به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، در حالی که دولت تدبیر و امید توافق جامع هسته ای(موسوم به توافق ژنو) را مهم ترین دستاورد خود به حساب می آورد و بر این باور است که ضمن ترک خوردن دیوار تحریمها، سازمان تحریم ها نیز به هم ریخته است، دولت ایالات متحده هر از چند گاهی ماهیت تاریخی خود را به نمایش می گذارد و با اعمال تحریم های جدید بر فشار خود علیه ایران می افزاید.
در همین راستا «آسوشیتدپرس» نوشت:
«آمریکا اعلام کرد که بیش از ۲۵ شرکت، بانک و فرد را که مظنون! به همکاری در جهت توسعه برنامه هسته ای ایران هستند را تحریم کرد.»
دیوید کوهن معاون وزیر خزانه داری آمریکا در همین رابطه گفت:
«تصمیم واشنگتن علیه بیش از ۲۵ شرکت و فرد که مظنون به همکاری در جهت توسعه برنامه هسته ای و کمک به دور زدن تحریم ها توسط ایران هستند، نشان دهنده ی تداوم عزم ما در جهت اقدام علیه هر کسی، در هر جایی که تحریم ها را نقض می کند است.»
در نتیجه ی این تحریم ها، امریکایی ها از انجام معاملات مالی با این افراد و شرکت ها منع شده و تمامی اموال شرکت ها و افراد تحریم شده در امریکا مصادره می شود.
- تحریم های جدید ایالات متحده علیه در حالی اعمال شده است که:
اولا؛ اعمال این تحریم ها تحقق هشدار های مکرر رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به غیرقابل اعتماد بودن و بی نتیجه بودن مذاکره با آمریکا است، که لازم است مسئولان دیپلماسی کشور در نوع نگاه خود نسبت به ایالات متحده تجدید نظر کنند.
جدید ترین این هشدارها به کمتر از یک ماه قبل باز می گردد که معظم له در دیدار مسئولان وزارت خارجه و سفرا و رؤسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور فرمودند:
«عدهای اینجور وانمود میکردند که اگر با آمریکاییها دور میز مذاکره بنشینیم بسیاری از مشکلات حل میشود، البته ما میدانستیم اینجور نیست اما قضایای یک سال اخیر برای چندمین بار این واقعیت را اثبات کرد.»
دوما؛ بر خلاف آنچه که عده ای از تحلیل گران داخلی و مقامات رسمی(مبنی بر عدم ارتباط این تحریم ها با توافق ژنو) می گویند، این تحریم ها نه تنها به اصل توافق ژنو لطمه می زند بلکه دقیقا در نقطه مقابل مفاد تصریح شده در این توافق قرار دارد.
بر اساس یکی از بندهای توافق ژنو که در ذیل تعهدات ۵+۱ در قبال ایران می آید، تصریح شده است:
«در ازای این گامها[گام هایی که ایران متعهد به انجام آن شده است]، گروه ۱+۵ لغو تحریمهای محدود، موقتی، هدفمند و قابل بازگشتی را ارایه میکند و در عین حال بخش اعظم تحریمهایمان از جمله ساختار تحریمهای نفتی، مالی و بانکداری را حفظ میکنیم. اگر ایران به تعهداتش عمل نکند، لغو تحریمها را لغو میکنیم. گروه ۱+۵ به طور مشخص متعهد شده است که:
به مدت شش ماه، اگر ایران به تعهداتش تحت این توافق عمل کند، تا جایی که تحت سیستمهای سیاسیشان امکانپذیر باشد تحریمهای هستهیی جدیدی را اعمال نکنند.»
بدیهی است که بنابر گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای، ایران به تمامی تعهدات خود عمل نموده است و اعمال تحریم های جدید، چیزی جز نقض آشکار مفاد توافق ژنو نیست و انکار این موضوع(نقض توافق ژنو از پس تحریم های جدید) مصداق بردن سر به زیر برف است و بس.
ثالثا؛ درس مهم دیگی که از اعمال تحریم های جدید عاید مسئولان ایرانی می شود از این قرار است که با توجه به غیرقابل اعتماد بودن جناب کدخدا، به دنبال تقویت بنیان های اقتصادی برای مقابله واقعی با سازمان تحریم ها باشیم و این همان موضوعی است که البته در کلام دولتمردان تدبیر و امید نیز قابل مشاهد است.
از جمله این موارد اشاره دکتر نوبخت در برنامه ثریا درباره برنامه ریزی های دولت متناسب با رفع تحریم ها است که گفت:
«همه تلاش خود را برای رفع تحریم های غیر عادلانه نسبت به ملت ایران از سوی قدرت های بزرگ دنیا خواهیم کرد اما به هیچ وجه برنامه های آینده خود را بر اساس رفع تحریم ها انجام نخواهیم داد و برنامه ها بر اساس شرایط بد بینانه انجام می شود.»
وزیر اقتصاد نیز در همایش تبیین سیاست های اقتصادی دولت برای خروج از رکود(۲۲ مرداد سال جاری) با تاکید بر لزوم بازمهندسی اقتصاد کشور تاکید کرد:
«ريشه مشكل در ساختار اقتصاد ايران است و به تحريم ارتباطي ندارد. تحريم ها ضعف ساختاري اقتصاد كشور را نمايان كرد لذا اقتصاد كشور نياز به مهندسي مجدد ساختار بعد از تحريم دارد.»
رابعا؛ با توجه به نقض صریح توافق ژنو از سوی اعضای ۱+۵ لازم است تا دستگاه دیپلماسی ایران نیز نیز با برخورد هوشمندانهتر در ادامه مذاکرات نسبت به پیگیری حقوقی لغو تحریم های جدید، اقدامات لازم را انجام دهد تا طرف مقابل از نقطه قوت وارد مذاکره با ایران نشود و توان چانه زنی ایران در مذاکرات کاهش نیابد.
منبع: فرهنگ نیوز