به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، در صنایع غذایی عمدتا برای بهبود ظاهر، رنگ و بافت مواد غذایی و آشامیدنی نظیر محصولات لبنی و انواع نوشیدنیها، از رنگهای خوراکی زرد سانست و تارترازین استفاده میشود.
با توجه به زیانهای بالقوهای که این رنگهای مصنوعی بر سلامت انسان دارند، میزان مصرف آن باید کنترل شده باشد؛ چراکه مطالعات اخیر نشان میدهد که تارترازین دارای عوارض جانبی قابل توجهی بر شاخصهای عصبی است.
اندازهگیری همزمان این دو ترکیب در نمونههای حقیقی، هنگامی که مخلوط آنها مورد استفاده قرار گرفته است، از اهمیت ویژهای برخودار است. از این رو پژوهشگران دانشگاه تبریز در تحقیقات اخیر خود در نانوحسگری عرضه کردند که قادر به اندازهگیری حساس، انتخابی و همزمان رنگهای خوراکی زرد سانست و تارترازین در نمونههای مورد نظر است.
این نانوحسگر از جنس کربن سرامیک است و توسط نانولولههای کربنی چنددیواره اصلاح شده است و نسبت به گونه اصلاح نشده از حساسیت و انتخابگری فوقالعادهای در برابر نمونههای مورد نظر برخوردار است.
در مراحل مختلف این تحقیقات، ابتدا حسگری از جنس کربن سرامیک و طی فرآیند سل- ژل تهیه شد و سطح آن با استفاده از نانوترکیب نانولولههای کربنی چنددیواره اصلاح شد. در مرحله بعد با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، سطح حسگر اصلاح شده از دیدگاه ریخت شناسی مورد مطالعه قرار گرفت.
این محققان در ادامه به منظور مقایسه رفتار الکتروشیمیایی رنگهای خوراکی زرد سانست و تارترازین بر روی حسگر اصلاح شده با حسگر اصلاح نشده، از روش ولتامتری چرخهای بهره گرفتند.
نتایج حاصل از مطالعه میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که ترکیب نانولولههای کربنی چنددیواره/مایع یونی با موفقیت روی سطح حسگر ساخته شده، تثبیت شده است. افزایش حساسیت، کاهش فوق پتانسیل و جدایی پیکهای ولتامتری زرد سانست و تارترازین از مهمترین مزیتهای به دست آمده توسط حسگر ساخته شده به شمار میرود.
آزمایشگاههای کنترل کیفی صنایع غذایی و آشامیدنی و همچنین اداره استاندارد میتوانند از نتایج این طرح جهت کنترل و ارزیابی میزان مجاز رنگهای خوراکی در فرآوردههای غذایی و آشامیدنی استفاده کنند.