کد خبر:۳۵۱۲۸
در دانشگاه تربيت مدرس محقق شد

توسعه يک روش چندگانه جهت تشخيص همزمان ويروس‌هاي لوسمي و هپاتيت B

پژوهشگران بيوتکنولوژي پزشکي دانشگاه تربيت مدرس با استفاده از روش Multiplex Real-time PCR و با استفاده از پروب هاي Molecular Beacon موفق به تشخيص همزمان ويروس هپاتيت B و ويروس لوسمي سلول هاي T انسان در فرآورده هاي خوني شدند.

به گزارش گروه علمي «شبکه خبر دانشجو»، يکي از مشکلات قابل توجه در زمينه انتقال خون و فرآورده هاي خوني، خطر انتقال عوامل عفوني همچون ويروس هپاتيت B و ويروس لوسمي سلول هاي T انسان (HTLV) و... مي باشد.

از راهکارهاي قابل توجهي که تا کنون براي رفع اين مشکل ارائه شده و به کاهش ميزان انتقال اين عوامل عفوني کمک کرده است، مي توان به طراحي آزمايش‌هاي سرولوژيکي حساس براي غربالگري آنتي‌ژن سطحي ويروس هپاتيت (B (HBs Ag و آنتي بادي هاي توليد شده HTLV اشاره کرد.

وحيد کيا، کارشناس ارشد بيوتکنولوژي پزشکي و مجري اين طرح با بيان مطلب فوق گفت: با اين حال باز مواردي از ابتلاي افراد به اين عوامل گزارش شد که از جمله علل آن مي توان به تغييرات آنتي ژنيک ويروس، آلودگي با سروتيپ هاي مختلف ويروسي، ناقلان خاموش از نظر ايمونولوژي يا ناقلين پنهان و يا نبود آنتي بادي در مراحل اوليه بيماري اشاره کرد.

وي در ادامه افزود: در دهه اخير به منظور رفع اين مشکل، روش هاي مبتني بر اسيدنوکلئيک (NAT) براي شناسايي نوکلئيک اسيد ويروس‌ها (DNA) يا (RNA) توسعه يافته‌اند.

كيا گفت: از مزاياي (NAT (nucleic acid testing مي توان به بررسي مستقيم آن براي ژنوم يک عامل عفوني و تعيين ميزان بارگيري ويروس در خون، نسبت به روش هاي سرولوژيک يا روش هاي جداسازي ويروس (به منظور شناسايي آن عامل عفوني) اشاره کرد.

پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به کارايي بالاي NAT براي غربالگري خون‌هاي اهدايي گفت: اگرچه امکان انجام و کارايي بالاي NAT براي غربالگري خون هاي اهدايي به اثبات رسيده است، با اين حال استفاده از آن در مقياس وسيع به صورت محدود بوده که از دلايل آن به هزينه زياد و وقت‌گير بودن مي توان اشاره کرد.

وي در پايان تصريح کرد: در اين پژوهش با استفاده از روش Multiplex Real-time PCR و با استفاده از پروب هاي Molecular Beacon که هر يک مختص توالي هاي کاملاً حفاظت شده هر ويروس بوده و هر کدام با رنگ فلورسنت خاصي نشاندار شده، اين دو ويروس را تشخيص داده و همچنين توانستيم با تهيه استانداردهاي پلاسميدي و رسم منحني استاندارد، روشي را براي تعيين ميزان بارگيري اين ويروس‌ها در خون اندازه‌گيري کنيم.

گفتني است، اين تحقيق با راهنمايي دکتر مهدي فروزنده مقدم و با مشاوره دکتر فرزانه صباحي از اعضاء هيئت علمي دانشکده علوم پزشکي دانشگاه انجام شد./انتهاي پيام/ 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار