی یا دولتی بودن مرکز دارد. همچنین یک میلیون تومان هزینه دارو برای این زوجین است که توسط بیمهها پوشش داده نمیشود.
سنگاندازی بیمهها
البته در آن سوی ماجرا رئیس انجمن علمی مامایی ایران نیز با گلایه از سازمانهای بیمهگر که از خرید خدمت مامایی امتناع میکنند، به مهر گفته است: متاسفانه هنوز کارشناسان بیمهها، تفکر سنتی دارند و در جلساتی که به منظور بررسی خدمات مامایی برگزار میشود، زیر بار بیمه خدمات مامایی نمیروند. ناهید خداکرمی با انتقاد از بیمهها برای پوشش ندادن خدمات مامایی، اظهار داشت: در تمام برنامههای پزشک خانواده که در دنیا اجرا میشود، ماماها به صورت مستقل کار میکنند، در حالی که در طرح تحول نظام سلامت کشورمان، ماماها همچنان از پزشک خانواده حقوق میگیرند که این مساله باعث بیانگیزه شدن ماماها در ارائه خدمات سلامت باروری به مادران میشود. رئیس انجمن علمی مامایی ایران پیشنهاد داد برای اصلاح نظام سلامت و توجه به خدمات سلامت باروری در برنامه پزشک خانواده روستایی و شهری، با ماماها به صورت مستقل قرارداد ببندند. زیرا تا زمانی که ماماها حقوقبگیر پزشک خانواده باشند، مشکلات همچنان باقی خواهد ماند.
منبع: وطن امروز