کد خبر:۳۵۲۸۷۳

پایان مرحله طراحی مفهومی هواپیمای 150‌نفره/ ساخت هواپیمای گشت دریایی

رئیس ستاد توسعه فناوری هوایی و هوانوردی از پایان طراحی مفهومی هواپیمای 150 نفره خبر داد و گفت: محققان کشور موفق به طراحی هواپیمای گشت دریایی با استفاده از فناوری‌های روز دنیا شدند.

به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» دکتر منوچهر منطقی، رئیس ستاد توسعه فناوری هوایی و هوانوردی در کنفرانس بین المللی فرصت‌های سرمایه گذاری و همکاری در حوزه هوایی و هوانوردی ایران افزود: شبکه AVICO به منظور بهره گیری صنایع هوایی کشور از ادبیات و فناوری روز دنیا در معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری راه اندازی می‌شود.

 

وی ادامه داد: با راه اندازی این شبکه و تعمیم آن به شبکه‌های بین المللی، ایران می‌تواند به جمع بازیگران صنعت هوایی دنیا بپیوندد و توانمندی‌های خود در زمینه طراحی، تولید و بازاریابی محصولات حوزه هوایی و هوانوردی به نمایش بگذارد.

 

منطقی با اشاره به چشم انداز ترسیم شده برای شبکه AVICO اظهار داشت: اگر ایران اسلامی بخواهد به عنوان یک بازیگر فعال در صحنه هوایی و هوانوردی به ایفای نقش بپردازد می‌بایست توسعه منظم و صادرات ملی داشته باشد و تحقق این امر مستلزم ایجاد همکاری و برقراری تعاملات در سطح بین المللی است.

 

وی به مجموعه وظایف تعیین شده در این شبکه برای افزایش تعاملات بین المللی اشاره و اذعان کرد: طراحی و ساخت قطعات هوایی، توجه به بخش اورهال (توسعه، بازار و تعاملات)، انتقال توانمندی به دیگر کشورها و توانمندسازی دانشگاه‌ها در ارایه فناوری‌های نوین هوایی و هوانوردی از جمله این وظایف است.

 

رئیس ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی شبکه AVICO را اولین شبکه هوایی در سطح ملی دانست و افزود: این شبکه در دوبخش محصولات و ارایه خدمات فعال است.

وی خاطرنشان کرد: در بخش محصولات می‌توان به ارایه محصولاتی چون هلی کوپتر، بالگرد 6 نفره چندمنظوره، بالگرد 8 و 14 نفره اشاره کرد که بالگرد 8 و 14 نفره به ترتیب در سال‌های 2017 و 2015 به بازار عرضه می‌شود.

وی از طراحی هواپیمای گشت دریایی با استفاده از فناوری‌های روز دنیا در کشور خبر داد و یادآور شد: برای توسعه توانمندی در صنعت هوایی از وجود شبکه دانشگاهی برای طراحی هواپیمای 150 نفره بهره می‌گیریم.

 

منطقی ادامه داد: هم اکنون طراحی مفهومی هواپیمای 150 نفره با رعایت تمامی استانداردهای هوایی به پایان رسیده و پیکربندی و چیدمان آن مشخص شده است. از این رو به فاز طراحی کلی آن ورود پیدا کردیم.

 

دکتر منطقی تصریح کرد: در حال حاضر پشتیبانی از بالگردها بی نظیر است تا حدی که تنها یکی از مراکز پشتیبان کننده تا کنون 1250 بالگرد را تعمیر و پشتیبانی کرده این در حالی است که در مراکز دنیا یک دهم این آمار هم کار انجام نشده است.

 

به گفته وی بالگردهای تعمیر و پشتیبانی شده تا کنون بیش از یک و سه دهم میلیون ساعت پرواز ایمن داشته اند که این امر نشان دهنده قابلیت های ما در صنعت هوایی کشور است.

 

رییس ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی به زمینه های آماده همکاری ایران با دیگر کشورها اشاره کرد و گفت: ایران اسلامی در زمینه هایی چون هوانوردی عمومی (در بخش سرمایه گذاری مشترک، طراحی مشترک، ساخت مشترک و بازاریابی مشترک) و ایجاد توانمندی برای طراحی هواپیمای 150 نفره آماده همکاری با دیگر کشورها است.

 

وی خاطرنشان کرد: همچنین کشور ما در زمینه سرمایه گذاری، طراحی و بازاریابی بالگرد سبک و بخش اورهال آمادگی خود را برای همکاری با دیگر کشورها اعلام می کند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار