به گزارش گروه فضای مجازی«خبرگزاری دانشجو»، طرح تصویبشده افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش جمعیت دارای نقصهایی است که به راحتی میتوان آن را دور زد و این انتظار وجود داشت که مجلس شورای اسلامی آن را دقیقتر مورد بررسی قرار دهد.
طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت پس از کشوقوسهای فراوان و تأخیرهای زیاد تصویب شد؛ طرحی که قرار است تحولی در وضعیت کنونی جمعیت ایران ایجاد کند و اوضاع بحرانی جمعیت ایران را سامان بخشد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی این طرح را در 5 ماده به تصویب رساندند که در ماده یک آن آمده است: «همه اعمال جراحی که به منظور پیشگیری دائمی از بارداری انجام میشود به استثنای موارد مرتبط با تهدید سلامت ممنوع است، رعایت نکردن این حکم توسط شاغلین حرف پزشکی تخلف محسوب میشود و متخلفین متناسب با عمل ارتکابی و تکرار آن به مجازاتهای انتظامی مندرج در تبصره 1 ماده 28 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 16/8/1383 محکوم میشوند».
یکی از انتقادهایی که به این ماده واحده وارد است و برخی اعضای کمیسیون بهداشت مجلس هم در این زمینه انتقاداتی را مطرح کردند، این بود که در این ماده تأکید شده است فقط اعمال جراحی که موجب پیشگیری دائمی از بارداری میشود، ممنوع است در حالی که طبق نظر کارشناسان، روشهای دیگری غیر از جراحی وجود دارد که میتواند پیشگیری از بارداری را به طور دائمی موجب شود. در همین راستا، طاهره لباف، پزشک زنان و زایمان و بانوی نخبه سال 87 کشورمان، میگوید: اعمال جراحی بستن لوله مردان در حال حاضر با لیزر هم امکانپذیر است، بنابراین بدون اعمال جراحی، بستن لوله آقایان امکانپذیر است؛ همچنین درباره زنان نیز تمام وسایل پیشگیری از بارداری مثل قرض و آمپول اگر مدت زیادی بدون کنترل مصرف شود، موجب عقیمی دائمی خواهد شد.
وی میافزاید: علاوه بر آن داروهایی وجود دارد که در داخل رحم میزنند و از طریق رحم وارد لولهها میشود و لولهها را نکروز میکند و میبندد و عقیمی دائم را موجب میشود. بنابراین میتوان گفت فقط و فقط عقیمی دائم با عمل جراحی صورت نمیگیرد، بنابراین معتقدم این بند قانون باید اینگونه تغییر کند که «تمام اعمال جراحی و غیرجراحی که موجب عقیمی دائم میشود، ممنوع است».
شکیبا محبیتبار، متخصص انکولوژی نیز در این زمینه میگوید: اگر منظور از جراحی فقط اتاق عملرفتن و بازکردن بدن بیمار باشد بهجز آنها روشهای استفاده از حرارت لیزر و جریان الکتریسیته هم وجود دارد که در آقایان موجب عقیمی دائمی میشود که همان کار وازکتومی را انجام میدهد که همه مراجع تقلید عنوان کردهاند ایجادکردن عقیمی دائمی، فعلی حرام محسوب میشود. میرمراد هاشمزهی دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در این زمینه میگوید: طرح مصوبشده افزایش نرخ باروری از نظر علمی و منطقی نقص دارد و باید بازنگریهایی در آن صورت گیرد.
وی درباره ماده یک طرح تصویبشده افزایش نرخ باروری نیز تصریح میکند: تا آنجا که ما اطلاع داریم، بیشتر مواردی که میتواند موجب عقیمسازی دائمی شود موارد مربوط به جراحی است بنابراین این ماده این موضوع را نشانه گرفته است تا دیگر شاهد پیشگیری دائمی از بارداری نباشیم. عابد فتاحی، عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه متأسفانه این ماده از قانون زمینه این را ایجاد میکند که غیر از اعمال وازکتومی، روشهای پیشگیری دائمی دیگری باب شود، خاطرنشان کرد: به نظرم در این قسمت از قانون اشتباه کردیم و باید
منبع: وطن امروز