به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، بدون شک استیضاح فرجیدانا یکی از پر سر و صداترین استیضاحهای تاریخ کشور است. امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی به یکسال سیاسیکاری در وزارتخانهای که به اعتقاد نمایندگان، دانشگاه را به پادگان سیاسی تبدیل کرده و رشد علمی کشور را دچار یک رکود بیسابقه کرده است، رسیدگی میکنند. امروز چشم جامعه دانشگاهی کشور به نمایندگان مجلس است تا با تصمیم تاریخی خود، تکلیف وزارتخانهای که تشت رسوایی اقدامات غیراخلاقی اخیرش از آسمان به زمین افتاده را مشخص کنند.
برکناری رضا فرجیدانا قطعا منافع حزبی و سیاسی جریان فتنه را به خطر خواهد انداخت. از همین رو رسانههای حامی دولت با چراغ سبز وزارت علوم از مدتها قبل از اجماع نمایندگان بر استیضاح، با شبههپراکنی و القای اتهامات بیاساس به نمایندگان مجلس و بخش قابلتوجهی از نخبگان کشور، تلاش خود را برای به حاشیه بردن این استیضاح تاریخی آغاز کردهاند. ماجرای القای دروغ بزرگ 3000 بورسیه غیرقانونی و فرار به جلوی مجتبی صدیقی، معاون وزیر علوم که با افشاگری علی غزالی، خبرنگار مسالهداری که از پشتپرده چگونگی انتشار این لیست سخن گفت، اکنون نقل محافل مختلف و شبکههای مجازی شده است. این یک رسوایی بزرگ برای وزارت علوم است. وزارتخانهای که باید پاسدار حقوق نخبگان جامعه باشد، با اتهامهای بیاساس به آنها و نشر اکاذیب عملا نخبگان کشور را منزوی کرده است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان مسائل حقوقی، جدای از اقدام نهاد نظارتی مجلس برای استیضاح این وزیر ضعیف، اقدامات غیرقانونی صورت گرفته در انتشار لیست بورسیهها و تهمت غیرقانونی بودن آنها به تعداد قابل توجهی از دانشجویان، به لحاظ حقوقی نیز قابل پیگیری است. دانشجویان خواهان محاکمه وزیر علوم و مجتبی صدیقی، رئیس سازمان دانشجویان هستند. آنها این موضوع را طی بیانیههای مختلف اعلام کرده و وکیل آنها نیز بر این موضوع تاکید کرده است.
ماجرای نحوه انتشار لیست بورسیههای دولت قبل که با افشاگری فرد منتشر کننده آنها، اعتبار وزیر علوم را بهطور کلی در میان جامعه دانشگاهی از بین برده است، با اظهارات دیروز این فرد وارد فاز جدیدتری شد. این موضوع تنها یک آبروریزی برای وزارت علوم نیست و در حقیقت لطمه بزرگی به اعتبار دولت زده است. علی غزالی، فرد منتشر کننده لیست اسامی بورسیهها که با تسنیم گفتوگو کرده است، تاکید میکند مدیران فعلی فرجیدانا لیست را در اختیار وی گذاشته و تاکید بر انتشار آن داشتهاند. غزالی، ادعاهای وزارتعلوم در این باره را «خندهدار» عنوان میکند. افشاگری غزالی بعد از آن صورت گرفت که صدیقی، رئیس سازمان دانشجویان این لیست را غیرمستند و غیرقابل استناد عنوان کرد و فرد منتشرکننده لیست را مرتبط با دولت قبل دانست که به خاطر جواب منفی بورسیه تحصیلیاش در این دولت اقدام به انتشار این لیست کرده است. وزارت علوم نیز پریروز در اطلاعیهای اعلام کرد «فهرستی که اخیراً در بعضی از رسانهها تحت عنوان فهرست بورسیههای غیرقانونی دولت گذشته منتشر شده است، از نظر این وزارت غیرقابل استناد بوده و مراحل پیگرد قانونی انتشاردهندگان آن از جانب دفتر حقوقی وزارت در حال پیگیری است.» غزالی در پاسخ به این ادعا که گفته میشود لیست منتشر شده از دانشجویان بورسیه توسط دولت قبل منتشر شده است، گفت: این را راحت میشود جواب داد. آخر مسؤولان دولت قبل مگر احمق هستند علیه خودشان لیست بدهند؟
آیا مسؤولان دولت قبل هستند که یک سال است تهدید به افشای لیست بورسیهها میکنند؟ مسؤولان فعلی اگر نام فرزندان خودشان هم در لیستها نبود، باز اینگونه آشفته میشدند؟ وی ادامه داد: معاون دانشجویی وزیر علوم مصاحبه میکند و میگوید این لیست قدیمی است! خب لیست بورسیه سال 90 باید در سال 93 تهیه میشد و میبایست جدید میبود؟ غزالی در پاسخ به این سوال که آیا لیست را مسؤولان وزارت علوم دولت فعلی در اختیارت قرار دادند؟ گفت: بله؛ نه الان بلکه زمان سرپرستی آقای توفیقی در وزارت علوم و زمانی که هنوز آقای فرجیدانا برای وزارت معرفی نشده بودند و آشفتگی وزارت علوم هم به همین دلیل است. غزالی ادامه داد: جلسهای بود با حضور آقای صدیقی و 2 تن دیگر از مشاوران وقت آقای توفیقی درباره فعالیت رسانهای که این لیست را دادند و آن موقع درخواست داشتند که منتشر شود و درخواست دیگر اینها مشخص شدن ارتباط این افراد با مسؤولان بود. وی در اینباره که دقیقا چه کسی این لیست را به وی داده است نیز گفت: وقتی شما در جلسهای هستید و آن لیست قبل از ورود شما در جلسه مورد بحث بوده، مشخصا نمیتوانید بگویید این لیست را کدامیک از این افراد داده. از طرفی بعد از آن چندین بار با آقای صدیقی و معاونان و اطرافیان وی درباره این لیست جلسه داشتیم و تاکید به انتشار لیست داشتند و حتی بعد از انتشار لیست اولیه، اطرافیان ایشان پیگیر لیست دوم بودند که با مصاحبه وی به نیت جاخالی دادن و بعد جوابیه من، همه برنامههای جریان اینها به هم خورد. بعد از مصاحبه وی، اطرافیان و معاونان ایشان به دنبال توجیه کار ایشان بودند و حتی گفتند جلسهای داشته باشید که متوجه شوید این صحبتها با نیت سیاسی بوده و به شما برنخورد اما من اصرار داشتم به ایشان جواب دهم که در نهایت کار به تهدید کشید و برخی از شایعات سراسر کذب که در رسانههای درجه 2 اصولگرا علیه بنده منتشر شده است نیز منشأ اصلیاش همین افراد هستند که پیش از این هم چنین تهدیدهایی کرده بودند. وی همچنین گفت: همین الان تلفنهای وزارت علوم و سازمان دانشجویان روی تلفن همراه من است که قبل از انتشار لیست دهها بار تماس گرفتهاند. وی همچنین گفت: این لیست فراجناحی بوده و نام برخی آقازادهها از جناحهای مختلف در آن بوده است. این را هم تأکید کنم که این رویه سند دادن را برای رسانههای دیگر هم اجرا کردهاند.
اعتدالیون مجلس را تهدید کردند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی اثبات کردهاند هیچ نگاه سیاسی در روند استیضاح وزیر علوم حاکم نیست. این موضوع با فرصت یک ماهه مجلس به فرجیدانا بهرغم خلف وعدههای گسترده وی تثبیت شد اما در این میان برخی اعضای فراکسیون رهروان ولایت که حامیان علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی محسوب میشوند با برخی اظهارات خود عملا دیگر نمایندهها را تهدید میکنند. برخی اعضای فراکسیون رهروان در اظهارات خود تاکید کردند در صورتی که این فراکسیون با استیضاح فرجیدانا مخالفت نکند، فراکسیون اعتدال را تشکیل خواهند داد. ابراهیم نکو، نماینده مردم رباطکریم و عضو فراکسیون رهروان با انتقاد از عملکرد فراکسیون رهروان ولایت در بحث استیضاح وزیر علوم به تسنیم گفت: رفتار کسانی که فراکسیون رهروان ولایت را مدیریت میکنند، برای برخی اعضای این فراکسیون از جمله کسانی که به دنبال فراکسیون اعتدال هستند، آزاردهنده است. وی با بیان اینکه حمایت فراکسیون رهروان ولایت از استیضاح را نخواهیم پذیرفت، گفت: در صورتی که فراکسیون رهروان ولایت تصمیم به حمایت از استیضاح بگیرد، از این فراکسیون خارج و فوراً فراکسیون اعتدال را تشکیل خواهیم داد.
نکو با بیان اینکه «شاهد دوگانگی گفتار و رفتار در فراکسیون رهروان ولایت هستیم» تاکید کرد: ما استیضاح را حق نمایندگان میدانیم اما از آن حمایت نمیکنیم. ما انتظار نداریم سخنگوی فراکسیون رهروان ولایت بگوید که این فراکسیون برای انصراف نمایندگان از استیضاح، تلاش نخواهد کرد. عضو فراکسیون رهروان ولایت با بیان اینکه نمیدانیم نظر لاریجانی درباره استیضاح چیست اما انتظار داریم مخالفت خود را ابراز کند، گفت: ما مطلبی درباره اینکه آقای لاریجانی مخالف یا موافق استیضاح است، نشنیدهایم اما به نظر میرسد ایشان مخالف استیضاح نیست چون اگر بود، ابراز میکرد. از طرفی هم برخی از سران فراکسیون مصاحبه میکنند و میگویند چون وزیر علوم به وعدههایی که به رئیس مجلس داده پایبند نبوده ما از استیضاح حمایت میکنیم که با این توصیف باید بگویم احساسمان این است که برخی اعضای فراکسیون به دنبال مدیریت و تاثیرگذاری بر نظر فراکسیون درباره استیضاح هستند.
اما سیدحسین نقوی، عضو دیگر فراکسیون رهروان ولایت این اظهارات نکو را تهدید نمایندگان مجلس میداند. نقوی در واکنش به اظهارات ابراهیم نکو مبنی بر اینکه اگر استیضاح رای بیاورد فراکسیون اعتدال را تشکیل میدهیم، گفت: این اظهارات به نوعی تهدید مجلس و هیأت رئیسه محسوب میشود. وی افزود: فراکسیونها و نمایندگان در اعلام مواضع خود آزاد به تصمیمگیری هستند و بنابراین، این نوع ادبیات، ادبیات خوبی برای فراکسیون اعتدال نیست و با مشی اعتدال مغایرت دارد. این عضو فراکسیون رهروان ولایت همچنین در واکنش به اظهارنظر وزیر علوم مبنی بر خروج از کشور در صورتی که نتواند رای اعتماد نمایندگان را به دست آورد، گفت: این موضوع از اختیارات ایشان است و میتوانند اگر رای نیاورند هرجایی که دوست داشتند بروند و زندگی و کار کنند.
فشار بیسابقه به استیضاح کنندگان
فشار به نمایندگان مجلس برای انصراف از استیضاح فرجیدانا بیسابقه است. علیرضا زاکانی در اینباره میگوید: در هیچ استیضاحی نمایندگان تا این حد تهدید نشده بودند. زاکانی همچنین فشارها به نمایندگان را در ۱۱ سال اخیر بیسابقه خواند. نماینده مردم تهران در مجلس درباره برخی خبرها مبنی بر لابیهای سنگین و فشارهای زیاد به نمایندگان جهت تاثیرگذاری بر استیضاح وزیر علوم به تسنیم گفت: بنده 11 سال است که در مجلس حضور دارم، در این 11 سال هیچ استیضاحی نبوده که به این اندازه برای تاثیرگذاری روی نظر، نمایندگان را تحت فشار قرار دهند. وی ادامه داد: این فشار بیسابقه برای خود ما نیز اسباب توجه است و ما از این میزان لابی و فشار بر نمایندگان متحیر شدهایم. نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه لابیکنندگان از هر راهی استفاده میکنند، تصریح کرد: شبکه و سیستمی را به کار گرفتهاند تا از هر مسیری میتوانند، رای و نظر نمایندگان را برگردانند. زاکانی با اشاره به روشهایی برای فشار بر نمایندگان، گفت: از تهدید، تطمیع و هر روشی استفاده میکنند تا نظر نمایندگان را از استیضاح وزیر علوم برگردانند که این مساله محل اشکال و خدشه جدی است. در این میان نه تنها این فشارها هیچ تاثیری در اراده نمایندگان نداشته بلکه باعث افزایش امضاهای نمایندگان شده است. وی همچنین با اشاره به روش وزیر علوم در انتخاب رؤسای دانشگاهها، گفت: فرجیدانا در این زمینه خلاف رویهها و ضوابط عمل کرده و رئیسجمهور شخصا در جلسات شورایعالی انقلاب فرهنگی در این زمینه به وزیر علوم تذکر داده است. علی اصغر زارعی نیز از افزایش 11 امضای دیگر پای استیضاح وزیر علوم خبر داد. علیاصغر زارعی، نایبرئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی دیروز در جمع خبرنگاران با اشاره به بداخلاقیهای برخی افراد نزدیک به فرجیدانا و رسانههای زنجیرهای، اظهار داشت: به دنبال بداخلاقیهای صورت گرفته، روز گذشته تعداد امضاهای استیضاح وزیر علوم افزایش یافت و 11 نماینده دیگر آن را امضا کردند و احتمالا همین امروز نیز تعداد دیگری استیضاح فرجیدانا را امضا کنند.
منبع: وطن امروز