پیش بینی جریان شکافنده با کمک مدل‌سازی در بندر انزلی/ ریسک بالای وقوع سونامی در گسل مکران
کد خبر:۳۵۱۶۳۸
مسئول مرکز هشدار مخاطرات دریایی اعلام کرد

پیش بینی جریان شکافنده با کمک مدل‌سازی در بندر انزلی/ ریسک بالای وقوع سونامی در گسل مکران

مسئول مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی از امکان پیش بینی جریان‎‌های شکافنده در بندر انزلی از طریق مدل‌سازی خبر داد و گفت: علاوه بر آن با مطالعاتی که انجام شد قادر به پیش بینی موج تا 4 روز آینده هستیم.

به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محمد حسین کاظمی نژاد در نشست خبری امروز سه‌شنبه با تاکید بر خطر پذیری 3 استان شمالی کشور، افزود: 3 استان گیلان، مازندران و گلستان  در حاشیه دریای خزر در معرض بروز پدیده جریان شکافنده قرار دارند که سالانه قربانیان زیادی می‌گیرد.

 

مسئول مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی پژوهشگاه اقیانوس شناسی با اشاره به اقدامات سایر کشورها برای کاهش خطرات جریان‌های شکافنده، اظهار داشت: گارد ساحلی امریکا اعلام کرده است 80 درصد عملیات نجات غریق در این کشور مربوط به جریان شکافنده است از این رو این کشور و کشورهایی که سواحلی توریست پذیر دارند اقدامات خوبی برای مقابله با جریان شکافنده انجام داده‌اند.

 

کاظمی نژاد ادامه داد: زمانی که فردی گرفتار جریان شکافنده می‌شود هر چه بیشتر تلاش کند امکان نجات یافتن وی کمتر می‌شود بنابراین باید خود را در جریان رها کند و اجازه دهد جریان وی را با خود به سمت دریا بکشد تا جایی که قدرت جریان تمام شود و از هم بپاشد.

 

وی با بیان اینکه سرعت جریان شکافنده بسیار زیاد است، خاطر نشان کرد:معمولا سرعت آن نیم متر بر ثانیه است اما گاهی تا 2 متر بر ثانیه هم افزایش می یابد، در این صورت اگر قهرمان شنا هم در آن گرفتار شود نمی‌تواند از آن رهایی یابد.

 

مسئول مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی یادآور شد: در این راستا پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی اقدام به مدل‌سازی جریان شکافنده در دریای خزر کرده و در حال حاضر مطالعات  مدلسازی در محدوده بندر انزلی انجام شده است و امکان پیش بینی این جریان امکان پذیر شد.

 

وی تاکید کرد: مدل‌سازی جریان شکافنده کار ساده‌ای نیست اما عملی است و نیاز به اعتبارات زیادی دارد که با توجه به اهمیت موضوع نیازمند تامین اعتبار و عزم ملی است.

 

کاظمی پیش بینی امواج خلیج فارس را از دیگر اقدامات تحقیقاتی مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی ذکر کرد و یادآور شد: با استفاده از نتایج به دست آمده از این مطالعات قادر هستم امواج در دریای خزر، دریای عمان و خلیج فارس را تا 4 روز پیش بینی کنیم و در عین حال تلاش می‌شود نتایج پیش بینی‌ها تا حد امکان به واقعیت نزدیک شود.

 

وی به پدیده سونامی اشاره کرد و افزود: واژه سونامی در یک دهه گذشته برای مردم شناخته شده است و پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده است.

 

مسئول مرکز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی ادامه داد: امکان بروز سونامی در سواحل ایران در دریای عمان و سواحل مکران وجود دارد، سابقه بروز سونامی در سواحل ایران به سال 1945 بر می‌گردد که در آن زمان خسارات زیادی را به ایران و به ویژه پاکستان وارد کرده است و هزاران نفر کشته شدند.

 

وی با تاکید بر اینکه سونامی یک بحث جهانی و در یونسکو نیز مطرح است، گفت: با توجه به اهمیت موضوع ریسک وقوع سونامی در گسل مکران در دریای عمان در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی مورد بررسی قرار گرفت و 90 سناریو برای آن تعریف شد و در هر کدام از سناریوها میزان خسارت وقوع احتمالی سونامی بررسی شد و برای این منظور باید مرکز هشدار سونامی در دریای عمان ایجاد شود و شبکه لرزه نگاری در جنوب کشور توسعه یابد و با همکاری کشور عمان داده‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

پربازدیدترین آخرین اخبار