به گزارش خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، سید عباس عراقچی در همایش ملی واکاوی روند پیشبرد سیاست هسته ای در دولت یازدهم اظهار داشت: در مورد موضوع هسته ای نمی توان تک بعدی کار کرد، باید به مساله هستهای یکپارچه نگاه کرد علیرغم اینکه مراحل مختلفی داشته است.
وی ادامه داد: ما همواره آماده مذاکره بودهایم و هیچگاه میز مذاکرات را ترک نکردهایم، همچنین همواره آماده شفاف سازی و اعتماد بودهایم البته با توجه به اطمینانی که از خود داشتهایم و در آخر اینکه همواره بر حقوق خودمان پا فشاری کردهایم و حقوق خود را بر اساس ان پی تی به صورت کامل دنبال کردهایم.
عراقچی خاطرنشان کرد: نگاه من به موضوع هسته ای از زاویه ملی است و اصلا زاویه سیاسی داخلی و بحث این دولت و آن دولت نیست.مذاکرات سالهای 2003 تا 2005 مرحله اول این ماجرا بود، در آن مقطع شرایط خاصی بود، بعد از یازده سپتامبر بوده و آمریکا وارد افغانستان شده بود و بعد صدام را طی 18 روز حمله به عراق برکنار کردند و بحثها در شرایطی بود که باید بررسی شود. در آن موقع سروصدا بزرگ بر سر راه برنامه هستهای ایران ایجاد کردند و زمینه را برای مقابله با ایران فراهم کردند
این توافق به نحوی به مثابه آتش بس بود، آتش بسی شش ماهه تا دو طرف در فضای مناسب سیاسی و بین المللی مذاکره کنند زیرا مذاکره اصلی اکنون است.
وی گفت: براساس این آتش بس آنان تحریم ها را ادامه نمی دهند و ما نیز برنامه صلح آمیز هسته ای را گسترش نمی دهیم گرچه آن را توقف هم نکرده ایم.
عراقچی افزود:البته هر دو طرف مقداری هم به عقب بازگشتند همچنان که ما قبول کردیم غنی سازی 20 درصد را متوقف کنیم آنان نیز برخی تحریم ها را برداشتند که البته چیزهای مهمی نبود بلکه فقط فضا را برای مذاکره اصلی آماده کرد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: البته توافق ژنو موافقت نامه بین المللی نیست بلکه سندی سیاسی است که هر دو طرف اقداماتی را به طور داوطلبانه عهده دار شند.
عراقچی افزود: توافق ژنو کار مهم تر کرد که براساس آن سرفصل های توافق جامع مشخص شد و بالاتر از آن اصول توافق جامع را مشخص کرد.
وی گفت: در جایی که شاخص های توافق جامع در برنامه اقدام مشترک برشمرده شده آمده است به هر توافقی برسیم برنامه غنی سازی ایران تضمین خواهد بود یعنی همانجا تصمیم گرفته شد که در توافق نهایی، غنی سازی هست تحریم ها برداشته خواهد شد و توافق نهایی دوره زمانی مشخص خواهد داشت و هیچ چیز ابدی نخواهد بود. البته آنجا این مطلب نیز آمده است که ایران با شفاف سازی رفع نگرانی خواهد کرد و همین ها بازی برد برد را تعریف کرده است.
عراقچی افزود: براین اساس ما زیر بار زورکسانی نمی رفتیم که می خواستند اراده شان را بر ما تحمیل کنند.زیرا نمی خواستیم زیر بار سلطه برویم و این سلطه ناپذیری جزو اصول انقلاب اسلامی که تا آخرین قطره خون پای آن می ایستیم.
وی گفت: ما تعلیق غنی سازی را نمی پذیریم چون آن را حق خود می دانیم و رمز قدرت ما همینجاست که براساس آن می توانیم مقابل شش قدرت جهانی بایستیم و به خواسته نا به حقشان نه بگوییم.
عراقچی افزود: همین عامل به ما قدرت بازیگری در منطقه داده است که اکنون هیچ مسئله بدون حضور ما حل نمی شود زیرا بازیگر ذی نفوذی هستیم و قدرت نه گفتن و ایستادن داریم، از تهدید نظامی جا نمی زنیم و می توانیم به خواسته مان برسیم.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه گفت: در این جنگ اراده ها وضعیت به نفع جمهوری اسلامی شد زیرا آنان دانستند که تهدیدها و تحریم ها به نتیجه نرسید و پذیرفتند که غنی سازی را ادامه دهیم پس چون دیدند نمی توانند جلوی برنامه صلح آمیز هسته ای ما را بگیرند با پذیرش مذاکره خواستند که حداقل آن را محدود و کنترل کنند.
وی افزود:ما آنان را مجبور کردیم که از سه گزینه تهدید، تحریم و مذاکره به مذاکره روی بیاورند و در این جنگ اراده ها ما پیروز شدیم گرچه پس از آنکه امتیازها را به ما دادند تشکیک کردند از جمله اظهارات وزیر امور خارجه امریکا که ادعا کرد حق غنی سازی را به ما نداده است.
عراقچی گفت:این در حالی است که چنین اظهاراتی مغلطه بود زیرا ما طبق ان پی تی حق غنی سازی داریم و کسی نمی تواند آن را به ما بدهد یا بگیرد.