به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، ناصر نوبری، رئیس دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی و سفیر سابق ایران در شوروی با اشاره به سخنان رهبری مبنی بر حمایت و پشتیانی از تیم هستهای و کسانی که نسبت به مذاکرات هستهای انتقاد دارند تناقض دارد یا خیر؟ پاسخ داد: بهترین راهحل برای پاسخ به این سوالات مرور سخنان رهبری است. چیزی که در این زمینه خلط میشود، اختلاط بین مسئله اعتماد، پشتیبانی و هوشیار بودن و تذکر دادن است.
وی در ادامه عنوان کرد: سخنان رهبری پر از هشدار، نگرانی و گوشزد نسبت به ترفندهای دشمن بود. این مسئله با اعتماد داشتن، حمایت کردن و پشتیبانی کردن تفکیک میشود و میتوان گفت گوشزد کردن ترفندهای دشمن مهمترین و بزرگترین حمایت از تیم هستهای است. در سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری شاهد عمیقترین و جدیترین هشدارها و دلنگرانیها بودیم که با مرور سخنان ایشان به این مسئله پی ببریم.
سفیر سابق ایران در شوروی با اشاره به بخشی از سخنان رهبری درباره خطای محاسباتی مسئولان یادآور شد: از این هشدار و دلواپسی و دلنگرانی بالاتر نیست که ایشان به مسئولان میگویند اگر دچار خطای محاسباتی شویم، تواناییهایمان عملا به هدر میرود.
نوبری با بیان اینکه مخاطب اصلی سخنان رهبری مسئولان هستند، گفت: اگر این سخنان را ما مطرح میکردیم، میگفتند به دنبال تضعیف تیم هستهای هستند در حالی که همه میدانیم هدف رهبری تقویت تیم هستهای است.
وی با بیان اینکه ما کسی را که دوست داریم و یا عزیزمان است را نسبت به بودن چاه و چاله در مسیرش هشدار میدهیم، تصریح کرد: شما از سر دوستی به برادر خود اعلام میکنیم که چاه و چاله در مسیر عبور است و به او نشان میدهید که این مسئله خود حمایت و پشتیبانی شما از برادرتان محسوب میشود. بنده به عنوان یک منتقد مطرح کردم و سعی کردم که نشان دهم در مسیر موافقتنامه چه چالههایی وجود دارد و پس از شناسایی آنها مسئولان را به مراقبت آن هشدار دادم که این نیز در نوع خود حمایت و پشتیبانی از تیم هستهای است.
سفیر سابق ایران در شوروی با تاکید بر اینکه آنالیز و نقد تیم هستهای عین اعتماد کردن است، افزود: ما با این هشدارها به دوستانمان گفتیم که در کجای مسیرشان چاله وجود دارد و آنها را نسبت به آنها هشدار دادیم، در واقع از آنها حمایت کردیم.
نوبری افزود: این که دشمن اجازه داشته باشد در مورد نیازهای ما تصمیمگیری کند و تشخیص دهد که ما به چه چیزهایی و با چه اندازه نیاز داریم، عین نقض حاکمیت ملی است.
وی در همین زمینه خاطرنشان کرد: دیدیم که رهبر انقلاب در سخنرانی اخیر خود چقدر با دقت و هوشیاری این بند را مورد توجه قرار دادهاند و با هوشیاری فوقالعاده خود اعلام کرد به گفته مسئولان کشور نیاز کشور به ۱۹۰ هزار سو است و دقیقا آن بندی را که آنها در این زمینه تعیین کرده بودند و باعث دخالت آنها و تصمیمگیریشان در باره نیازهای کشور میشد، چگونه و با چه ظرافتی مطرح کردند.
سفیر سابق ایران در شوروی تاکید کرد: رهبر انقلاب در این دیدار به ۱۹۰ هزار سو برای نیاز کشور اشاره کردند و گفتند این مسئله قطعی است و ما هرگز بر سر این مسئله مذاکره نمیکنیم و در سخنان خود غیر از کلیات وارد جزئیات شدند و عدد و رقم را مطرح کردند یعنی اینکه اجازه نمیدهند یک رژیم دخالت و کنترل اجنبی در امور ایران جاری و ساری شود و البته این نقدی بود که در توافقنامه ژنو وجود داشت.
نوبری با اشاره به اینکه علت طولانی شدن مذاکرات در این دور ایجاد همین اشکالات در توافقنامه است، یادآور شد: ما زمانی این مسائل را مطر ح کردیم و دوستان ناراحت شدند و امروز دچار این مسئله و طولانی شدن مذاکره شدند که البته ما دلواپس طولانی شدن مذاکرات نیستیم بلکه دلواپس به بنبست رسیدن و شکست این مذاکرات هستیم.
وی ادامه داد: چالشهایی که ما قبلا درباره مذاکرات میگفتیم، مسئولان ما در تیم هستهای الان با آن مواجه شدند و در حالی که ما میگوییم ۱۹۰ هزار سو آنها با استناد به بند مربوطه در خصوص غنیسازی میگویند ۱۰ هزار سو و قبول نمیکنند.
سفیر سابق ایران در شوروی بحث مسائل تحقیقاتی را از دیگر مسائل مربوطه در توافقنامه ژنو دانست و افزود: آقایان در ترجمه این واژه تقلب کردند. اینکه از نظر آنها واژه تحقیقات شامل تحقیقات جاری است اما ما آن را شکل تحقیقاتی از جمله تحقیقات جاری ترجمه کردیم و به همین دلیل دچار مشکل در زمینه تحقیقات میشویم. آنها با استفاده از واژه اینکوالین تحقیقات ما را در تحقیقات جاری محدود میکنند و اجازه تحقیقات جدیدی نمیدهند.
نوبری در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه بحث بعدی بحث آب سنگین است، گفت: با کلمه کامینت رفع کامل نگرانی از آب سنگین را مطرح کردیم. آنها با استناد به این واژه میگویند نگرانی ما همچنان ادامه دارد و اگر طرف ایرانی پیچ و مهره نیروگاه را هم عوض کند تا نگرانی آنها برطرف شود، آنها باز میگویند نگرانی ما ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه پیشبینی کردیم بحث قطعنامههای شورای امنیت نیز از مشکلات پیشرو خواهد بود، گفت: وقتی اعلام کردیم قطعنامهها را برای رضایت شما انجام میدهیم، آنها ادعا میکنند که مسئله موشکی نیز جزو این مسائل است و از این جهت نیز دست ما را در این حوزه نیز میبندند.
نوبری افزود: موارد و اشکالاتی را که ما به صورت کارشناسی و به عنوان یک کارشناس دیپلمات بنده ملاحظه کردم و دیدم، حالا در این مذاکرات دیده میشود و همه نگرانیها و دلواپسیهای ما برای بود که نمیخواستیم تیم مذاکره کننده به این سختی بیفتد. اگر موافقتنامه درست تنظیم شده بود، قسمت دوم هم به همین ترتیبت مرتب به جلو میرفت اما ما با اجازه داده به حضور برخی از کلمات در متن توافقنامه و گنجانده شدن برخی از کلمات در این موافقتنامه طرف مقابل را به زیادهخواهی انداختیم و امروز آنها مدام میگویند شما باید تصمیم سخت بگیرید و ما میگوییم شما باید تصمیم سخت بگیرید.
وی گفت: طبق موافقتنامه ژنو آنچه اقدام اصلی ما تا قبل از خط قرمز بود را پرداخت کردهایم و آنها در عوض ۴ میلیارد دلار ما را هم که هنوز معلوم نیست پرداخت کردهاند و ادعا میکنند که پرداخت کردیم، برای ۱۰۰ میلیارد بقیه تحریمها چه میخواهیم بدهیم. پس آنها سراغ زیر خط قرمز میروند و در حال حاضر به سراغ غنیسازی صنعتی رفتهاند و به این مسئله گیر دادند که ما دعا میکنیم مشکلات برطرف شود.
سفیر سابق ایران در شوروی با اشاره به اینکه طرف غربی بازی جدیدی را آغاز کرده است که به آن گریز هستهای و نقطه گریز میگویند، گفت: آنها از این طریق به ما خواهند گفت ما چون به شما اعتماد نداریم، میخواهیم از آن لحظهای که شما زیر حرفتان میزنید، تا آن لحظهای که نسبت به ساخت بمب اتم اقدام میکنید، یک سال تا یک سال و نیم وقت وجود داشته باشد و در این مدت شما زیر ۴ هزار سانتریفیوژ میتوانید داشته باشید.
نوبری افزود: طبق این تئوری آنها زمانی به شما اعتماد میکنند که ماهیت انقلاب اسلامی ایران عوض شود و مواضع جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان عوض شود. و اگر ۴ هزار تا سانتریفیوژ را قبول کنیم، مشخص نیست در ۶ یا ۱۰ سال دیگر چه چیزی باید به آنها بدهیم. این گریز هستهای دائمی است و اگر زیر بار آن برویم، هدف و ماهیت جمهوری اسلامی ایران را باید تغییر دهیم.
وی گفت: براساس این نگاه اگر رژیم هم عوض شود، به رژیم بعدی نیز میگویند ما به ملت شما اعتماد نداریم و مدام با ما بازی میکنند و طبق گفته رهبری ما را دچار خطای محاسباتی میکنند.
سفیر سابق ایران در شوروی یادآور شد: ما برای نیروگاه بوشهر در حال حاضر به ۱۹۰ هزار سو احتیاج داریم و برای سالهای آینده نیز قطعا به بیشتر از آن نیاز خواهیم داشت، آنها میخواهند با این رویکرد رژیم سیطره و کنترل بر ما ایجاد کنند که هر لحظه ما را کنترل کنند.
نوبری گفت: وجود کلماتی مانند پرکتیکال امکان دخالت و تصمیمگیری در امور ایران را به آنها میدهد و تلاش است که در این توافقنامه این کلمات نباشد زیرا اینجور کلمات خلاف قانون اساسی است.
منبع: آفتاب ری