گروه آزاداندیشی«خبرگزاری دانشجو»؛ رضا اسلامی مدیر گروه حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» به بررسی وضعیت حقوقی اتفاقات غزه در مجامع بین المللی و حقوق بشری پرداخت.
«خبرگزاری دانشجو»- اتفاقات غزه و سکوت مجامع جهانی فرصت مناسبی برای محک زدن کارایی سازمان های بین المللی است، نظر شما در این باره چیست؟
اسلامی: در این شکی وجود ندارد اتفاقات غزه فاجعه انسانی است و جنایت علیه بشریت است؛ مجامع بین المللی بسیاری حملات اسرائیل را محکوم کردند و به شکل خیابانی در بسیاری از کشورها مخصوصا کشورهای غربی مردم تظاهراتی را برگزار می کنند.
سازمان ملل، سازمان دیدبان بین الملل و... نیز این حملات را از نظر سازمانی محکوم کرده، ولیکن اقدام عملی در جهت جلوگیری حملات صورت نگرفته است که این اقدام عملی به شورای امنیت باز می گردد که این شورا بر اساس نظرات قدرت های جهانی اداره می شود و در این مورد خاص قطعنامه جدی در محکومیت اسرائیل نداشته است؛ وقتی محکومیت وجود نداشته باشد اقدامات بعدی که می تواند جدی تر باشد صورت نمی پذیرد.
سال گذشته زمانی که جامعه جهانی درصدد محکومیت رژیم سوریه بود، با رای وتوی روسیه، تلاش های شورای امنیت به نتیجه نرسید؛ درباره مخالفت با حملات اسرائیل اقدامات آمریکا تاثیر گذار است و مانع است تا شورای امنیت به تصمیم نهایی برسد.
این که باید ساختار شورای امنیت اصلاح شود در قالب یک مصاحبه قابل نتیجه گیری نیست و باید در قالب همایش ها به صورت تخصصی بررسی شود؛ این که شورای امنیت در مواردی با بن بست مواجه می شود و امکان تصمیم گیری ندارد درست است و این مشکلی در ساختار و ترکیب شورای امنیت است.
نکته مهم این است در محکومیت حملات اسرائیل به غزه رسانه ها و سازمان های مدنی باید بیشتر تقویت شود و آزادی عمل بیشتری داشته باشند؛ حضور مردم فشارهایی را به دولت های حامی وارد می کند تا آن ها مواضع مناسب تری در مقابل حملات اسرائیل داشته باشند.
باید در کشور ما نیز سازمان های مدنی و مردم نهاد اجازه برگزاری مراسم مستقل و جدای از مراسم های دولتی را داشته باشند و بتوانند حملات را محکوم کنند و محکومیت اسرائیل صرفا در قالب سخنرانی های مقام معظم رهبری و مقامات و مراسم های دولتی نباشد.
«خبرگزاری دانشجو»- چه راه حل حقوقی برای حل مسئله فلسطین پیشنهاد می کنید؟
اسلامی: راه حل حقوقی شکایت از سردمداران رژیم اسرائیل است که در دانشکده حقوق در حال پیگیری است؛ تعدادی از اساتید درصدد طرح شکایتی از نخست وزیر اسرائیل هستند؛ ساختار جامعه بین المللی در جهت محکومیت سران رژیم ها و رسیدگی های قضائی و جزائی به این گونه اقدامات، کند عمل می کند.
امکان شکایت از سوی قربانیان در مراجع قضائی و درخواست رسیدگی های جنایی و جزائی وجود دارد اگر چه ممکن است طولانی باشد یا نتایج دلخواه به دست نیاید.
«خبرگزاری دانشجو»- به غیر از راه حل قضائی چه پیشنهادی برای حل مشکل مردم فلسطین می توان داشت؟
اسلامی: در صلاحیت من نیست که وارد حوزه های غیر حقوقی شوم؛ طبیعی است همبستگی مردم فلسطین و حمایت سازمان کنفرانس اسلامی و جنبش عدم تعهد و اتحادیه عرب می تواند در این زمینه تاثیر گذار باشد؛ از سوی سازمان های مربوطه تلاشی را شاهد نیستیم.
می توان با شیوه معتدل کشورهای عربی و جنبش عدم تعهد را برای محکومیت اقدامات اسرائیل و تلاش برای اقدامات بعدی از جمله تحریم کالاهای اسرائیلی، قطع مناسبات تجاری و سیاسی با رژیم اسرائیل و... متحد کرد؛ این اقدامات عملی است ولیکن اراده سیاسی می طلبد.