به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، در دنیای پر زرق و برق امروز، کمتر کسی است که از پولدار شدن آسان و سریع استقبال نکند ، آن هم بدون زحمت و تلاش زیاد. شاید همین خصلت انسان ، زیربنای تشکیل شرکت های هرمی باشد. شرکتهایی که به طرق مختلف سعی در فریب مردم به خصوص جوانان برای به دست آوردن اندک سرمایه هایشان می کنند.
سابقه حضور شرکتهای هرمی در ایران شاید به اوایل دهه 80 یعنی حدودا 12- 13 سال قبل بازگردد. شرکتهایی که به با عناوینی مانند گلدکوئیست سعی در فریب مردم کردند و با وعده میلیونر شدن سریع ، افراد را در دام خود گرفتار کردند.
درحالي که برخي امارهاازکاهش چشمگير فعاليت شرکتهاي هرمي به علت افشاي روشهاي گذشته فعاليت انها حکايت دارد، کارشناسان درباره تغيير شيوه فعاليت شرکتهاي هرمي و استفاده از شگرد بازاريابي براي جذب بيشتر جوانان هشدار داده است.
شرکت های هرمی هر روز برای اغواگری لباس جدیدی بر تن می پوشند و رنگ عوض می کنند.این شرکتها با بیش از یک دهه فعالیت مخرب و ناسالم در ایران از خیلی ها رویای یک شبه پولدار شدن را در سر داشتند کلاهبرداری کردند.
وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی طی سالهای اخیر ضربه های زیادی را به ریشه این شرکتها وارد کرده اند و دیگر از آن شرکتها و فعالیت ها خبری نیست، البته این پایان راه نبود و اونها روشهای جدیدی را برای فعالیت خود آغاز کرده اند. یکی از این روشها جذب جوانان با شگرد بازاریابی است.
یکی از دخترانی که به این روش جذب شرکتهای هرمی شده است در این خصوص می گوید: من به دنبال کار در دفتر وکالت امده بودم که یک خانمی در انجا با من آشنا شد و آدرس دانشگاهم را گرفت و دفعات زیادی به دانشگاهم آمد و پیشنهاد این کار را داد.
یکی از پسرانی هم که در این دام گرفتار شده است می گوید: به من گفتند دفتر کار بگیر و خیلی زود پول خوبی به دست می آوری.الان هم که 3 ماه است از ماجرا می گذرد فقط ضرر کرده ام و چیزی دستم را نگرفته است.
در این شگرد تازه، شرکت های هرمی به جای اینکه مانند گذشته جلسات توجیهی و همایش برگزار کنند، با بهانه بازاریابی اقدام به جذب نیرو کرده و از افراد می خواهد برای دریافت پورسانت، عده دیگری را برای بازاریابی معرفی کنند.در این پروسه شیادانه بسیاری از جوانان به تدریج در دام شرکتها هرمی گرفتار می شوند.
دکتر مهجوریان استاد دانشگاه و کارشناس در این باره می گوید: ساختار کلی شرکتهای هرمی همان است اما مدام نقابهای جدید به صورت می زنند . این نقاب الان ممکن است با توجه به اینکه رشته بازاریابی در دانشگاه تدریس می شود، به این اسم عنوان می شود. ممکن است چند سال بعد مثلا به عنوان IT مطرح شود. یکسری آدم ها در راس هرم هستند و دارند منافع کلان اقتصادی خود را گسترش می دهند.
برخی بررسی ها نشان می دهد در شکل جدید فعالیت شرکت های هرمی، علاوه بر پسرها، دخترها هم هدف جذب قرار می گیرند. برخی از این شرکتها برای عضوگیری اقدام به برپایی پارتی و جشنهای گروهی می کنند. در این فرایند برای جذب پسران جوان، از دخترها خواسته می شود که از ارتباط عاطفی استفاده کنند.
سرهنگ محمدیان رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این خصوص می گوید: شرکت های هرمی سعی می کنند از میان قشر جوان طعمه های خود را انتخاب کنند. چون جوانان خیلی زود تحت تاثیر قرار می گیرند. تعدادی از جوانان چون دوست دارند خیلی زود صاحب پول کلان شوند ، شیفته صحبت های سران شرکت های هرمی می شوند و جذب می شوند.
رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ در ادامه می افزاید: متاسفانه برخی از اعضای جدید سعی می کنند با روشهای مختلف مانند گریه و زاری جلوی والدین و یا حتی سرقت از منزل ، پول مورد نظر شرکت های هرمی را تهیه کنند . برخی از این شرکت ها هم به سراغ محیط های علمی و دانشگاهی رفته اند که ضروری است جوانان دقت بیشتری داشته باشند و گول این شرکتها را نخورند.
فتحی پور رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص شرکت های هرمی می گوید: کمیسیون اقتصادی در خصوص مقابله با این گونه شرکتها کمک خوبی کرده است و قوانینی را تصویب کرده . همچنین مجلس شورای اسلامی نیز حمایت همه جانبه ای را انجام داده و همچنان آمادگی کامل دارد که اگر نیاز به قانون گذاری جدید باشد، این کار را انجام دهد.
به گزارش صبحانه ،علاوه بر ضرر و زیان مالی که برای شرکت کنندگان این دسته از فعالیت ها وجود دارد ، به موجب قانون هر فعالیت و عضو گیری در این شرکتها به هر بهانه و در هر نوع پوششی جرم محسوب شده و کسانی که این فعالیت ها را داشته باشند، به حبس از یک تا 4 سال زندان و جزای نقدی معادل 3 برابر مال ماخوذه محکوم می شوند.
منبع: صبحانه